inspiratie

Verftechnieken: ideeën en inspiratie

Kan jouw interieur wel een opknapbeurt gebruiken? Een muur of een paar meubels verven kan al helpen. Maar wist je dat er ook diverse verftechnieken zijn? Ga creatief met verf aan de slag en creëer een unieke, frisse of verrassende look. Maak bijvoorbeeld gebruik van kleurverloop, schilder de lambrisering of combineer verf en behang in één ruimte. GAMMA legt uit welke technieken er zijn en laat zien dat deze vaak minder moeilijk zijn dan het misschien lijkt.

Soorten verftechnieken

Kleurverloop (ombre)

Kleurverloop (ook wel ombre genoemd) is een techniek waarbij je de ene tint in de andere laat overlopen. Dit geeft een dromerig, sereen effect. Je kunt dit effect creëren met verf en een kwast, maar het is nog makkelijker om een spuitbus te gebruiken. Een kleurenverloop van licht naar donker in dezelfde kleur is simpeler om te maken dan een kleurenverloop tussen twee verschillende kleuren. Pas dit effect niet alleen toe op muren, maar ook op bijvoorbeeld een set stoelen waar je op uitgekeken bent of een oud kastje.

Bekijk het assortiment

Lambrisering verven

Je kunt ook de lambrisering schilderen. Met deze verftechniek verf je de ene helft van de muur in een kleur en houd je de andere helft wit. De kleur zorgt voor een levendig effect, terwijl je met het witte gedeelte de rust behoudt. De scheiding hoeft niet precies op het midden van de muur te liggen. Een lage rand maakt je kamer groter, door een hoge rand oogt je kamer lager. Wees creatief: een diagonaal gescheiden muur geeft een leuk, speels effect. Zet voor je begint met verven de lijnen uit met schilderstape voor een strak resultaat.

Bekijk het assortiment

Verf en behang combineren

Meestal kies je voor de afwerking van een muur voor behang of verf. Maar wat als je gewoon niet kunt kiezen? Je kunt verf en behang ook heel goed combineren. Een combinatie van beide afwerkingstechnieken kan juist onverwacht speelse, unieke of trendy resultaten opleveren. Als je behang en verf combineert in een ruimte, kunnen de materialen elkaar versterken. Door bijvoorbeeld kleine kleuraccenten uit het behang terug te laten komen in kleur van de verf, creëer je een mooi geheel en komt je interieur nog meer tot leven.

Bekijk het assortiment

Ton sur ton

Ben je dol op een bepaalde kleur? Of zou je het liefst alles wit willen verven in huis? Dan is de verftechniek ‘ton sur ton’ iets voor jou. Ton sur ton is Frans voor ‘tint op tint’. Bij deze verftechniek maak je gebruik van één kleur in verschillende lichtere en donkere tinten. Je kiest dus voor een kleurenpalet. Dit palet kun je niet alleen in de verf terug laten komen, maar ook combineren met meubels, raamdecoratie en andere items in je huis. Ton sur ton zorgt voor een rustige, harmonieuze sfeer en een strak interieur.

Bekijk het assortiment

Meer klusadvies

Verfkleur kiezen met de verfkleurwijzer
Verfkleur kiezen met de verfkleurwijzer keuzehulp
kleurvlakken-thumbnail Copy
Invloed van een kleur op je wand of plafond keuzehulp
Klusadvies - verf - Tips voor het kiezen van muurkleuren - thumbnail
Welke effect heeft een bepaalde kleur? inspiratie
muur-verven-thumbnail
Hoe moet ik een muur verven? Volg ons stappenplan stappenplan
Deze inspiratie komt voor in