keuzehulp

Invloed van een kleur op je wand of plafond

Ga je een muur schilderen of behangen? Waarschijnlijk ben je dan vooral bezig met het uitzoeken van een leuke verfkleur of bepalen welk behangmotief je het mooist vindt. Toch is het beter om eerst goed naar de ruimte te kijken. Zo kun je bepalen wat de ruimte nodig heeft. Komt er veel licht binnen? Is de ruimte erg smal of juist breed? GAMMA legt uit welke muur je het beste kunt verven, welke kleur je op de muur kunt gebruiken en wat het effect is van patronen in een ruimte.

Verbreden

Heb je een smalle, hoge kamer? Schilder dan het plafond donker en leg een donkere vloer. Hierdoor lijkt de kamer niet alleen lager, maar ook direct een stuk breder.

Hoger maken

Wil je jouw kamer met laag plafond hoger en ruimer laten lijken? Verf dan de zijmuren donker. De achterwand lijkt hierdoor in het plafond over te gaan. Het resultaat? De kamer oogt hoger.

Minder diep

Een lange, smalle kamer maak je compacter door de achterwand donker te verven. Hierdoor springt deze muur heel dominant in het oog, met als resultaat dat de kamer minder diep en smal lijkt.

Dynamiek

Een kamer die uit één kleur of meerdere zachte kleuren bestaat, kan soms wat saai zijn. Eén muur in een fellere of donkere kleur verven maakt de hele kamer levendiger. Bovendien verander je op deze manier eenvoudig de stijl van de hele ruimte.

Verbinden

Heb je in jouw woonkamer met twee ruimtes te maken waar vroeger bijvoorbeeld een muur tussen gezeten heeft? Die verbind je makkelijk door kleur op het plafond en de bovenrand van het plafond door te trekken (horizontaal). Hierdoor lijkt de woonkamer direct een stuk groter.

Scheiden

Je kunt natuurlijk ook een grote, open ruimte meer het gevoel geven van twee kamers. Verf dan de muren en plafond aan de ene kant (verticaal). Geef de scheidingswand een kleur of verf tot het midden van de ruimte.

Invloed van patronen

Langer

Verticale strepen op de vloer laten een ruimte langer lijken. Hoe breder de strepen, hoe langer een ruimte eruitziet en hoe intenser de kleuren ogen.

Breder

Met horizontale strepen op de vloer bereik je het tegenovergestelde effect: deze strepen maken een ruimte breder en doet deze korter lijken.

Hoger

Verticale strepen maken een muur langer. Dit zorgt ervoor dat een ruimte hoger oogt. Hoe breder de strepen, hoe groter het ‘hoge’ effect.

Lager

Horizontale strepen maken de muren in je slaapkamer of woonkamer juist breder, waardoor een ruimte minder hoog lijkt. Wil je horizontale strepen creëren op de achterwand? Dat maakt een ruimte korter en compacter.

Groter en breder

Ga je een muur behangen? Als je voor kleine patronen in lichte kleuren kiest, zorg je ervoor dat de ruimte groter en breder lijkt.

Kleiner en korter

Als je voor de achterwand behang met grote patronen gebruikt, wordt de aandacht direct naar die muur getrokken. Hierdoor creëer je een compact effect in de ruimte.

Meer klusadvies

muur-verven-thumbnail
Hoe moet ik een muur verven? Volg ons stappenplan stappenplan
Verfkleur kiezen met de verfkleurwijzer
Verfkleur kiezen met de verfkleurwijzer keuzehulp
Klusadvies - verf - Hoe kan ik een muur glad maken? - thumbnail
Hoe kan ik een muur glad maken? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in