inspiratie

Welke effect heeft een bepaalde kleur?

Wil je je muur verven, maar heb je geen idee in welke kleur? Met kleuren kun je verschillende effecten bereiken. Wil je een warme en knusse ruimte creëren? Ga je liever voor rust en ruimte? Of misschien is een natuurlijke, ontspannen sfeer echt iets voor jou. En dan is nog de vraag welke muur je precies moet verven. GAMMA legt je uit wat het effect is van kleuren. Zo kies je eenvoudig de kleur waarmee je de juiste sfeer kunt creëren.

Het effect van kleur

Rood

Rood is een levendige kleur. Het straalt passie, fysieke energie en levenskracht uit. Rood komt van pas als je een intieme en warme sfeer wilt creëren in een bepaalde ruimte. Let op: gebruik niet te veel rood in huis, want het is een krachtige, activerende kleur. Te veel rood kan je onrustig of vermoeid maken. Kies er daarom voor om het toe te passen op één muur in een ruimte.

Oranje

Wil je energie creëren in een kamer? Kies dan voor oranje. Niet alleen de kleur van ons koningshuis, maar ook een positieve, opwekkende en zelfs euforische kleur. Tegelijkertijd is oranje warm en zorgt het voor een open, gezellige sfeer. Net als bij rood geldt ook voor oranje: gebruik met mate. Verf bijvoorbeeld in de woonkamer alleen het gedeelte van de muur waar de eettafel staat.

Geel

Wil je een vrije donkere kamer eenvoudig opfleuren? Ga dan voor de kleur geel. Deze kleur reflecteert het licht dat binnenvalt en zorgt voor energie. Geel is zonnig, sprankelend en vrolijk. Het is een stimulerende kleur. Een lichte tint geel staat goed in een kinderkamer, maar een okergele muur past weer perfect in een volwassen slaapkamer of in een trendy interieur.

Groen

Groen staat voor harmonie en evenwicht. Deze kleur werkt ontspannend en verzachtend. Het is de kleur van de natuur en voorziet een ruimte van frisse energie. Je hebt keuze uit veel verschillende kleuren groen: van een hippe mintkleur tot een mooi donkere, dennengroene kleur. Zo kies je altijd iets dat past in jouw interieur. Combineer je groene muur met planten om het natuurlijke, harmonieuze effect te versterken!

Blauw

Heb je gekozen voor blauw? Dit is een goede kleur voor je werkkamer of slaapkamer. Blauw zorgt niet alleen voor helderheid, maar ook voor balans. Doordat blauw de kleur is van lucht en zee, geeft het daarnaast een gevoel van vrijheid en ruimte. Bovendien staat de kleur blauw voor vertrouwen. Kortom: een sfeer die je absoluut wilt creëren in je slaapkamer of thuiskantoor.

Paars

Paars symboliseert het spirituele en staat voor wijsheid. Het is dan ook niet zo gek dat deze kleur veel voorkomt in ruimtes waar wordt gemediteerd. Het is de perfecte kleur voor een kamer waarin je tot rust wilt komen of waarin je je goed moet kunnen concentreren. Combineer paars met aardse kleuren, zoals donkergroen, blauwgroen en kastanjebruin. Zo voorzie je iedere ruimte van een rustige, warme sfeer.

Bruin

Bruin kun je eenvoudig zelf maken door de primaire kleuren – rood, blauw en geel – te mengen. Hierdoor kun je de kleur bruin makkelijk combineren met andere kleuren. Bruin zorgt voor een ontspannen gevoel en staat onder andere voor duurzaamheid, veiligheid en stabiliteit. Het is de ideale kleur om te gebruiken in je woonkamer of je badkamer. Welke kleur zou jij het liefst met bruin willen combineren?

Roze

Roze wordt vaak gebruikt voor meisjeskamers. Maar behalve dat het een echte meisjeskleur is, zorgt roze ook voor een gevoel van verbondenheid, kalmte en verzoening. Let op: dit geldt alleen voor de lichte tinten roze. Gebruik de felle kleuren roze met mate. Je kunt lichte en felle tinten wel mooi combineren. Roze past daarnaast heel goed in een hippe woonkamer of een kleine werkkamer.

Zwart en wit

Zwart en wit kun je goed combineren met andere kleuren. Wit laat een ruimte groter lijken. Het is een frisse, kalme kleur, die daarnaast de creativiteit stimuleert. Zwart is juist een goede accentkleur. Let op: gebruik niet te veel zwart in je interieur en kies er ook liever niet voor om een ruimte volledig zwart te verven. In een te zwarte ruimte wordt er weinig licht gereflecteerd, waardoor een somber gevoel kan ontstaan.

Meer klusadvies

Verfkleur kiezen met de verfkleurwijzer
Verfkleur kiezen met de verfkleurwijzer keuzehulp
kleurvlakken-thumbnail Copy
Invloed van een kleur op je wand of plafond keuzehulp
muur-verven-thumbnail
Hoe moet ik een muur verven? Volg ons stappenplan stappenplan
Klusadvies - verf - Zo schilder je je badkamer - thumbnail
Zo verf je je badkamer stappenplan
Deze inspiratie komt voor in