stappenplan

Hoe schilder ik mijn badkamer?

De badkamer is de meest vochtige ruimte in huis. Daarom is het belangrijk dat de badkamermuren en het plafond bestand zijn tegen waterbelasting. Met de juiste badkamerverf kun je hiervoor zorgen. In dit stappenplan kun je lezen hoe je je badkamer verft en wat je hier precies voor nodig hebt.

Tip!

Koop liever te veel verf in dan te weinig. Op de verfblikken staat vermeld hoeveel m2 je met één blik kunt schilderen. Ongebruikte materialen kun je binnen dertig dagen retourneren op vertoon van de aankoopbon.

Voor je met je verfklus begint, schakel je de stroom uit. Controleer met een spanningzoeker of de stroom echt uitgeschakeld is. Verwijder vervolgens de afdekplaatjes van de stopcontacten.

Is jouw badkamermuur al voorzien van een oude verflaag? Verwijder dan eerst eventuele schimmel met een sterke soda-oplossing en warm water. Boen de ondergrond goed schoon met een stugge borstel. Laat de muren en het plafond goed drogen. Is niet alle schimmel verwijderd? Schuur dit weg met grof schuurpapier (korrel 80).

Werk beschadigingen aan de muur bij met een geschikte vuller. Dit kun je aanbrengen met een smal plamuurmes dat je met een vloeiende beweging over of in de beschadiging veegt. Schuur de vuller – nadat je dit hebt laten drogen – op met grof schuurpapier (korrel 80) en maak de muren en het plafond stofvrij met een zachte borstel. Zijn er beschadigingen te zien in de spack- of spuitpleisterlaag? Dit kun je het beste repareren met spackreparatie.

Plak de vloertegels, leidingen en andere delen of badkamermeubels die niet geverfd hoeven te worden af met schilderstape.

Heb je je badkamer nog niet eerder geschilderd? Breng dan eerst sneldrogende voorstrijk aan. Deze voorstrijk is droog binnen een halfuur en is drie uur later zelfs al overschilderbaar. Voorstrijk zorgt straks voor een betere hechting van de badkamerverf.

Tijd voor het echte verfwerk. Verf eerst de randen van de muur en de moeilijke bereikbare plekken met een ronde acrylkwast.

Nu is de rest van het plafond en de muren aan de beurt. Gebruik voor gladde oppervlakken een korthartige verfroller. Heb je te maken met een gestructureerde ondergrond? Ga dan voor een langharige verfroller.

Verdeel de muren en het plafond tijdens het verven in denkbeeldige vierkanten van ongeveer 1 m2. Breng met de roller twee à drie banen muurverf aan in verticale richting. Verdeel de laag vervolgens horizontaal tot een egaal dekkend geheel. Werk ‘nat in nat’: dit betekent dat je de geverfde vierkanten laat overlappen. Rol tot slot de geverfde vierkanten nog eens na in verticale richting. Ga snel te werk en neem geen pauze tussendoor. Zo voorkom je kleurverschil na het drogen van de verf.

Laat de badkamerverf goed drogen. Vind je de eerste laag nog niet dekkend genoeg? Breng dan een tweede laag aan. Op de verpakking staat aangegeven wanneer je de eerste verflaag kunt overschilderen.

Verwijder direct na het schilderen de tape. Trek de tape bij voorkeur schuin van de muur, in de richting van de natte verflaag. Als je de tape te lang laat zitten, kun je de opgedroogde verf meetrekken en blijven er lelijke lijmresten achter.

Wil je de volgende dag een tweede verflaag aanbrengen? Wikkel je kwasten en verfrollers dan in aluminiumfolie of zet deze in een potje met water. Zo houd je je verfgereedschap een paar dagen goed. Als je de verf wilt bewaren voor een andere klus, kun je dit het beste doen op een koele – maar vorstvrije – plek. Als je de verfemmer goed afgedekt houdt, kun je verf zo een jaar bewaren. Verfrestanten waar je niets meer mee doet, lever je in bij het KCA-depot in jouw gemeente. Ingedroogde kwasten en verfrollers kun je na je verfklus in de vuilnisbak gooien.

Gebruikt bij dit advies

Meer klusadvies

Hoe plamuur ik mijn gestucte muren?
Hoe plamuur ik mijn gestucte muren? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe schilder ik mijn binnenkozijnen? - thumbnail
Hoe kun je je binnenkozijnen schilderen? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe verf ik een gestucte muur? - thumbnail
Zo kun je je gestucte muur schilderen stappenplan