stappenplan

Hoe kun je je binnenkozijnen schilderen?

Het schilderen van binnenkozijnen kun je het beste doen met acryllak. Deze verf droogt sneller, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is minder milieubelastend. Je kunt ook alkydverf gebruiken, want dit geeft een betere dekking en heeft daardoor minder voorbehandeling nodig. Maar verf op terpentinebasis vergeelt wel sneller en vereist een goede ventilatie tijdens het schilderen. Hoe je een binnenkozijn voorbehandelt, ontvet, in de voorstrijk zet en verft lees je in dit stappenplan. Je kunt natuurlijk ook de handige video bekijken.

Tip!

Gebruik voor acrylverf alleen de speciaal hiervoor bestemde kwasten en rollers. Dit staat op de verpakking.

stap 1

De binnenkozijnen repareren en ontvetten

Controleer het binnenkozijn op houtrot. Is je binnenkozijn verrot? Dan is het aan te raden om alle rotte delen weg te steken met een beitel en vervolgens te werken met houtrot-stop en houtrotvuller. Ontvet het kozijn vervolgens met water waar je wat ontvetter in hebt opgelost. Spons na met schoon water.

stap 2

De verfbladders verwijderen

Verwijder eventueel loszittende verfbladders met een verfkrabber.

stap 3

De beschadigde delen opschuren

Schuur de beschadigde delen op met grof schuurpapier (korrel 80).

stap 4

Het binnenkozijn plamuren

Controleer het kozijn op oneffenheden. Deze oneffenheden kun je gladmaken door deze te plamuren. Gebruik hiervoor een breed en een smal plamuurmes: op het brede mes breng je een voorraadje plamuur aan, het smalle mes gebruik je voor het plamuurwerk. Zet het plamuurmes recht op de ondergrond en trek de plamuur met een soepele beweging over de beschadiging. Doe dit in laagjes van 1 mm, anders zakt de plamuur uit. Laat elke plamuurlaag telkens volledig uitharden, zoals aangegeven op de verpakking. Met snelplamuur kun je in een paar uur meerdere lagen aanbrengen.

stap 5

Het kozijn opnieuw opschuren

Schuur het hele binnenkozijn opnieuw grondig op met schuurpapier. Dit keer kun je fijn schuurpapier (korrel 320) gebruiken. Heb je een binnenkozijn met onbehandeld hout? Gebruik dan middelgrof schuurpapier (korrel 120).

stap 6

Het stof verwijderen en de kozijnen afplakken

Verwijder na het schuren het stof met een zachte borstel en een vochtige doek. Plak de kozijnen vervolgens af met afplaktape. Gebruik een schoon plamuurmes om de hoeken scherp af te scheuren. Vergeet ook niet om de vensterbank netjes af te plakken.

stap 7

Het binnenkozijn in de grondverf zetten

Roer de verf voor gebruik goed door met een roerhoutje. Zet het kozijn in de grondverf. Gebruik hiervoor een ronde kwast. Wist je dat grondverf niet alleen zorgt voor een betere hechtlaag, maar dat hiermee ook kieren en spleten goed zichtbaar worden?

stap 8

De grondverf laten drogen, opschuren en ontvetten

Laat de grondverf goed drogen. Schuur het vervolgens op met fijn schuurpapier (korrel 320) en neem het hele kozijn nog een keer af met water waarin een scheutje ontvetter zit. Spons na met schoon water.

stap 9

Het binnenkozijn kitten

Werk alle kieren en naden netjes weg met acrylaatkit. Snijd de koker af tot de schroefdraad. Dit doe je met een scherp mesje. Draai de spuitmond er weer op en snijd deze schuin af. Stop het geheel in het kitpistool. Zet de kitspuit een beetje schuin op de ondergrond, zodat de schuin afgesneden spuitmond recht op het oppervlak staat. Spuit de kit gelijkmatig tussen de naden. Overtollige kit kun je meteen verwijderen met een vochtige doek of met je vinger. Laat de kit goed drogen. Kijk op de verpakking wanneer de kit overschilderbaar is.

stap 10

De kwast in de verf dopen

Als de kit droog is, kan het aflakken van het binnenkozijn beginnen. Steek de kwast een paar keer in de acryllak en strijk deze elke keer af langs de rand van het blik. Doe dit net zolang tot de kwast verzadigd is, maar zorg ervoor dat het niet druipt.

stap 11

De eerste verflaag aanbrengen

Breng de eerste laag verf met de kwast aan. Doe eerst de hoeken en randen langs de ruiten. Schilder daarna de lange delen van het kozijn. Strijk de verf met lange halen in de lengte van het kozijn uit.

stap 12

Het binnenkozijn narollen met de verfroller

Rol het verfwerk na met de smalle verfroller. Hierdoor wordt de verflaag nog mooier en egaler. Controleer het verfwerk ook regelmatig op eventuele ‘druipers’. Breng minimaal twee lagen verf aan voor een maximale dekking. Laat de verf tussendoor steeds goed drogen en schuur licht op met fijn schuurpapier (korrel 320 of 400) of een schuurspons (korrel 320).

stap 13

Na de verfklus

Kwasten en verfrollers schoonmaken? Acryllak spoel je ook niet onder de kraan uit: dit is namelijk slecht voor het milieu. Wikkel je kwasten en rollers in plaats daarvan in aluminiumfolie of zet deze in een potje water. Zo houd je je verfgereedschap een aantal dagen goed. Je verfrestanten gooi je niet zomaar in de vuilnisbak, maar kun je als klein chemisch afval kwijt bij het KCA-depot in jouw gemeente. Heb je je kwasten en verfrollers niet meer nodig? Laten deze indrogen. Ingedroogd verfgereedschap kun je gewoon in de afvalcontainer kwijt.

Kozijnen laten schilderen?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het schilderen van je kozijnen? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van de GAMMA Klusservice.

Kozijnen laten schilderen

Meer klusadvies

hoe-houtrot-repareren-thumbnail
Hoe repareer ik houtrot? stappenplan
muur plamuren-thumbnail
Hoe plamuur ik mijn gestucte muren? stappenplan
8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in