stappenplan

Hoe repareer ik houtrot?

Je buitenkozijn schilderen? Als deze is aangetast door houtrot dan moet je dit eerst herstellen. In dit stappenplan zie je hoe dat aanpakt, houtrot repareren in je buitenkozijn. Bekijk de video of volg de stappen hieronder.

Hoe repareer ik houtrot?
stap 1

Verrotte delen uitsteken

Steek de echt rotte plekken in het kozijn met de beitel uit. Doe dit tot aan waar het hout schoon en droog is.

Hoe repareer ik houtrot?
stap 2

Houtrotstop aanbrengen

Behandel de uitgestoken plek met houtrotstop. Schenk wat in de plastic dop en sop met een goedkope kwast in en op het hout.
Zijn de randen van het kozijn ook beschadigd, maak dan van een paar stukjes triplex een bekisting voor de houtrotvuller. Bekleed dit met plasticfolie aan de binnenzijde.

Hoe repareer ik houtrot?
stap 3

Houtrotvuller aanmaken

Maak de houtrotvuller aan, zoveel als je binnen 20 minuten kunt verwerken. Meng de twee gelijke delen goed door elkaar. Dan begint meteen de verharding.

Hoe repareer ik houtrot?
stap 4

Beschadiging opvullen

Duw met de plastic spatel of het plamuurmes de vuller stevig in de openingen en werk het zo glad mogelijk af. Vul grote gaten (na harding) in meerdere lagen.

Hoe repareer ik houtrot?
stap 5

Reparatie afwerken

Werk de reparatie met een beitel af en schuur de gerepareerde delen eerst met een grover schuurpapier K80 en daarna met K120.

Hoe repareer ik houtrot?
stap 6

Kozijn schoonmaken

Maak het hele kozijn nogmaals schoon en laat het goed drogen. Schuur het gehele kozijn met een handschuurmachine of een schuurblok (korrel 120). Borstel het kozijn schoon en neem af met een vochtige doek.

Benodigdheden

Materialen (4)
Gereedschappen (5)
Dit stappenplan komt voor in