stappenplan

Hoe repareer ik houtrot?

Houtrot repareren in je buitenkozijn is nodig voor een goed onderhoud van je kozijnen. Ook moet je dit eerst herstellen als je je buitenkozijnen wilt verven. Met de juiste voorbereiding en materialen kun je houtrot effectief herstellen.

Tip!

Houd er rekening mee dat houtrotvuller een lange droogtijd heeft. Repareer het kozijn of de deur daarom op een droge dag.

Steek de echt rotte plekken in het kozijn met de beitel uit. Doe dit tot aan waar het hout schoon en droog is. Veeg het losgekomen hout weg met een zachte borstel. Zorg er echt voor dat al het rotte hout verwijderd is. Op deze manier stop je het verrottingsproces van binnenuit.

Behandel de uitgestoken plek met houtrotstop. Schenk wat in de plastic dop en sop met een goedkope kwast in en op het hout. Laat dit ongeveer zes uur drogen.

Let op!

Houtrotstop is een erg schadelijk middel. Bewaar dit dus buiten bereik van kinderen.

Maak de houtrotvuller aan volgens de gebruiksaanwijzing. Dit vulmiddel bestaat uit twee componenten. Meng deze in de verhouding 1:1 met een smal plamuurmes op een breed plamuurmes tot er een egale kleur ontstaat. Let erop dat je een hoeveelheid aanmaakt die je binnen 20 minuten kunt verwerken. Meng de twee gelijke delen goed door elkaar. Dan begint meteen de verharding.

Duw met het smalle plamuurmes de vuller stevig in de openingen en strijk het geheel zo glad mogelijk af met het brede plamuurmes. Verwijder overtollig vulmiddel direct. Na twaalf uur is de houtrotvuller schuurbaar en overschilderbaar.

Tip!

Heb je te maken met erg grote gaten in je kozijn? Vul deze in meerdere lagen. Laat de vuller tussendoor steeds goed uitharden.

Tip!

Zijn de randen of hoeken van het kozijn ook beschadigd? Maak een mal van twee plankjes op de desbetreffende hoek van het kozijn. Breng het vulmiddel strak tegen de plankjes aan. Is de houtrotvuller goed uitgehard? Verwijder de plankjes.

Schuur de gerepareerde delen eerst met een schuurblok (korrel 120). Maak het hele kozijn nogmaals schoon en laat het goed drogen. Schuur het kozijn opnieuw met het schuurblok. Veeg vervolgens al het schuurstof weg met een borstel en neem het kozijn af met een vochtige doek. Het kozijn is klaar om in de verf gezet te worden.

Gebruikt bij dit advies

Vul- & voegmiddelen
Vul- & voegmiddelen

Benodigdheden

Materialen (3)

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen? - thumbnail
Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen? stappenplan
8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
Schuren: zo doe je dat
Schuren: zo doe je dat stappenplan
Klusadvies - verf - Wat doe ik met de verf en kwasten na het schilderen? - thumbnail
Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren? stappenplan