stappenplan

Schuren: zo doe je dat

Ga je schilderen? Of het nu om houten meubels, een deur of je raamkozijn gaat: zorgvuldig schuren is de basis voor een goede hechting van de verf en voor een strak eindresultaat. Voor je gaat schuren moet je de boel eerst goed ontvetten. Kleine oppervlakken schuur je met de hand met schuurpapier, maar voor de grote delen kun je een vlakschuurmachine of bandschuurmachine gebruiken. In dit stappenplan lees je hoe je het beste kunt schuren.

Tip!

Ongebruikte materialen en ongeopende verpakkingen kun je met de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren.

Tip!

Ga veilig te werk. Trek stevige werkhandschoenen aan en draag een veiligheidsbril als je met elektrische machines gaat schuren.

Verwijder voor je begint alle loszittende verf. Steek met behulp van een scherp plamuurmes alle losse verfbladders weg. Is de oude verflaag erg beschadigd? Verwijder deze dan volledig met behulp van een heteluchtpistool of afbijtmiddel.

Ontvet de ondergrond goed voor je gaat schuren. Anders schuur je het vet in de verflaag. Gebruik voor ontvetten geen ammoniak: dit is schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Een milieuvriendelijk, geurloos alternatief is ontvetter. Spons de ondergrond na het ontvetten even na met schoon water.

Schuur kleinere oppervlakken met de hand. Zo kom je makkelijk in alle hoekjes en kun je overal de gewenste druk uitoefenen. Hiervoor kun je een schuurblok of schuurpapier gebruiken.

Gebruik een vlakschuurmachine voor het opschuren van grote oppervlakken. Oefen niet te veel druk uit op de machine, het kan namelijk gebeuren dat je dan te diep schuurt en het oppervlak onnodig beschadigt. Daarnaast kan het schuurpapier bij extra druk snel vollopen, waardoor de vlakschuurmachine minder goed schuurt.

Bandschuurmachines zijn bedoeld voor het grove werk. Door de hoge draaisnelheid schuur je met een bandschuurmachine razendsnel. Schuur in overlappende banen en houd de bandschuurmachine niet op één plek stil.

Schuur een ruw oppervlak eerst op met grof schuurpapier (korrel 80). Schuur daarna nogmaals met middelgrof schuurpapier (korrel 100). Wil je een grondverflaag licht opschuren? Dan is fijn schuurpapier (korrel 120 of 150) het meest geschikt. Voor het licht opschuren van een gewone verflaag kun je het beste nog fijner schuurpapier gebruiken (korrel 240 tot 400) of een schuurblok (korrel 320).

Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek.

Tip!

Er zijn ook speciale schuurdoekjes te koop die het schuurstof in één keer opnemen.

Gebruikt bij dit advies

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Hoe schilder ik mijn binnenkozijnen? - thumbnail
Hoe kun je je binnenkozijnen schilderen? stappenplan
Klusadvies - verf - Tips voor het verven van je meubels - thumbnail
Hoe kan ik mijn meubels verven? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe zet ik MDF in de grondverf? - thumbnail
Zo zet je MDF in de grondverf stappenplan