stappenplan

Zo verf je MDF

MDF is een plaat die bestaat uit samengeperste houtvezels en is een populaire vervanger van hout. Deze plaatsoort heeft een sterk zuigende werking. Om deze zuigende werking op te heffen, moet je MDF eerst in de grondverf zetten. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van grondverf voor MDF. Na het gronden kun je aan de slag met het echte verfwerk: twee lagen acrylverf aanbrengen is voldoende.

Tip!

Koop liever te veel in dan te weinig. Op de verfpot staat vermeld hoeveel m2 je kunt verven. Materialen in de originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren. Heb je verf die speciaal voor jou op kleur is gemaakt? Die kan helaas niet worden geruild.

stap 1

Verf doorroeren

Laat de verf op kamertemperatuur komen. Houd hierbij tussen de 10°C en 25°C aan. Roer de verf vervolgens goed door met een roerhoutje.

stap 2

De MDF-plaat schoonmaken

Verwijder eventueel vuil en aanslag met verfreiniger van de MDF-platen. Ook zit er vaak een vettig laagje op MDF. Deze laag kun je weghalen met MDF-doekjes. Schuur de ondergrond niet. Plamuur eventuele kleine oneffenheden.

stap 3

De grondverf aanbrengen op MDF

Breng grondverf voor MDF aan. Eén dikke kwastlaag of volle rollaag aanbrengen geeft het beste en mooiste resultaat. Zorg er wel voor dat je de korte zaagkanten extra behandelt.

stap 4

De grondverf laten drogen en schuren

De grondverf is na ongeveer dertig minuten stofdroog. Na twee uur is de verf kleefvrij. Let op: pas na 16 uur moet je de met grondverf bewerkte MDF-platen licht schuren met fijn schuurpapier (korrel 400) of een schuurspons (korrel 320). Maak de plaat vervolgens stofvrij. Als je niet schuurt, kun je al na ongeveer vijf uur de eerste laag acrylverf aanbrengen.

stap 5

De MDF-platen verven

Na het gronden kun je het beste twee lagen acrylverf aanbrengen. Je kunt de MDF-platen tot slot aflakken met lak (zijdeglans of hoogglans). Je MDF-platen zijn klaar voor gebruik!

stap 6

Na de verfklus

Wil je je kwasten en verfrollers tussendoor bewaren voor je verder kunt met de volgende verf- of laklaag? Wikkel het verfgereedschap dan in aluminiumfolie of zet je kwasten en rollers in een potje water. Zo houd je deze een aantal dagen goed. Heb je je verfgereedschap niet meer nodig? Laat deze dan indrogen. Ingedroogde kwasten en verfrollers mag je gewoon in de vuilnisbak gooien.

Gebruikt bij dit advies

Meer klusadvies

hoe hout lakken-thumbnail
Tips voor het lakken van hout stappenplan
houten vloer verven-thumbnail
Hoe verf je een houten vloer? keuzehulp
meubels verven-thumbnail copy 3
Hoe kan ik mijn meubels verven? stappenplan
binnenkozijnen-schilderen-thumbnail
Hoe kun je je binnenkozijnen schilderen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in