keuzehulp

Hoe verf je een houten vloer?

Een houten vloer moet regelmatig behandeld worden. Zo bescherm je je vloer tegen vuil en beschadigingen. Een houten vloer kun je met diverse verfsoorten en beitsen bewerken. Dit hangt ook af van de houtsoort. Wil je daarnaast de natuurlijke kleur behouden of ga je voor een nieuwe kleur? GAMMA legt uit welke voorbereidingen er nodig zijn en helpt je met het kiezen van de juiste verfsoort.

Soorten houten vloeren

Er bestaan grofweg drie soorten houten vloeren die je kunt behandelen met lak, beits of olie:

  • Zachthouten vloeren van grenen of vuren planken.
  • Vloeren van lamelparket: de toplaag is gemaakt van hardhout en daaronder vind je enkele lagen multiplex.
  • Parketvloeren van massieve (hard)houten stroken.

Houten vloer: wel of geen kleur aanbrengen?

Heb jij een blankhouten vloer? Dan kun je de warme uitstraling van het hout het beste behouden. Dit doe je met een transparante beits of olie. Ook de nerven zijn dan nog goed zichtbaar. Zachthouten vloeren hebben een minder zichtbare houtstructuur en zijn daarom de ideale vloersoort om wat extra kleur te geven. Hardhouten vloeren hebben een eigen karakteristieke kleur, die juist 
met een transparante afwerklaag prachtig benadrukt wordt.

De natuurlijke vloerkleur behouden

Wil je de natuurlijk kleur van de houten vloer behouden? Dan kun je vloerwas, transparante kleurloze vloerwax, transparante kleurloze vloerolie of een transparante kleurloze vloerlak gebruiken. Hoewel de afwerking zo goed als kleurloos is, zal een tweede laag de natuurlijke vloerkleur een beetje kunnen beïnvloeden. Test het daarom eerst op een proefstrookje. Lak (halfmat of hoogglans) geeft een chique uitstraling. Het herstellen van krassen en doffe plekken is dan wel lastiger. Olie, wax en was geven de vloer een matte, maar wel meer natuurlijke uitstraling.

Bekijk het assortiment vloerwas

Transparante kleurbeits of olie

Zachthouten vloeren worden vaak gekleurd met een transparante kleurbeits of olie. De houtstructuur of nerf is dan nog zichtbaar, maar het hout neemt wel een kleur aan. Whitewash en greywash zijn momenteel erg populair, maar ook hardhoutkleuren zoals eiken, notenhout of een warme donkere wengé-kleur. Naast deze natuurkleuren zijn er ook de gewone kleurbeitsen zoals rood, geel en blauw.

Bekijk het assortiment

Dekkende vloerverf of beits

Met dekkende vloerverf of dekkende beits worden de nerven onzichtbaar en vallen de naden tussen de vloerdelen meer op. Kies verf die tegen een stootje kan. Behandel de vloer eerst met een (acryl)grondverf. Beits en olie 
breng je aan met een verfroller, doek of platte kwast.

Bekijk het assortiment

Whitewash of greywash

Hardhouten vloeren kun je een steunkleur geven met bijvoorbeeld een white- of greywash olie. Het karakter van het hout blijft behouden, met een lichte kleurzweem. Hierdoor geef je je vloer een mooie, vintage look. Wist je dat je whitewash of greywash ook kunt gebruiken voor je houten meubelen?

Bekijk het assortiment

Houten vloer roken

Een eiken parketvloer kun je op een bijzondere manier kleuren: door de vloer te roken. Nog vóór je de beschermende laag aanbrengt zet je de pas geschuurde vloer een nacht in ammoniakdamp. De damp gaat in de nerven zitten en zorgt ervoor dat deze duidelijker zichtbaar worden. Daarna behandel je de vloer met een kleurloze afwerklaag.

Bekijk het assortiment

Kan ik laminaat verven?

Een laminaatvloer heeft al een afwerklaag en kun je niet meer verven met een olie of een transparante beits. Laminaat is namelijk gemaakt van samengeperste vezels waarop een houtprint is afgedrukt. Een oude laminaatvloer kun je nog wel verven met een dekkende verf. Het is belangrijk dat je de vloer eerst goed ontvet met een ontvetter. Schuur het laminaat daarna met fijn schuurpapier en behandel het met een kunststof primer. Breng hierover een laag grondverf aan en lak de laminaatvloer tot slot af in de gewenste kleur.

Bekijk het assortiment grondverf voor binnen

Vloer voorbereiden

Ontvetten

Het begint allemaal met het ontvetten van de houten vloer. Dat kan met een speciale vloerreiniger. Hardhouten vloeren reinig je met een ontvetter. Na het gebruik van vloerreiniger of ontvetter is het belangrijk om de vloer na te dweilen met schoon water.

Bekijk het assortiment

Schuren

Daarna moet je de houten vloer goed schuren. Hiervoor heb je de keuze uit verschillende schuurmachines. Het is niet nodig om zo’n machine te kopen: de meeste schuurmachines kun je namelijk huren bij GAMMA.

Bekijk het assortiment

Proefstrook

Test altijd van tevoren op stukjes resthout wat het effect van de door jou gekozen beits, vloerverf of olie op het hout van je vloer is. Zo voorkom je dat je na het afwerken van de vloer onaangenaam verrast wordt!

Bekijk het assortiment

Meer klusadvies

Hoe schuur ik mijn houten vloer?
Zelf je houten vloer schuren keuzehulp
vloer-lakken-thumbnail
Zo lak schuur en lak je een houten vloer stappenplan
betonvloer verven-thumbnail
Hoe kan ik een betonvloer verven? stappenplan
hoe hout lakken-thumbnail
Tips voor het lakken van hout stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in