stappenplan

Zo lak je een houten vloer

Een houten vloer lakken lastig? Het is eenvoudiger dan je denkt! Bij GAMMA vind je alles om deze klus zelf uit te voeren. In dit stappenplan lees je hoe je zelf met de Glitsa parket- en vloerlakken een professioneel eindresultaat kunt creëren!

Tip!

Koop liever te veel lak in dan te weinig. Ongeopende lakblikken kun je op vertoon van de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren.

Voor je je houten vloer kunt lakken, moet je de vloer goed schoonmaken. Reinig en ontvet het kale hout daarom eerst met vloerreiniger. Spons na met schoon water.

Schuur het hout met middelgrof tot fijn schuurpapier (korrel 150 – korrel 180), afhankelijk van de staat van het hout. Dit doe je met behulp van een vlakschuurmachine. Schuur altijd in de richting van de houtnerf (houtstructuur). Zo zorg je ervoor dat eventuele schuurkrassen niet zichtbaar zijn. Maak de vloer vervolgens stofvrij met een zachte bezem. Reinig en ontvet het geheel daarna nog een keer

Herstel gaten waar spijkers in hebben gezeten en andere beschadigingen in het hout met kneedbaar hout. Kies voor een kleur die bij jouw houten vloer past.

Heb je te maken met een zacht houten vloer (bijvoorbeeld vuren of grenen)? Breng drie lagen zijdeglans vloerlak of eiglans vloerlak aan voor een kleurloze, transparante of houtkleurige afwerking. Schuur tussen de lagen door de vloer altijd even licht op en maak het geheel stofvrij met de zachte bezem. Liever een dekkend resultaat? Breng grondverf aan en daarna twee of drie lagen Dekkende Vloerlak (zijdeglans) voor een egaal en dekkend geheel. Check de verpakking voor het door de fabrikant aangeraden aantal laklagen. Schuur tussen de lagen door de vloer licht op en maak deze stofvrij.

Ga je een hardhouten vloer lakken (bijvoorbeeld eiken of teak)? Breng dan drie lagen transparante parketlak (mat of zijdeglans) of parketlak (mat, eiglans, glans) aan voor een kleurloze, transparante of houtkleurige afwerking. Schuur tussen de lagen door de vloer licht op en maak het stofvrij. Wil je een dekkend effect, net als bij gewone verf? Breng dan eerst grondverf aan en daarna twee of drie lagen Dekkende Vloerlak (zijdeglans) voor een strak en effen resultaat. Raadpleeg altijd de verpakking voor het aantal laklagen. Ook hier schuur je tussen de lagen door de vloer licht op en maak je deze stofvrij.

Gebruik regelmatig vloerreiniger om je vloer schoon te houden. Wil je lang plezier hebben van jouw gelakte houten vloer? Onderhoud je houten vloer dan eens in de twee jaar met vloerpolish.

Gebruikt bij dit advies

Binnenlak
Binnenlak

Meer klusadvies

Tips voor het lakken van hout
Tips voor het lakken van hout stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe verf ik mijn houten vloer? - thumbnail
Hoe verf je een houten vloer? keuzehulp
Klusadvies - verf - Welke soort schuurpapier kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort schuurpapier kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - verf - Hoe verf ik mijn betonvloer? - thumbnail
Hoe kan ik een betonnen vloer verven? stappenplan