stappenplan

Zo lak schuur en lak je een houten vloer

Een houten vloer lakken lastig? Het is eenvoudiger dan je denkt! Bij GAMMA vind je alles om deze klus zelf uit te voeren. In dit stappenplan lees je hoe je zelf met de parket- en vloerlakken een professioneel eindresultaat kunt creëren!

Tip!

Koop liever te veel binnenlak in dan te weinig. Ongeopende lakblikken kun je op vertoon van de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren.

stap 1

De houten vloer reinigen

Voor je je houten vloer kunt lakken, moet je de vloer goed schoonmaken. Reinig en ontvet het kale hout daarom eerst met vloerreiniger. Spons na met schoon water.

stap 2

De houten vloer schuren

Schuur het hout met middelgrof tot fijn schuurpapier (korrel 150 – korrel 180), afhankelijk van de staat van het hout. Dit doe je met behulp van een vlakschuurmachine. Schuur altijd in de richting van de houtnerf (houtstructuur). Zo zorg je ervoor dat eventuele schuurkrassen niet zichtbaar zijn. Maak de vloer vervolgens stofvrij met een zachte bezem. Reinig en ontvet het geheel daarna nog een keer. Wil je meer weten over het schuren van je houten vloer? Bekijk het stappenplan.

stap 3

Beschadigingen in de houten vloer repareren

Herstel gaten waar spijkers in hebben gezeten en andere beschadigingen in het hout met kneedbaar hout. Kies voor een kleur die bij jouw houten vloer past.

stap 4

Een zacht houten vloer lakken

Heb je te maken met een zacht houten vloer (bijvoorbeeld vuren of grenen)? Breng drie lagen zijdeglans vloerlak of eiglans vloerlak aan voor een kleurloze, transparante of houtkleurige afwerking. Schuur tussen de lagen door de vloer altijd even licht op en maak het geheel stofvrij met de zachte bezem. Liever een dekkend resultaat? Breng grondverf aan en daarna twee of drie lagen Dekkende Vloerlak (zijdeglans) voor een egaal en dekkend geheel. Check de verpakking voor het door de fabrikant aangeraden aantal laklagen. Schuur tussen de lagen door de vloer licht op en maak deze stofvrij.

stap 5

Een hardhouten vloer lakken

Ga je een hardhouten vloer lakken (bijvoorbeeld eiken of teak)? Breng dan drie lagen transparante parketlak (mat of zijdeglans) of parketlak (mat, eiglans, glans) aan voor een kleurloze, transparante of houtkleurige afwerking. Schuur tussen de lagen door de parketvloer licht op en maak het stofvrij. Wil je een dekkend effect, net als bij gewone verf? Breng dan eerst grondverf aan en daarna twee of drie lagen Dekkende Vloerlak (zijdeglans) voor een strak en effen resultaat. Raadpleeg altijd de verpakking voor het aantal laklagen. Ook hier schuur je tussen de lagen door de parketvloer licht op en maak je deze stofvrij.

stap 6

Je houten vloer onderhouden

Gebruik regelmatig vloerreiniger om je vloer schoon te houden. Wil je lang plezier hebben van jouw gelakte houten vloer? Onderhoud je houten vloer dan eens in de twee jaar met vloerpolish. Wil je meer weten over hoe je je houten vloer onderhoudt? Bekijk het stappenplan.

Je kunt een vloer ook behandelen met olie. De vloer krijgt zo een natuurlijkere uitstraling. Hoe je een vloer in de olie zet, lees je in dit stappenplan.

Houten vloer of laminaat verven?

Meer klusadvies

hoe hout lakken-thumbnail
Tips voor het lakken van hout stappenplan
houten vloer verven-thumbnail
Hoe verf je een houten vloer? keuzehulp
Klusadvies - verf - Welke soort schuurpapier kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort schuurpapier kies ik voor mijn klus? keuzehulp
betonvloer verven-thumbnail
Hoe kan ik een betonvloer verven? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in