keuzehulp

Welke soort schuurpapier kies ik voor mijn klus?

Voor je gaat schilderen moet je ervoor zorgen dat je de ondergrond glad maakt. Dit doe je door het oppervlak te schuren. Of het nu om een raamkozijn, een tuintafel of houten vloer gaat, schuren is een belangrijke stap die zal zorgen voor een strak eindresultaat. Maar wat voor schuurpapier heb je nodig? Welke korrelgrootte gebruik je? En schuur je met de hand of met een machine? GAMMA legt het uit.

Soorten schuurpapier

Wist je dat niet alle soorten schuurpapier daadwerkelijk van papier zijn gemaakt? Daarom is deze term soms wat verwarrend. Bij sommige schuurvellen is de onderkant gemaakt van sterk linnen of kunststof. Ook de vorm van het schuurpapier kan verschillen. Zo kun je kiezen uit de volgende soorten schuurpapier:

SchuurvellenSchuursponzen
SchuurpadsSchuurkussens
SchuurgaasSchuursheets
SchuurlintSchuursvezel
SchuurrollenSchuurwol

In onderstaand schema zie je welk soort schuurpapier je nodig hebt voor jouw klus.

Grof of fijn schuurpapier?

Alle schuurmiddelen bestaan uit een onderlaag met daarop een deklaag van slijpmateriaal. Dit materiaal bepaalt niet alleen de kwaliteit van het schuurpapier, maar ook hoe lang het meegaat. Goedkoper glaspapier slijt sneller dan de duurdere varianten. De korrelgrootte van het slijpmateriaal wordt aangeduid met een cijfer. Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier. Werk bij schuren altijd van grof naar fijn.

  • Grof schuurpapier (korrel 60) is geschikt voor het grove schuurwerk. Bijvoorbeeld het verwijderen van roest of het verwijderen van een oude, bladderende verflaag.  
  • Middelgrof schuurpapier (korrel 80 – korrel 120) gebruik je voor het afronden van hoeken en het fijner schuren vóór het schilderen. 
  • Fijn schuurpapier (korrel 120 – korrel 180) komt van pas na het aanbrengen van een laag grondverf.  
  • Zeer fijn schuurpapier (korrel 200 – korrel 600) gebruik je na het aanbrengen van een laklaag.
Bekijk de schildersbenodigdheden

Schuren met de hand of met een machine?

Met de hand schuren

Voor een kleine, simpele klus of tussen twee lakbeurten door kun je prima met de hand schuren. Dit gaat wel een stuk eenvoudiger met een schuurbord met klem waar je het schuurpapier inklemt of een schuurblok waar je het papier omheen wikkelt. Daarnaast is het van belang dat je het schuurpapier mooi vlak tegen het oppervlak aan kunt bewegen. Uiteraard is het ook mogelijk om het korrel schuurpapier in vieren op te vouwen of een schuurspons gebruiken.

Bekijk al het schuurpapier

Met een machine schuren

Met een machine maak je veel sneller meer schuurbewegingen dan met de hand. Schuurmachines zijn verkrijgbaar met verschillende soorten voeten (dit is de vorm van het schuuroppervlak). Gebruik altijd passende schuurvellen. Oefen tijdens het schuren alleen licht druk uit, de machine doet de rest. Let op: de meeste schuurmachines zijn alleen geschikt voor platte vlakken. Met een schuurroller kun je verschillende soorten oppervlakken schuren. De meeste schuurmachines kun je huren bij GAMMA. Makkelijk en betaalbaar!

Bekijk alle schuurmachines

Meer klusadvies

problemen-met-schilderen-thumbnail
Oplossingen voor verf die niet hecht en tips voor andere schilderproblemen stappenplan
meubels verven-thumbnail copy 3
Hoe kan ik mijn meubels verven? stappenplan
vloer-lakken-thumbnail
Zo lak schuur en lak je een houten vloer stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in