stappenplan

Hoe verwijder ik de oude verflaag van mijn kozijnen?

Je raamkozijnen verven? Dan moet je eerst de oude verf verwijderen. Dit kun je doen met een verfkrabber en een verfföhn. Voor moeilijke bereikbare plekken kun je afbijtmiddel gebruiken.

Tip!

Haal al het hang- en sluitwerk van je deur of kozijn af voor je de oude verf gaat verwijderen. Zo raakt dit niet beschadigd.

Verwijder als eerste vuil en losse verf met een borstel en een verfkrabber.

Een elektrische föhn werkt veel gemakkelijker dan een brander en levert ook minder brandgevaar op. Draag wel altijd werkhandschoenen, een mondkapje en eventueel een veiligheidsbril, want bij het smelten van oude verf komen schadelijke dampen vrij. Verwarm de oude verflaag met de verfföhn over een lengte van 10 cm.

Tip!

Bescherm de ruit of de muur tegen oververhitting met een stuk blik, wandtegel of een breed plamuurmes. Zo voorkom je schroeiplekken of barsten.

Krab de nog warme verflaag direct weg. Werk het oppervlak af tot het te behandelen deel kaal is. Plaats de krabber steeds recht op het hout en zet niet te veel kracht. Elke beschadiging van het hout betekent extra werk: plamuren en schuren. Werk vooral bij profielen voorzichtig en gebruik het juiste type krabber. Het is niet eenvoudig om een beschadigd houtprofiel weer netjes te restaureren.

Tip!

Maak je krabbers van tevoren goed scherp. Slijp bramen weg met een slijpschijf en maak het snijvlak scherp met een wetsteen. Maak de verfkrabbers direct na de klus goed schoon.

Op sommige randjes of hoeken is branden niet mogelijk. Gebruik voor deze lastige plekken afbijtmiddel. Breng het afbijtmiddel gelijkmatig aan met een kwast. Gebruik handschoenen en zet een veiligheidsbril op. Laat het 20 minuten inwerken.

Let op!

Een blik afbijtmiddel kan onder druk staan. Prik daarom eerst een klein gaatje in de deksel met een priem. Dicht het deksel na gebruik met een schroef.

Krab de opgeloste verf weg met de krabber. Herhaal de behandeling tot het hout kaal is. Schuur de deur of het kozijn vervolgens grondig. Maak het hout schoon met een natte doek en laat dit helemaal opdrogen. Werk het hout vervolgens op de gewenste manier af.

Tip!

Komt de toplaag niet in één keer helemaal los? Herhaal de behandeling dan net zolang tot alle verf volledig verwijderd is.

Gebruikt bij dit advies

Verdunnen & ontvetten
Verdunnen & ontvetten

Benodigdheden

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Hoe repareer ik houtrot? - thumbnail
Hoe repareer ik houtrot? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen? - thumbnail
Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen? stappenplan
8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
Schuren: zo doe je dat
Schuren: zo doe je dat stappenplan
Klusadvies - verf - Wat doe ik met de verf en kwasten na het schilderen? - thumbnail
Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren? stappenplan