stappenplan

Hoe verwijder ik de oude verflaag van houten kozijnen?

Je raamkozijnen verven? Dan moet je eerst de oude verf verwijderen. Dit kun je doen met een verfkrabber en een verfföhn. Voor moeilijke bereikbare plekken kun je afbijtmiddel gebruiken.

Tip!

Haal al het hang- en sluitwerk van je deur of kozijn af voor je de oude verf gaat verwijderen. Zo raakt dit niet beschadigd.

Verf verhitten
stap 1

Verf verhitten met heteluchtpistool

Een elektrische föhn werkt veel gemakkelijker dan een brander en levert ook minder brandgevaar op. Draag wel altijd werkhandschoenen, een mondkapje en eventueel een veiligheidsbril, want bij het smelten van oude verf komen schadelijke dampen vrij. Verwarm de oude verflaag met de verfföhn over een lengte van 10 cm.

Verf wegkrabben verfkrabber
stap 2

Verf wegkrabben met de verfkrabber

Krab de nog warme verflaag direct weg. Werk het oppervlak af tot het te behandelen deel kaal is. Plaats de krabber steeds recht op het hout en zet niet te veel kracht. Elke beschadiging van het hout betekent extra werk: plamuren en schuren. Werk vooral bij profielen voorzichtig en gebruik het juiste type krabber. Het is niet eenvoudig om een beschadigd houtprofiel weer netjes te restaureren.

Tip!

Bescherm de ruit of de muur tegen oververhitting met een stuk blik, wandtegel of een breed plamuurmes. Zo voorkom je schroeiplekken of barsten.

Verf verwijderen afbijtmiddel
stap 3

Restjes verf met afbijtmiddel verwijderen

Op sommige randjes of hoeken is branden niet mogelijk. Gebruik voor deze lastige plekken afbijtmiddel. Breng het afbijtmiddel gelijkmatig aan met een kwast. Gebruik handschoenen en zet een veiligheidsbril op. Laat het 20 minuten inwerken.

Tip!

Maak je krabbers van tevoren goed scherp. Slijp bramen weg met een slijpschijf en maak het snijvlak scherp met een wetsteen. Maak de verfkrabbers direct na de klus goed schoon.

Hout schuren
stap 4

Hout schuren

Voor de allerlaatste resten verf schuur je het kozijn grondig.

Verf van hout verwijderen
stap 5

Hout schoonmaken

Maak het hout schoon met een natte doek en laat dit helemaal opdrogen. Werk het hout vervolgens op de gewenste manier af.

Gebruikt bij dit advies

Verdunnen & ontvetten
Verdunnen & ontvetten

Benodigdheden

Meer klusadvies

hoe-houtrot-repareren-thumbnail
Hoe repareer ik houtrot? stappenplan
buitenkozijnen-schilderen-thumbnail
Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen? stappenplan
8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
hoe schuren-thumbnail
Schuren: hoe doe je dat? stappenplan
kwasten-schoonmaken--thumbnail
Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in