stappenplan

Hoe verwijder ik de oude verflaag van mijn kozijnen?

Je raamkozijnen verven? Dan moet je eerst de oude verf verwijderen. In dit stappenplan zie je hoe je verfresten van jouw raam af krijgt. Bekijk de video of volg de stappen hieronder voor uitleg over het weghalen van oude verf.

Hoe verwijder ik de oude verflaag van mijn kozijnen?
stap 1

Vuil verwijderen

Verwijder als eerste vuil en losse verf met een borstel en een verfkrabber.

Tip!

Verf die nog redelijk vastzit, maar waar al kleine blaasjes te zien zijn moet ook verwijderd worden. Dat kan snel met de verfföhn. Alternatief is verwijderen met verfafbijtmiddel. Als echter op de meeste plaatsten de verf nog goed vastzit, kun je beter alleen een verfkrabber en schuurpapier gebruiken. Afbranden en werken met afbijtmiddel brengt namelijk veel extra werk met zich mee!

Hoe verwijder ik de oude verflaag van mijn kozijnen?
stap 2

Verf verwijderen met een verfföhn

Bij afbranden verwijder je meestal in één keer de hele verflaag. Een elektrische föhn werkt veel gemakkelijker dan een brander en levert ook minder brandgevaar op. Verwarm de oude verflaag over een lengte van 10cm.

Tip!

Bij het smelten van oude verf komen schadelijke dampen vrij. Trek ook werkhandschoenen aan, zodat gloeiende verfkrullen niet op je huid terechtkomen. Bescherm de ruit of de muur tegen oververhitting met een stuk blik, wandtegel of een breed plamuurmes. Zo voorkom je schroeiplekken of barsten.

Gooi de afgekrabde verfkrullen niet in de vuilnisbak. Stop ze in een zak en lever deze als klein chemisch afval in bij de chemokar of het afvalstation in jouw gemeente.

Hoe verwijder ik de oude verflaag van mijn kozijnen?
stap 3

Verflaag voorzichtig verwijderen

Krab de nog warme verflaag direct weg. Werk het oppervlak af tot het te behandelen deel kaal is. Zet de krabber steeds recht op het hout en zet niet te veel kracht. Elke beschadiging van het hout betekent extra werk: plamuren en schuren. Werk vooral bij profielen voorzichtig en gebruik het juiste type krabber. Het is niet eenvoudig om een beschadigd houtprofiel weer netjes te restaureren!

Tip!

Maak je krabbers van tevoren goed scherp. Slijp bramen weg met een slijpschijf en maak het snijvlak scherp met een wetsteen. Maak de verfkrabbers direct na de klus goed schoon.

Hoe verwijder ik de oude verflaag van mijn kozijnen?
stap 4

Afbijtmiddel gebruiken

Op sommige plaatsen is branden niet mogelijk. Dan is afbijtmiddel het enige alternatief. Breng het afbijtmiddel gelijkmatig aan met een kwast. Gebruik handschoenen en zet een veiligheidsbril op. Laat het 20 minuten inwerken.

Hoe verwijder ik de oude verflaag van mijn kozijnen?
stap 5

Verf wegkrabben

Krab de opgeloste verf weg met de krabber. Herhaal de behandeling tot het hout kaal is. Maak het hout grondig schoon met een natte doek.

Benodigdheden

Gereedschappen (7)
Dit stappenplan komt voor in