stappenplan

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?

Het wisselvallige klimaat in Nederland stelt hoge eisen aan je buitenschilderwerk. Goede bescherming van je houtwerk is daarom erg belangrijk. Door je buitenkozijnen regelmatig te onderhouden en te voorzien van een goede laklaag blijft je kozijn in prima conditie. Houd rekening met de weersomstandigheden als je aan de slag gaat met je kozijnen. Schilder niet in de volle zon, maar altijd achter de zon aan. Schilder ook niet bij regenachtig weer.

Tip!

Schroef het hang- en sluitwerk van het houtwerk af voor je je buitenkozijnen gaat schilderen.

Let op!

Zorg ervoor dat je kwasten en verfrollers in huis haalt die geschikt zijn voor de gekozen verfsoort.

Het schilderen van een buitenkozijn vraagt om een goede voorbereiding. Ontvet de ondergrond daarom goed met water en een ontvetter.

Zoek de zwakke plekken op in het kozijn. Doe dit door met je duim of met een schroevendraaier stevig op het hout te drukken.

Verwijder als eerste vuil en losse verf met een borstel en een verfkrabber. Behandel de verf die nog goed vastzit met een verfkrabber.

Verf die nog redelijk vastzit, maar waar al kleine blaasjes te zien zijn, moet ook verwijderd worden. Dat kan snel met de verfföhn. Bij het smelten van de oude verf komen er schadelijke dampen vrij. Draag daarom werkhandschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril. Een elektrische föhn werkt veel gemakkelijker dan een brander en levert ook minder brandgevaar op. Verwarm de oude verflaag over een lengte van 10 cm.

Tip!

Bescherm de ruit of de muur tegen oververhitting met een stuk blik, wandtegel of een breed plamuurmes. Zo voorkom je schroeiplekken of barsten.

Let op!

Gooi de afgekrabde verfkrullen niet in de vuilnisbak, maar lever deze als klein chemisch afval in bij de chemokar of het afvalstation in jouw gemeente.

Krab de nog warme verflaag direct weg. Werk het oppervlak af tot het te behandelen deel kaal is. Zet de krabber steeds recht op het hout en zet niet te veel kracht. Elke beschadiging van het hout betekent extra werk: plamuren en schuren. Werk vooral bij profielen voorzichtig en gebruik het juiste type krabber. Het is niet eenvoudig om een beschadigd houtprofiel weer netjes te restaureren.

Tip!

Maak je krabbers van tevoren goed scherp. Slijp bramen weg met een slijpschijf en maak het snijvlak scherp met een wetsteen. Maak de verfkrabbers direct na de klus goed schoon.

Steek de echt rotte plekken in het kozijn met de beitel uit. Doe dit tot aan waar het hout schoon en droog is. Veeg het losgekomen hout weg met een zachte borstel.

Behandel de uitgestoken plek met houtrotstop. Schenk wat in de plastic dop en sop met een goedkope kwast in en op het hout. Zijn de randen van het kozijn ook beschadigd? Maak dan van een paar stukjes triplex een tijdelijke mal voor de houtrotvuller. Bekleed dit aan de binnenkant met plasticfolie

Na ongeveer zes uur drogen kun je de kozijnen repareren met houtrotvuller. Maak de houtrotvuller aan. Deze bestaat uit twee componenten die goed gemengd moeten worden. Let erop dat je niet meer aanmaakt dan je in 20 minuten kunt verwerken. Meng de twee gelijke delen goed door elkaar. Dan begint meteen de verharding.

Duw met het plamuurmes de vuller stevig in de openingen en werk het zo glad mogelijk af. Vul grote gaten (na harding) in meerdere lagen. Na zes uur is houtrotvuller schuurbaar en overschilderbaar.

Schuur het hele kozijn op. Gebruik hiervoor een schuurblok (korrel 120). Borstel het kozijn vervolgens schoon met een zachte borstel en neem het af met een vochtige doek.

Tip!

Gebruik voor het schuren eventueel een handschuurmachine.

Plak de ruiten af met schilderstape. Gebruik een plamuurmes om de randen scherp af te scheuren. Schilderstape mag je hoogstens twee dagen op de ruit laten zitten. Wacht je langer? Dan loop je het risico dat het tape gaat vastkoeken aan de ruit.

Tip!

Speciaal afplakband kun je iets langer laten zitten.

Zet alle stukken waar blank hout tevoorschijn komt én de gerepareerde delen in de grondverf.

Kleine oneffenheden worden zichtbaar na het gronden. Behandel deze plekken met plamuur in laagjes van telkens 1 mm. Zo voorkom je dat de plamuur uitzakt.

Werk met een breed en een smal plamuurmes. Breng op brede mes een voorraadje plamuur aan en gebruik het smalle plamuurmes voor het plamuren. Zorg dat de plamuurmessen schoon en vlak zijn. Zet het plamuurmes recht op de ondergrond. Trek de plamuur het met een soepele beweging over de oneffenheid. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op het omringende kozijnhout. Laat iedere plamuurlaag telkens geheel uitharden.

Tip!

Met snelplamuur kun je in een paar uur meerdere lagen aanbrengen.

Schuur ook de plekken die je geplamuurd hebt glad.

Werk alle kieren en naden weg met acrylaatkit. Snijd de kitkoker met een scherp mes af tot de schroefdraad. Draai de spuitmond er terug op en snijd deze schuin af. Stop het geheel in het kitpistool.

Zet de kitspuit een beetje schuin op de ondergrond, zodat de schuin afgesneden spuitmond recht op de ondergrond staat. Spuit de kit vervolgens gelijkmatig tussen de naden. Verwijder overtollige kit meteen met een vochtige doek of natte vinger.

Breng op de gekitte delen een extra laag grondverf aan en laat dit volledig opdrogen. Schuur het gehele kozijn nogmaals licht op met fijn schuurpapier (korrel 320). Verwijder het stof met de borstel en een vochtige doek.

Doop de kwast een paar keer in de lak. Strijk de kwast elke keer af langs de rand van het blik, net zolang tot deze verzadigd is maar niet druipt. Breng de eerste laag verf met de kwast aan. Begin bij de hoeken en randen langs de ramen. Schilder daarna de lange delen van het kozijn. Strijk de verf met lange halen in de lengte van het kozijn uit. Lak grote delen, zoals houten luiken, vervolgens met roller van 10 cm.

Rol het verfwerk na met de smalle roller. Hierdoor wordt de verflaag nog egaler. Breng voor maximale dekking minimaal twee lagen verf aan. Laat de verf tussendoor goed drogen en schuur op met fijn schuurpapier (korrel 320).

Tip!

Controleer het verfwerk regelmatig op eventuele ‘druipers’.

Maak kwasten en rollers tussentijds niet schoon. Wikkel deze in plaats daarvan strak in aluminiumfolie of zet deze onder water. Zo houd je je schildergereedschap enkele dagen goed. Gooi na afloop van de klus restant verf niet in de vuilnisbak, maar lever het in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente. Ingedroogde kwasten en rollers kun je gewoon kwijt bij het restafval.

Gebruikt bij dit advies

Buitenlak
Buitenlak

Benodigdheden

Je kozijnen liever laten schilderen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het schilderen van je kozijnen? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Kozijnen laten schilderen

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Wat doe ik met de verf en kwasten na het schilderen? - thumbnail
Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe repareer ik houtrot? - thumbnail
Hoe repareer ik houtrot? stappenplan
8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe schilder ik mijn binnenkozijnen? - thumbnail
Hoe kun je je binnenkozijnen schilderen? stappenplan