stappenplan

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?

Hagel, wind, regen, zonneschijn, ons klimaat stelt hoge eisen aan je buitenschilderwerk. Goede bescherming van je houtwerk is daarom erg belangrijk. Door regelmatig onderhoud en een goede lak blijft je hout in prima conditie. Dit stappenplan vertelt hoe je jouw buitenkozijnen en deuren het beste kunt beschermen.

Dekkende buitenbeits of buitenlak?

Bij buitenschilderwerk kun je dekkende buitenbeits gebruiken of kiezen voor een buitenlak. Bij beits heb je geen grondverf nodig en is wat meer vocht-regulerend. Bij aflakverf heb je wel een grondverf als onderlaag nodig. Voordeel van grondverf is dat het zorgt voor een goede hechting van de laklaag en heft wat kleine verschillen op. Hierdoor kan het eindresultaat wat egaler zijn.

Soorten verf

Met de moderne verfsoorten kan elke doe-het-zelver strak geschilderde buitenkozijnen en deuren afleveren. Er zijn inmiddels diverse verfsystemen op de markt. Hoe minder oplosmiddel de verf bevat, hoe minder milieubelastend hij is. Steeds meer mensen gebruiken dan ook in plaats van de traditionele verf (alkydverf met veel oplosmiddelen) voor een high-solid verf (ook op terpentinebasis, maar met minder oplosmiddel) of voor acryllak voor buiten. Deze lak is op waterbasis en minder milieubelastend.

schoonmaken, repareren en schuren

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 1

Ontvetten

Ontvet de ondergrond goed met water en een ontvetter.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 2

Zwakke plekken zoeken

Zoek de zwakke plekken op in het kozijn. Doe dit door met je duim of met een schroevendraaier stevig op het hout te drukken.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 3

Vuil verwijderen

Verwijder als eerste vuil en losse verf met een borstel en een verfkrabber.

Tip!

Verf die nog redelijk vastzit, maar waar al kleine blaasjes te zien zijn moet ook verwijderd worden. Dat kan snel met de verfföhn. Alternatief is verwijderen met verfafbijtmiddel. Als echter op de meeste plaatsten de verf nog goed vastzit, kun je beter alleen een verfkrabber en schuurpapier gebruiken. Afbranden en werken met afbijtmiddel brengt namelijk veel extra werk met zich mee!

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 4

Verf verwijderen met een verfföhn

Bij afbranden verwijder je meestal in één keer de hele verflaag. Een elektrische föhn werkt veel gemakkelijker dan een brander en levert ook minder brandgevaar op. Verwarm de oude verflaag over een lengte van 10cm.

Tip!

Bij het smelten van oude verf komen schadelijke dampen vrij. Trek ook werkhandschoenen aan, zodat gloeiende verfkrullen niet op je huid terechtkomen. Bescherm de ruit of de muur tegen oververhitting met een stuk blik, wandtegel of een breed plamuurmes. Zo voorkom je schroeiplekken of barsten.
Gooi de afgekrabde verfkrullen niet in de vuilnisbak. Stop ze in een zak en lever deze als klein chemisch afval in bij de chemokar of het afvalstation in jouw gemeente.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 5

Verflaag voorzichtig verwijderen

Krab de nog warme verflaag direct weg. Werk het oppervlak af tot het te behandelen deel kaal is. Zet de krabber steeds recht op het hout en zet niet te veel kracht. Elke beschadiging van het hout betekent extra werk: plamuren en schuren. Werk vooral bij profielen voorzichtig en gebruik het juiste type krabber. Het is niet eenvoudig om een beschadigd houtprofiel weer netjes te restaureren!

Tip!

Maak je krabbers van tevoren goed scherp. Slijp bramen weg met een slijpschijf en maak het snijvlak scherp met een wetsteen. Maak de verfkrabbers direct na de klus goed schoon.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 6

Afbijtmiddel gebruiken

Op sommige plaatsen is branden niet mogelijk. Dan is afbijtmiddel het enige alternatief. Breng het afbijtmiddel gelijkmatig aan met een kwast. Gebruik handschoenen en zet een veiligheidsbril op. Laat het 20 minuten inwerken.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 7

Verf wegkrabben

Krab de opgeloste verf weg met de krabber. Herhaal de behandeling tot het hout kaal is. Maak het hout grondig schoon met een natte doek.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 8

Verrotte delen uitsteken

Steek de echt rotte plekken in het kozijn met de beitel uit. Doe dit tot aan waar het hout schoon en droog is.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 9

Houtrotstop aanbrengen

Behandel de uitgestoken plek met houtrotstop. Schenk wat in de plastic dop en sop met een goedkope kwast in en op het hout.
Zijn de randen van het kozijn ook beschadigd, maak dan van een paar stukjes triplex een bekisting voor de houtrotvuller. Bekleed dit met plasticfolie aan de binnenzijde.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 10

Houtrotvuller aanmaken

Maak de houtrotvuller aan, zoveel als je binnen 20 minuten kunt verwerken. Meng de twee gelijke delen goed door elkaar. Dan begint meteen de verharding.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 11

Beschadiging opvullen

Duw met de plastic spatel of het plamuurmes de vuller stevig in de openingen en werk het zo glad mogelijk af. Vul grote gaten (na harding) in meerdere lagen.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 12

Reparatie afwerken

Werk de reparatie met een beitel af en schuur de gerepareerde delen eerst met een grover schuurpapier K80 en daarna met K120.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 13

Kozijn schoonmaken

Maak het hele kozijn nogmaals schoon en laat het goed drogen. Schuur het gehele kozijn met een handschuurmachine of een schuurblok (korrel 120). Borstel het kozijn schoon en neem af met een vochtige doek.

gronden

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 14

Ruiten afplakken

Plak de ruiten af met afplaktape.

Tip!

Afplaktape mag hooguit twee dagen op de ruit blijven zitten. Wacht je langer loop je het risico dat het tape gaat vastkoeken aan de ruit. Speciaal afplakband kan wat langer blijven zitten.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 15

Grondverf aanbrengen

Zet alle stukken waar blank hout tevoorschijn komt plus de gerepareerde delen in de grondverf.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 16

Oneffenheden plamuren

Kleine oneffenheden en kieren worden vaak zichtbaar na het gronden. Behandel ze met plamuur. Doe dit in laagjes van telkens 1 mm, anders gaat de plamuur uitzakken. Dankzij snelplamuur kun je in een paar uur meerdere lagen aanbrengen.

Tip!

Werk ook hier altijd met een breed en een smal plamuurmes. Het brede mes gebruik je als spatel waar een voorraad plamuur op ligt. Het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat het plamuurmes helemaal schoon en vlak is.
Zet het plamuurmes recht op de ondergrond. Trek de plamuur het met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op het omringende hout. Laat iedere plamuurlaag telkens geheel uitharden.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 17

Plamuur schuren

Schuur ook de plekken die je geplamuurd hebt glad.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 18

Kieren en naden wegwerken

Werk alle kieren en naden weg met acrylaatkit. Verwijder overtollige kit meteen met een vochtige doek.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 19

Extra grondverf aanbrengen

Breng op deze plaatsen nog een extra laag grondverf aan.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 20

Kozijn schuren

Schuur het gehele kozijn nogmaals licht op met fijn schuurpapier Korrel 320. Verwijder het stof met een borstel en vochtige doek.

aflakken

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 21

Kozijn lakken

Steek de kwast een paar keer in de aflakverf en strijk de kwast elke keer af langs de rand van het blik, tot deze wel verzadigd is maar niet druipt. Breng de eerste laag verf met de kwast aan. Doe eerst de hoeken en randen langs de ruiten. Schilder daarna de lange delen van het kozijn. Strijk de verf met lange halen in de lengte van het kozijn uit.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 22

Verflaag egaliseren

Rol het verfwerk na met de smalle roller. Hierdoor wordt de verflaag nog egaler.

Tip!

Controleer het verfwerk regelmatig op eventuele ‘druipers’.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 23

Meerdere lagen verf aanbrengen

Breng voor maximale dekking minimaal twee lagen verf aan. Tussentijds de verf goed laten drogen en opschuren met fijn schuurpapier (korrel 320).

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 24

Eerst randen dan grote vlakken verven

Bij grote oppervlakken (zoals een deur) schilder je eerst de randen en evt. sierlijsten met de kwast en behandel je daarna het grote vlak met een 10cm roller.

  1. Verdeel het grote vlak in enkele denkbeeldige vakken.
  2. Werk vervolgens van links naar rechts en van boven naar beneden.
  3. Verzadig de roller met verf in een rolbakje en zet een baan in verticale richting op.
  4. Op deze wijze 2 – 3 banen naast elkaar opzetten met ongeveer een rolbreedte tussenruimte.
  5. Verdeel vervolgens de verf met de roller zonder deze opnieuw in te dopen in diagonale/ horizontale richting tot een egaal dekkend geheel.
  6. Rol tot slot het vlak in een richting verticaal na.
Tip!

Schilder niet in de volle zon maar altijd achter de zon aan. Schilder ook niet bij regenachtig weer.

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?
stap 25

Schildersbenodigdheden opbergen

Maak kwasten en rollers tussentijds niet schoon (ook kwasten met acrylverf niet onder de kraan uitspoelen!). Wikkel ze strak in aluminiumfolie of zet ze onder water. Zo houd je ze enkele dagen goed. Gooi na afloop van de klus restant verf niet in de vuilnisbak, maar lever het in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente. Dat geldt ook voor acrylverf; ook die verf is uiteindelijk slecht voor het milieu! Ingedroogde kwasten en rollers kun je gewoon kwijt bij het restafval.

Benodigdheden

Materialen (9)
Gereedschappen (17)
Dit stappenplan komt voor in