stappenplan

Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen?

Het wisselvallige klimaat in Nederland stelt hoge eisen aan je buitenschilderwerk. Goede bescherming van je houtwerk is daarom erg belangrijk. Door je buitenkozijnen regelmatig te onderhouden en te voorzien van een goede laklaag blijft je kozijn in prima conditie. Houd rekening met de weersomstandigheden als je aan de slag gaat met het schilderen van je kozijnen buiten. Schilder niet in de volle zon, maar altijd achter de zon aan. Schilder ook niet bij regenachtig weer.

Tip!

Schroef het hang- en sluitwerk van het houtwerk af voordat je de buitenkozijnen gaat schilderen.

Let op!

Zorg ervoor dat je kwasten en verfrollers in huis haalt die geschikt zijn voor de gekozen verfsoort.

Ontvetten
stap 1

Schoonmaken en ontvetten

Het schilderen van een buitenkozijn vraagt om een goede voorbereiding. Ontvet de ondergrond daarom goed met water en een ontvetter.

afgebladderde verf verwijderen
stap 2

Afgebladderde verf verwijderen

Verwijder als eerste vuil en losse verf met een borstel en een verfkrabber. Behandel de verf die nog goed vastzit met een verfkrabber.

Let op!

Gooi de afgekrabde verfkrullen niet in de vuilnisbak, maar lever deze als klein chemisch afval in bij de chemokar of het afvalstation in jouw gemeente.

buitenkozijn schuren
stap 3

Het buitenkozijn schuren

Schuur het hele kozijn op. Gebruik hiervoor schuurpapier (korrel 120). Je kunt een schuurblok gebruiken om het schuurpapier aan te bevestigen. Borstel het kozijn vervolgens schoon met een zachte borstel en neem het af met een vochtige doek.

Tip!

Gebruik voor het schuren eventueel een handschuurmachine.

raam afplakken
stap 4

Het raam afplakken

Plak de ruiten af met schilderstape. Gebruik een plamuurmes om de randen scherp af te scheuren. Laat schilderstape niet langer dan twee dagen op de ruit zitten. Wacht je langer? Dan loop je het risico dat het tape gaat vastkoeken aan de ruit.

Tip!

Speciaal afplakband kun je iets langer laten zitten.

grondverf aanbrengen
stap 5

De grondverf aanbrengen

Zet alle stukken waar blank hout tevoorschijn komt én de gerepareerde delen in de grondverf.

oneffenheden wegwerken
stap 6

Oneffenheden wegwerken

Kleine oneffenheden worden zichtbaar na het gronden. Behandel deze plekken met plamuur in laagjes van 1 mm. Zo voorkom je dat de plamuur uitzakt. Werk met een breed en een smal plamuurmes. Breng op het brede mes een voorraadje plamuur aan en gebruik het smalle plamuurmes voor het plamuren. Zorg dat de plamuurmessen schoon en vlak zijn. Zet het plamuurmes recht op de ondergrond en trek het met een soepele beweging over de oneffenheid. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op het omringende kozijnhout. Laat iedere plamuurlaag telkens geheel uitharden.

Tip!

Met snelplamuur kan je in een paar uur meerdere lagen aanbrengen.

schuren
stap 7

Extra grondverf en opnieuw schuren

Breng op de gekitte delen een extra laag grondverf aan en laat dit volledig opdrogen. Schuur het gehele kozijn nogmaals licht op met fijn schuurpapier (korrel 320). Verwijder het stof met de borstel en een vochtige doek.

buitenkozijn lakken
stap 8

Het buitenkozijn lakken

Doop de kwast een paar keer in de buitenlak. Strijk de kwast elke keer af langs de rand van het blik. Net zolang tot deze verzadigd is, maar niet druipt. Breng de eerste laag verf met de kwast aan. Begin bij de hoeken en randen langs de ramen. Schilder daarna de lange delen van het kozijn. Strijk de verf met lange halen in de lengte van het kozijn uit. Lak grote delen, zoals houten luiken, met een verfroller van 10 cm. Rol het verfwerk na met de smalle roller. Hierdoor wordt de verflaag nog egaler. Breng voor maximale dekking minimaal twee lagen verf aan. Laat de verf tussendoor goed drogen en schuur op met fijn schuurpapier (korrel 320).

Tip!

Controleer het verfwerk regelmatig op eventuele ‘druipers’.

Kozijnen laten schilderen?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het schilderen van je kozijnen? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van de GAMMA Klusservice.

Kozijnen laten schilderen

Meer klusadvies

kwasten-schoonmaken--thumbnail
Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren? stappenplan
hoe-houtrot-repareren-thumbnail
Hoe repareer ik houtrot? stappenplan
8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
binnenkozijnen-schilderen-thumbnail
Hoe kun je je binnenkozijnen schilderen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in