keuzehulp

Welke soort schuurmachine kies ik voor mijn klus?

Een schuurmachine behoort tot het basisgereedschap van de doe-het-zelver. Een schuurmachine is bijvoorbeeld onmisbaar bij schilderwerk. Je hebt keuze uit diverse modellen, elk met zijn eigen mogelijkheden. Welke soorten schuurmachines zijn er? En waar moet je op letten als je een schuurmachine koopt?

soorten schuurmachines

Welke schuurmachine past bij je klus? Je hebt keuze uit uiteenlopende schuurmachines, elk met zijn eigen mogelijkheden. Dit zijn de verschillende soorten schuurmachines.

Vlakschuurmachine

Een vlakschuurmachine leent zich het beste voor grote oppervlakten, bijvoorbeeld een complete deur, kast of boeibord. Ook een zachthouten vloer kun je met een vlakschuurmachine schuren. Het grote schuurvlak beweegt heen en weer. Hierdoor schuur je zonder al te veel moeite het gehele oppervlak gelijkmatig.

Bekijk het assortiment

Deltaschuurmachine

Een deltaschuurmachine is herkenbaar aan zijn driehoekige schuurzool. Hierdoor kunt gemakkelijk in alle hoeken komen. Deze schuurmachine is minder geschikt voor grote oppervlakken.

Bekijk het assortiment

Multischuurmachine

Een multischuurmachine is een deltaschuurmachine en vlakschuurmachine in één. Hij is voor én grote oppervlakken én voor in hoeken geschikt. Bij sommige modellen is het schuurvlak afneembaar en verwisselbaar.

Bekijk het assortiment

Handpalmschuurmachine

De naam handpalmschuurmachine en multischuurmachine worden soms door elkaar gebruikt. Van origine is de handpalmschuurmachine een klein model vlakschuurmachine, die door het bolle handvat makkelijk in de hand past. Hierop zijn talloze varianten ontwikkeld, bijvoorbeeld met een driehoekig uiteinde van de zool. Ze liggen allemaal makkelijk in de hand en zijn niet zwaar, waardoor je minder vermoeid raakt.

Bekijk het assortiment

Excentrische schuurmachine

Een excentrische schuurmachine (of excenterschuurmachine) is gemaakt voor het stevige schuurwerk, bijvoorbeeld om deuren en deurposten kaal te schuren. Een excentrische schuurmachine heeft een roterende schuurkop, die tevens excentrische bewegingen maakt. Hierdoor hoef je niet op de nerfrichting te letten. Met een polijstschijf in plaats van schuurpapier op de kop is deze machine ook geschikt om metaal mee te polijsten.

Bekijk het assortiment

Bandschuurmachine

Een bandschuurmachine is uitgerust met verwisselbare rondlopende schuurbanden en is geschikt voor zwaarder werk. Qua resultaat houdt deze het midden tussen een schuurmachine en een schaaf. Door de hoge draaisnelheid kun je een flinke laag hout wegschuren. Het werken met een bandschuurmachine vergt enige oefening, de machine vreet zich snel in het hout.

Bekijk het assortiment

Tafelbandschuurmachine

Een variant op de bandschuurmachine voor de hand is de tafelbandschuurmachine. De verstelbare werktafel met verstekgeleider maakt het geleiden van het te schuren werkstuk gemakkelijk. Ook de schuurband is in verschillende hoeken in te stellen.

Bekijk het assortiment

Multischuurroller

Met een multischuurroller kun je vrijwel alle schuurklussen aan. De kop van de schuurmachine is een traploos instelbare roller die zich aanpast aan de meest uiteenlopende materialen en vormen. Daarmee bereik je niet alleen de rechte oppervlakken zoals deurkozijnen, traptreden en tuinmeubels maar ook de ongelijke oppervlakken zoals spijlen ornamenten, groeven en gleuven.

Bekijk het assortiment

Parketschuurmachine

Een parketschuurmachine is een zwaargewicht met verwisselbare rondlopende schuurbanden, met name geschikt om hardhouten vloeren te schuren. Door de verschillende schuurgangen verdwijnt de toplaag en kun je de vloer opnieuw afwerken met een beits, wax of olie. Je kunt een parketschuurmachine huren via de GAMMA Verhuurservice. Voor een zachthoutenvloer kun je ook een vlakschuurmachine of excentrische schuurmachine gebruiken.

Kantenschuurmachine

Met een kantenschuurmachine schuur je een vloer tot aan de plint en onder de verwarming. Deze schuurmachine rolt op zwenkwielen. De schuurschijf is helemaal aan de tegenoverliggende kant gemonteerd, waardoor je overal goed bij kunt. Je kunt een kantenschuurmachine huren via de GAMMA Verhuurservice.

Multitool

Multitools hebben ook een schuurfunctie. Deze komt overeenkomt met een deltaschuurmachine. Voor het schuren van de kleine of fijne werkstukken is een mini multitool geschikt. Door zijn vele schuuraccessoires kunt tot in de kleinste hoekjes alles glad en egaal krijgen. Kijk voor meer informatie op Multitools.

Bekijk het assortiment

schuurmachine kopen? let hier op

Wat is voor jou de beste schuurmachine? De volgende aandachtspunten zijn belangrijk bij je keuze voor een schuurmachine. Gebruik ook het onderstaande keuzeschema om je ideale schuurmachine te vinden.

Steeds meer schuurmachines worden uitgevoerd met een accu, waardoor je snoerloos kunt werken. Zo kun je overal goed bij en heb je geen last van verlengsnoeren. De elektrische spanning bij accu-machines wordt uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder het werk dat een accu-machine aankan. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah (Ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde hoe langer je doet met een batterijlading.

Let op je veiligheid. Bij schuren komt fijnstof vrij. Dit verspreidt zich niet alleen in de omgeving, maar komt ook terecht in je longen. Gebruik bij schuurmachines zonder stofafzuiging dan ook altijd een mondkapje. Bij sommige schuurmachines verzamelt het stof zich in een stofbox of stofzak. De zool van de machine is geperforeerd en bij gebruik van bijpassend geperforeerd schuurpapier zal het stof afgezogen worden. Andere machines hebben een uitlaat die je op je stofzuiger aansluit.

Moderne schuurmachines beschikken over een softgrip. Dit is een zachte handgreep waardoor de machine prettig in de hand ligt en trillingen gedempt worden. Zeker als je lange tijd moet schuren is een softgrip aan te raden.

Met name vlakschuurmachines hebben aan de zijkanten of voor- en achterkant klemmen om het schuurpapier op de schuurzool vast te zetten. Voordeel is dat je het schuurpapier zelf van een rol schuurpapier kan knippen. Dit is relatief goed koop. Moderne schuurmachines hebben een klittenbandhechting. Hierdoor kun je de schuurbladen gemakkelijk en zonder gereedschap verwisselen. Deze schuurvellen zijn wel wat duurder.

Sommige schuurmachines hebben slechts 1 schuursnelheid. Er zijn ook schuurmachines die je op twee verschillende snelheden kunt zetten: een stand voor zachte materialen en een stand voor harde materialen. Bij harde materialen maakt de machine meer schuurbewegingen. Helemaal handig zijn schuurmachines die traploze toerentalinstelling hebben. Deze zijn geschikt voor iedere ondergrond.

schuurmachine kopen of huren?

De meeste doe-het-zelvers zijn in het bezit van één of meerdere schuurmachines. Voor een incidentele klus zoals het schuren van een hardhouten vloer kan het slimmer zijn om een machine te huren. Je huurt een machines in perfecte staat en ook alle accessoires zijn verkrijgbaar via GAMMA Verhuurservice.

Deze keuzehulp komt voor in