stappenplan

Hoe onderhoud ik een houten vloer?

Een houten vloer vergt het nodige onderhoud. Gelukkig kun je jouw houten vloer eenvoudig zelf afwerken en onderhouden. Het begint bij het grondig schuren van je houten vloer. Vervolgens kun je kiezen hoe je jouw vloer wilt onderhouden: een houten vloer kun je in de was zetten, oliën of lakken.

Tip!

Test van tevoren op stukjes resthout wat het effect van de gekozen afwerklaag op de houtsoort is. Zo weet je zeker dat je je vloer niet kunt verpesten!

Tip!

Een afgewerkte houten vloer houd je nog mooier door bij het dweilen een scheutje vloerpolish aan het water toe te voegen. Wrijf doffe plekken in met onverdunde polish. Een uur na deze behandeling kun je weer over de vloer lopen.

houten vloer controleren
stap 1

De vloer controleren

Begin met het controleren van de vloer. Check of je nog spijkers ziet uitsteken. Is dat het geval? Sla deze dieper in het hout met een hamer en een drevel. Een drevel plaats je met de holle kant op de kop van de spijker, waardoor je meer grip hebt als je de hamer gebruikt.

houten vloer schuren
stap 2

De houten vloer schuren

Schuur de vloer meerdere keren met een parketschuurmachine. Voor het schuren van de kanten gebruik je een kantschuurmachine. Begin met grof en eindig met fijn schuurband. Schuur altijd in de richting van de houtnerf.

Tip!

Bij de bouwmarkt zijn parket- en kantschuurmachines te huur. Zo’n machine bespaart je veel tijd en zorgt voor een fraai en egaal resultaat. Reserveer een parket- of kantschuurmachine op tijd.

vloer stofvrij maken
stap 3

Het schuurstof verwijderen

Veeg het schuurstof weg en maak de vloer volledig schoon met de stofzuiger. Verwijder het fijnste stof door de vloer af te nemen met een licht vochtige doek.

Houten vloer in de was zetten

houten vloer in de was zetten
stap 4

Een houten vloer in de was zetten

Breng de eerste waslaag aan met behulp van een niet-pluizende doek. Wrijf de was goed in de houtnerven.

boenmachine huren gamma
stap 5

De in de was gezette vloer uitboenen

Gebruik voor het uitboenen van de was een boenmachine. Begin met de hardste borstel. Vervolgens herhaal je het werk met de middelste en met de zachtste borstel.

Herhaal stap 4 en stap 5 meerdere keren. Hoe vaak dit nodig is? Dat hangt af van de houtsoort. Laat je hierover adviseren in de bouwmarkt of door een van onze klusexperts in de kluschat.

Tip!

Werk plekken die in de loop van de tijd kaal zijn geworden eenvoudig bij met speciale onderhoudswas. Om de vloer mooi te houden is het aan te raden om deze minstens één keer per jaar opnieuw in de was te zetten en te boenen.

Houten vloer oliën

ondervloer egaliseren
stap 6

De houten vloer inwrijven met olie

Wrijf de vloer in met de olie met behulp van een lakroller. Wrijf net zolang tot alle olie ingetrokken is. De vloer moet dus niet meer glimmen, maar heeft een matte afwerking.

Let op!

Je mag de geoliede vloer vervolgens twee dagen niet belopen.

vloer olien droogtijd
stap 7

De houten vloer nogmaals behandelen met olie

Behandel de geoliede vloer normaals voor een optimaal resultaat. Of dit nodig is, hangt af van de houtsoort. Vraag hierover advies in de bouwmarkt of stel je vraag aan een van onze klusexperts in de kluschat.

Tip!

Neem de pas geoliede vloer de eerste weken niet af met water. Na een aantal weken kun je de houten vloer schoonmaken met een zachte vloerzeep.

Tip!

Heb je na verloop van tijd kale plekken op je vloer? Werk deze eenvoudig bij met behulp van onderhoudsolie. Je houdt je vloer mooi als je deze minstens één keer per jaar opnieuw in de olie te zet.

Houten vloer lakken

houten vloer schuren en lakken zelf doen
stap 8

De houten vloer lakken

Bedenk van tevoren waar je met lakken begint en zorg dat je altijd eindigt bij de deur. Breng de lak aan met een platte kwast en strijk met de nerf mee. Breng minimaal drie laklagen aan.

Tip!

Gebruik vloerlak op waterbasis. Deze lak is zo goed als geurloos, droogt binnen een paar uur en bevat geen schadelijke oplosmiddelen en is dus milieuvriendelijk. Acryl vloerlak is alleen in een matte of zijdeglans variant verkrijgbaar. Gebruik voor het verwerken van acryllak altijd speciale acrylrollers en acrylkwasten.

hoe vaak houten vloer lakken
stap 9

De houten vloer laten drogen en opnieuw lakken

Laat de vloer tussen elke laag 24 uur drogen en schuur de houten vloer tussendoor steeds licht op. Sommige vloeren hebben meerdere laklagen nodig. Heb je hier vragen over? Stel je vraag in de bouwmarkt of op de kluschat.

Tip!

Een gelakte vloer is makkelijk schoon te maken met water en een zachte zeepsoort.

Meer klusadvies

Vloer beitsen -thumbnail
Hoe beits ik een houten vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Welk soort vloer kies ik voor mijn huis? - Thumbnail
Soort vloer kiezen keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? - Thumbnail
Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? - Thumbnail
Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? calculator
lichtgewicht betonvloer zwaluwstaartplaten
Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in