stappenplan

Hoe onderhoud ik een houten vloer?

Test van tevoren op stukjes resthout wat het effect van de gekozen afwerklaag op de houtsoort is. Zo weet je zeker dat je je vloer niet kunt verpesten!

Voor je begint

In alle gevallen moet de vloer eerst grondig geschuurd worden. Bij de bouwmarkt zijn parket- en kantschuurmachines te huur. Zo’n machine kan je veel tijd besparen en zorgt voor een fraai en egaal resultaat. Let op: reserveer een parket- of kantschuurmachine op tijd!

Hoe onderhoud ik een houten vloer?
stap 1

Vloer controleren

Begin met een controle van de vloer. Check of je nog spijkers ziet uitsteken. Is dat het geval? Sla deze dieper in het hout. Dit kun je doen met behulp van een hamer en een drevel. Een drevel plaats je met de holle kant op de kop van de spijker, waardoor je meer grip hebt als je de hamer gebruikt.

Hoe onderhoud ik een houten vloer?
stap 2

Vloer schuren

Schuur de vloer meerdere keren met de parketschuurmachine. Voor het schuren van de kanten gebruik je een kantschuurmachine. Begin met grof en eindig met fijn schuurband.

Juiste richting

Schuur altijd in de richting van de nerf van het hout.

Hoe onderhoud ik een houten vloer?
stap 3

Schuurstof verwijderen

Veeg het schuurstof weg en maak de vloer volledig schoon met de stofzuiger. Verwijder het fijnste stof door de vloer af te nemen met een licht vochtige doek.

Hoe onderhoud ik een houten vloer?
stap 4

In de was zetten: deel 1

Tijd om de houten vloer in de was te zetten! Breng de eerste waslaag aan met behulp van een niet pluizende doek. Wrijf de was goed in de nerven van het hout.

Klusadvies - vloeren - Hoe onderhoud ik een houten vloer? - Step 5
stap 5

In de was zetten: deel 2

Voor het uitboenen gebruik je een boenmachine. Begin met de hardste borstel. Vervolgens herhaal je het werk met de middelste en met de zachtste borstel.

Herhalen

Het is de bedoeling dat je stap 4 en stap 5 meerdere keren herhaalt. Hoe vaak dit nodig is? Dat hangt af van de houtsoort. Hierover kun je advies vragen in de bouwmarkt.

Werk kale plekken bij

Plekken die in de loop van de tijd kaal zijn geworden kun je eenvoudig bijwerken met speciale onderhoudswas. Om de vloer mooi te houden is het raadzaam om deze minstens één keer per jaar opnieuw in de was te zetten en te boenen.

Hoe onderhoud ik een houten vloer?
stap 6

Oliën: deel 1

Wrijf de vloer in met de olie, met behulp van een niet pluizende doek of een lakroller. Wrijf net zolang tot alle olie ingetrokken is. De vloer moet dus niet meer glimmen, maar heeft een matte afwerking. Let op: je mag de vloer vervolgens twee dagen niet belopen!

Optimaal resultaat voor je vloer?

Voor een optimaal resultaat kun je de vloer nogmaals behandelen. Dit hangt af van de houtsoort. Vraag hierover advies in de bouwmarkt.

Neem de vloer niet te snel af met water

Een pas geoliede vloer mag je de eerste weken niet met water afnemen. Daarna kun je de houten vloer schoonmaken met een zachte vloerzeep.

Hoe onderhoud ik een houten vloer?
stap 7

Oliën: deel 2

Heb je na verloop van tijd kale plekken op je vloer? Die kun je eenvoudig bijwerken met behulp van onderhoudsolie. Je houdt je vloer mooi als je deze minstens één keer per jaar opnieuw in de olie te zet.

Vloerlak is ook verkrijgbaar op waterbasis (acryl)

Vloerlak op waterbasis is zo goed als geurloos, droogt binnen een paar uur en bevat geen schadelijke oplosmiddelen en is dus milieuvriendelijk. Acryl vloerlak is alleen in een matte of zijdeglans variant verkrijgbaar. Gebruik voor het verwerken van acryllak altijd speciale acrylrollers en -kwasten.

Hoe onderhoud ik een houten vloer?
stap 8

Lakken: deel 1

Nu is het tijd om de houten vloer af te werken met lak. Bedenk van tevoren waar je met lakken begint en zorg dat je altijd eindigt bij de deur. Breng de lak aan met een platte kwast en strijk met de nerf mee. Let op: breng minimaal drie laklagen aan.

Sommige houtsoorten vereisen meer laklagen

Laat de vloer tussen elke laag 24 uur drogen en schuur de houten vloer tussendoor steeds licht op. Heb je hier vragen over? Al je vragen hierover kun je stellen in de bouwmarkt!

Hoe onderhoud ik een houten vloer?
stap 9

Lakken: deel 2

Een gelakte vloer is makkelijk schoon te maken met water en een zachte zeepsoort.

Gebruik van vloerpolish

Je afgewerkte, houten vloer blijft nóg mooier als je bij het dweilen een scheutje vloerpolish aan het water toevoegt! Dof geworden plekken wrijf je in met onverdunde polish. Je een uurtje na deze behandeling weer over de vloer lopen.

Dit stappenplan komt voor in