stappenplan

Hoe beits ik een houten vloer?

Ga je zelf een houten vloer beitsen? Beits of parketlak op waterbasis (acryl) droogt snel en is al na een paar uur overschilderbaar. Bovendien stinkt het niet en is het veel minder schadelijk voor het milieu. Je hebt keuze uit diverse soorten lak of beits: met blanke vloerlak behoud je de originele houtkleur. Vloerbeits in combinatie met een beschermende laklaag zorgen voor een diepe kleur. Met whitewash lak breng je een subtiele glans aan. Bij elke lak of beits heb je keuze uit hoogglans, zijdeglans of een matte afwerking.

Tip!

CetaBever Vloer- & Parketlak Natuurlijk Effect is een binnenlak verrijkt met oliën voor een natuurlijk mat effect en langdurige bescherming. Dit product beschermt jouw hout als een lak met het natuurlijk matte uiterlijk van een olie. Dit betekent dat het hout zijn authenticiteit en pure uitstraling behoudt.

Tip!

Maak van tevoren een teststrook op een stukje van dezelfde houtsoort. Hier strijk je naast elkaar een, twee of meerdere lagen overheen om het verschil in kleur goed te kunnen zien.

vloer beitsen gamma
stap 1

Uitstekende spijkers in het hout slaan

Sla uitstekende spijkers netjes in het hout met behulp van een hamer en een drevel.

vloer beitsen
stap 2

Bewegende vloerdelen vastzetten

Controleer of de vloer op sommige plekken beweegt of kraakt. Hoor je gekraak of zie je een plank bewegen? Zet het hout dan op die plaatsen vast met een schroef.

vloerbeits kleuren
stap 3

De ondergrond voorbehandelen

Maak de vloer grondig schoon met de stofzuiger. Heb je een nieuwe vloer gelegd? Dan is het ook verstandig om de vloer te ontvetten.

kneedbaar hout vloer beitsen
stap 4

Gaten vullen met kneedbaar hout

Vul knoest-, schroef- of spijkergaten met kneedbaar hout. Werk bij het aanbrengen van kneedbaar hout met twee plamuurmessen. Op het brede plamuurmes doe je een voorraadje kneedbaar hout, met het smalle plamuurmes haal je daar steeds een kleine hoeveelheid vanaf.

Tip!

Wil je de vloer bewerken met transparante beits? Gebruik dan geen kneedbaar hout en laat de oneffenheden intact. Het is bovendien niet altijd mogelijk om alle oneffenheden netjes op te vullen. Dat is ook niet nodig, want zo behoud je het natuurlijke effect van het hout.

hout beitsen binnen
stap 5

De vloer schuren

Schuur de vloer in de richting van de houtnerf. Begin met grof schuurpapier (korrelgrootte 80) en herhaal de behandeling met een middelgrote korrel (korrelgrootte 150). Maak de vloer daarna grondig stofvrij. Gebruik de vlakschuurmachine altijd in een vloeiende beweging en houd het apparaat nooit stil op een plek. De machine graaft zich razendsnel in het hout! Dat levert uiteindelijk lelijke ‘schuurlittekens’ op.

grenen vloer beitsen
stap 6

De eerste laklaag aanbrengen

Breng de eerste laklaag aan met een lakroller. Gebruik een kwast voor de randjes en hoekjes. Werk altijd in de richting van de houtnerf. Gebruik je lak op terpentinebasis? Dan moet de lak minimaal 12 uur drogen voor je de volgende laag kunt aanbrengen. Lak op waterbasis kun je na 4 uur al overschilderen. Schuur de vloer na het drogen licht op met fijn schuurpapier (korrelgrootte 180).

hout beitsen hoeveel lagen
stap 7

De volgende laag aanbrengen

Breng nog een laag beits of lak aan, afhankelijk van hoe intens je de kleur wilt hebben.

droogtijd beits gamma
stap 8

Twee lagen transparante parketlak aanbrengen

Breng nog minimaal twee lagen transparante parketlak aan op de gebeitste vloer.

Let op!

Het duurt ongeveer twee weken voordat vloerlak is uitgehard. Tot die tijd is je vloer dus kwetsbaar. Loop daarom zoveel mogelijk op sokken en schuif vooral geen (zware) meubels over de vloer. Je mag de vloer de eerste twee weken ook niet schoonmaken met reinigingsmiddelen.

Gebruikt bij dit advies

Binnenbeits
Binnenbeits

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe onderhoud ik een houten vloer? - Thumbnail
Hoe onderhoud ik een houten vloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Welk soort vloer kies ik voor mijn huis? - Thumbnail
Welk soort vloer kies ik voor mijn huis? keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? - Thumbnail
Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? - Thumbnail
Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? calculator
Dit stappenplan komt voor in