stappenplan

Hoe beits ik een houten vloer?

Voor je begint

Ga je zelf een vloer beitsen? Dat kun je op verschillende manieren doen. Met blanke vloerlak behoud je de originele houtkleur. Gebruik een vloerbeits en een beschermende laklaag als je kleur wilt. Met whitewash lak breng je een subtiele glans aan. Bij het lakken heb je keuze uit hoogglans, zijdeglans of een matte afwerking.

Je vloer beitsen of lakken hoeft geen dagen durende, stinkende of milieubelastende klus te zijn! Beits of parketlak op waterbasis (acryl) droogt snel en kun je al na een paar uur overschilderen. Bovendien stinkt het niet en is het ook nog eens veel minder schadelijk voor het milieu. Wil je graag een sterk hoogglans effect? Dan is het aan te raden om parketlak op terpentinebasis te gebruiken. Zorg in dit geval voor goede ventilatie.

Duurzaam

Wist je ook voor een duurzame optie kunt gaan als het op houten vloeren of parketvloeren aankomt? Hierbij kun je letten op het FSC-keurmerk of het PEFC-keurmerk. Ga liever voor een houten vloer van vloerdelen en strokenparket dan parket van samengesteld hout (ook wel lamelparket genoemd). Lamelparket kan namelijk maar een beperkt aantal keer geschuurd worden. Bovendien kost het meer energie om deze parketsoort te produceren. Op de klusbewust-pagina van GAMMA kun je meer tips vinden over vloeren leggen en duurzaam klussen.

Hoe beits ik een houten vloer?
stap 1

Spijkerkoppen inslaan

Sla uitstekende spijkers netjes in het hout. Dit doe je met behulp van een hamer en drevel.

Hoe beits ik een houten vloer?
stap 2

Vloer controleren

Controleer of de vloer op sommige plekken beweegt of kraakt. Hoor je gekraak of zie je een plank bewegen? Zet het hout dan op die plaatsen vast met een schroef.

Hoe beits ik een houten vloer?
stap 3

Vloer reinigen

Maak de vloer grondig schoon met de stofzuiger. Heb je een nieuwe vloer gelegd? Dan is het ook verstandig om de vloer te ontvetten.

Hoe beits ik een houten vloer?
stap 4

Vullen met kneedbaar hout

Vul knoest-, schroef- of spijkergaten met kneedbaar hout. Het is soms niet mogelijk om alle oneffenheden netjes op te vullen. Gelukkig is dat ook niet nodig, want een houten vloer met oneffenheden heeft zo z’n charmes. Zo behoud je het natuurlijke effect van het hout!

Kneedbaar hout is verkrijgbaar in diverse tinten

Werk bij het aanbrengen van kneedbaar hout met twee plamuurmessen. Op een breed plamuurmes doe je een voorraadje kneedbaar hout, met een smal plamuurmes haal je daar steeds een kleine hoeveelheid vanaf.

Let op: wil je de vloer bewerken met transparante beits? Gebruik dan geen kneedbaar hout en laat de oneffenheden intact. De beits trekt namelijk niet in de vloer, waardoor er ongelijkmatige vlekken in de vloer ontstaan.

Hoe beits ik een houten vloer?
stap 5

Schuren

Schuur de vloer in de richting van de houtnerf. Begin met grof schuurpapier (korrelgrootte 80) en herhaal de behandeling met een middelgrote korrel (korrelgrootte 150). Maak de vloer grondig stofvrij.

De machine gebruiken op de juiste manier

Gebruik de vlakschuurmachine of parketschuurmachine altijd in een vloeiende beweging en houd het apparaat nooit stil op een plek. De machine graaft zich razendsnel in het hout! Dat levert uiteindelijk lelijke ‘schuurlittekens’ op.

Hoe beits ik een houten vloer?
stap 6

Beginnen met lakken

Breng de eerste laklaag aan met een lakroller. Gebruik een kwast voor de randjes en hoekjes. Werk altijd in de richting van de houtnerf. Gebruik je lak op terpentinebasis? Dan moet de lak minimaal 12 uur drogen voor je de volgende laag kunt aanbrengen. Lak op waterbasis kun je na 4 uur al overschilderen. Schuur de vloer licht op met fijn schuurpapier (korrelgrootte 180). Breng minimaal drie laklagen aan op de vloer.

Hoe beits ik een houten vloer?
stap 7

Beits aanbrengen

Breng de beits aan met de roller. Gebruik een kwast voor de randjes en hoekjes. Maak je gebruik van beits op terpentinebasis? Ook beits moet dan minimaal 12 uur drogen voor je de volgende laag kunt aanbrengen. Beits op waterbasis kun je, net als lak op waterbasis, na 4 uur al overschilderen. Schuur de vloer licht op met fijn schuurpapier en breng een volgende laag beits aan.

Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe feller en intenser de kleur van de vloer wordt

Maak van tevoren een teststrook op een stukje van dezelfde houtsoort. Hier strijk je naast elkaar een, twee of meerdere lagen overheen om het verschil in kleur goed te kunnen zien.

Hoe beits ik een houten vloer?
stap 8

Twee lagen

Breng nog minimaal twee lagen transparante parketlak aan op de gebeitste vloer.

De vloer is kwetsbaar

Het duurt ongeveer twee weken voordat vloerlak is uitgehard. Tot die tijd is je vloer dus kwetsbaar. Loop daarom zoveel mogelijk op sokken en schuif vooral geen (zware) meubels over de vloer. Let op: je mag de vloer de eerste twee weken ook niet schoonmaken met reinigingsmiddelen!

Dit stappenplan komt voor in