keuzehulp

Welke legrichting kies ik voor mijn vloer?

De vloer die je kiest is zeer bepalend voor de sfeer in je interieur. Maar niet alleen het soort vloer, ook de manier waarop je die vloer legt draagt bij aan de uitstraling van je kamer. Elke manier van leggen heeft zijn eigen optische effect. Door de manier van leggen beïnvloed je hoe groot, lang of breed je kamer oogt. De ideale legwijze hangt af van de afmetingen van de ruimte en van je smaak natuurlijk!

Legrichting

De richting waarin je jouw vloer legt bepaalt voor een groot deel hoe groot je kamer oogt. Je kunt met de legrichting ook beïnvloeden hoe breed of lang een ruimte lijkt.

Lengte

Wil je de ruimte langer laten lijken? Dan heeft een vloer in de lengte het juiste optische effect. Je vloer ligt dan met de lange zijde van de planken parallel aan de langste zijde van je kamer. Met deze manier van leggen gaat het minste materiaal verloren.

Breedte

Ga je een vloer leggen in een lange smalle ruimte? Door je vloer in de breedte te leggen laat je jouw kamer breder ogen. De planken liggen dan met de lange zijde parallel aan de kortste zijde van je kamer. Bij deze legwijze moet je meer planken korter maken. Hierdoor heb je meer materiaal nodig.

Visgraatvloer

Je vloer in een visgraatmotief leggen heeft hetzelfde ruimtelijke effect als een diagonale vloer. Uw kamer lijkt hiermee groter en krijgt een chique uitstraling. Bij een visgraatmotief liggen de planken om en om in een hoek van 45 graden. Hierdoor ontstaat een mooi diagonaal patroon.

Diagonaal

Diagonale lijnen doen elke kamer groter lijken. Dit effect treedt op doordat de schuine lijnen je ogen naar de verste hoeken van de kamer leiden. Een diagonale vloer geeft bovendien een speelse uitstraling aan je interieur. Een nadeel van een diagonale vloer is dat hierbij meer afval overblijft. Niet veel mensen kiezen voor deze legwijze, een visgraatmotief heeft vaak de voorkeur.

V-groef

Laminaat met V-groef kenmerkt zich door de V-vormige naad tussen de planken. Deze groef kan aan de lange zijde of aan de kopse kant zitten. Elk heeft zijn eigen ruimtelijk effect. Een V-groef aan de lange zijde maakt de ruimte langer. Aan de kopse kant geeft de groef een breder effect aan jouw interieur. Deze effecten werken het beste als de groeven in de richting van het binnenvallende licht liggen.

Naden

Een vloer wordt normaal gesproken haaks gelegd ten opzichte van het grootste raam in de kamer. Het licht valt dan evenredig met de naden. Zo vallen de naden het minst op.

Formaat planken

Ook de breedte van de planken heeft een optisch effect op jouw kamer. In grote ruimtes komen brede planken het best tot hun recht. In kleinere ruimtes zijn smalle planken een goed idee, dit maakt de kamer optisch groter.

Deze keuzehulp komt voor in