keuzehulp

Welke legrichting kies ik voor mijn vloer?

Niet alleen de soort vloer die je kiest, ook de manier waarop je jouw vloer legt bepaalt de sfeer van je woonruimte. Elke manier van leggen geeft weer een ander optische effect. De legrichting beïnvloedt hoe groot, lang of breed je kamer oogt. De ideale legwijze voor jouw vloer? Die hangt af van de afmetingen van jouw ruimte en welk effect je wilt bereiken.

De juiste legrichting voor je vloer

De richting waarin je jouw vloer legt bepaalt voor een groot deel hoe groot je kamer oogt. Je kunt met de legrichting ook beïnvloeden hoe breed of lang een ruimte lijkt.

Vloer in de lengte leggen

Wil je je ruimte langer laten lijken? Door je vloer in de lengte te leggen oogt de kamer langer. Je vloer ligt dan met de lange zijde van de planken parallel aan de langste zijde van je kamer. Deze legrichting zorgt er bovendien voor dat er zo min mogelijk materiaal verloren gaat.

Vloer in breedte leggen

Ga je een vloer leggen in een lange, smalle ruimte? Door je vloer in de breedte te leggen lijkt je kamer breder. De planken liggen dan met de lange zijde parallel aan de kortste zijde van je kamer. Let op: bij deze legrichting moet je meer planken korter maken, waardoor je meer materiaal nodig hebt.

Visgraatmotief leggen

Je vloer in een visgraatmotief leggen heeft hetzelfde ruimtelijke effect als een diagonale vloer. Je kamer lijkt hierdoor groter en je woonruimte krijgt een speelse, maar toch luxe uitstraling. Bij een visgraatmotief liggen de planken om en om in een hoek van 45°C. Zo ontstaat er een mooi diagonaal patroon.

Vloer diagonaal leggen

Diagonale lijnen laten elke kamer groter lijken. Dit komt doordat de schuine lijnen je ogen naar de verste hoeken van de kamer leiden. Een diagonale vloer leggen zorgt wel voor
veel zaagverlies. Daarom wordt er vaker gekozen voor het visgraateffect: dit geeft net zo’n luxe effect, maar zorgt voor minder materiaalverspilling.

Tips voor het kiezen van de juiste legrichting

1. V-groef

Laminaat met V-groef kenmerkt zich door de V-vormige naad tussen de planken. Een V-groef aan de lange zijde maakt de ruimte langer. Aan de kopse kant geeft de groef een breder effect aan jouw interieur. Tip: je krijgt het beste effect als je ervoor zorgt dat de groeven in de richting van het binnenvallende licht liggen.

2. Naden

Je vloer is het mooist als de planken naadloos op elkaar aansluiten. Een vloer wordt normaal gesproken haaks gelegd ten opzichte van het grootste raam in de kamer. Het licht valt dan gelijk met de naden van je gelegde vloer. Zo vallen de naden het minst op.

3. Formaat

Ook de breedte van de planken creëren een bepaald optisch effect. In grote ruimtes komen brede planken get best tot hun recht. Een ander voordeel van bredere planken is dat je natuurlijk minder materiaal nodig hebt. In kleinere ruimtes zijn smalle planken een goed idee: deze maken de kamer namelijk optisch groter.

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Welk soort vloer kies ik voor mijn huis? - Thumbnail
Soort vloer kiezen keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Hoe kies ik een ondervloer? - Thumbnail
De juiste ondervloer kiezen stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? - Thumbnail
Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? calculator
Deze keuzehulp komt voor in