stappenplan

Hoe kies ik een ondervloer?

Een ondervloer is medebepalend voor de levensduur van jouw vloer en het plezier dat je er van hebt. Legt je een “zwevende” vloer, zoals een laminaat- of parketvloer, dan moet je altijd eerst een ondervloer leggen.

Let bij het kiezen van een ondervloer altijd op vier punten: vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en de mate van geluidsdemping.

Hoe kies ik een ondervloer?
stap 1

Vocht- en dampdichtheid

Een vochtwerende ondervloer is nodig als je laminaat legt. Zo voorkom je dat vocht van onderaf in de laminaatvloer trekt. Ondervloeren die je legt op een houten basisvloer hoeven niet vochtwerend te zijn.

Mogelijke ondervloeren zijn: Aluline, Goldline of speciaal voor Flexxfloors de Flexxfloors Silence.

Tip!

Extra nodig bij vochtigheid onder de vloer
Als je te maken hebt met een vochtige ruimte onder de vloer – dat kan vooral voorkomen bij vloeren op de begane grond – dan moet je eerst een apart vochtscherm aanbrengen. Tenzij je kiest voor de ondervloer Aluline of Goldline, want daar zit het vochtscherm al in verwerkt.

Hoe kies ik een ondervloer?
stap 2

Egaliserend vermogen

Het egaliserend vermogen geeft aan in hoeverre je met de ondervloer oneffenheden in de basisvloer kan wegwerken.

De Isoline+ ondervloer heeft het grootste egaliserend vermogen. En vangt oneffenheden op tot een hoogte van 6 mm.

Indien je nog hogere oneffenheden hebt, kun je eerst spaanplaat gebruiken. Bij een scheef lopende vloer met niveauverschil van 0.5 cm of meer, moet je de vloer eerst egaliseren met behulp van egalisatiekorrels.

Hoe kies ik een ondervloer?
stap 3

Warmte-isolatie

Met een warmte-isolerende ondervloer houd je de warmte in een ruimte langer vast.

Let op: een vloerverwarming in combinatie met een ondervloer met warmte-isolatie zal veel minder goed werken! De meest geschikte ondervloer is Goldline.

Hoe kies ik een ondervloer?
stap 4

Geluidsdemping

Denk aan de onderburen! Leg je een parket- of laminaatvloer in een appartement of op een bovenverdieping? Let er dan op of de ondervloer voldoende geluidsdemping geeft.

Ondervloeren met een TÜV-certificaat geven maximale geluidsisolatie! De Goldline, Blueline en Isoline+ reduceren het geluid het meest.

Type vloer / eigenschapAlulineGoldlineIsolineIsoline +BluelineFlexxdoor Silence
Geluidsreducerend++++++++++++++++++++++
Egaliserend+++++++++++++++
Vochtwerend++++++++++++++++++++
Warmte-isolerend+++++++++++++++++++
Vloerverwarming/-koeling+++++++++++++++++++
OndergrondBetonBetonDroge ruimteDroge ruimteElk typeBeton
BijzonderhedenOneffenheden tot 2 mmOptimale geluidsreductie volgens bouwbesluit (TUV certificaat, 10 dB) Oneffenheden tot 3 mmOneffenheden tot 4 mmOptimale geluidsreductie volgens bouwbesluit (TUV certificaat. 10 dB) Oneffenheden tot 3 mmOneffenheden tot 2 mm. Speciaal geschikt voor kliklaminaat.Speciaal geschikt voor Flexxdoors vloeren.

Benodigdheden

Materialen (1)
Gereedschappen (0)
Dit stappenplan komt voor in