stappenplan

Hoe kies ik een ondervloer?

Een goede ondervloer verlengt de levensduur van jouw vloer en het plezier dat je ervan hebt. Leg je een ‘zwevende’ vloer, zoals een laminaat- of parketvloer? Dan moet je altijd eerst een ondervloer leggen. Let bij het kiezen van een ondervloer altijd op vier punten: vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmteverdeling en de mate van geluidsdemping.

Ondervloeren met hoge vocht- en dampdichtheid

Een vochtwerende ondervloer is nodig als je laminaat legt. Zo voorkom je dat vocht van onderaf in de laminaatvloer trekt. Ondervloeren die je legt op een houten basisvloer hoeven niet vochtwerend te zijn. Mogelijke ondervloeren zijn: Aluline, Goldline of speciaal voor Flexxfloors de Flexxfloors Silence.

Tip!

Heb je te maken met een vochtige ruimte onder de vloer? Dit komt vaak voor bij vloeren op de begane grond. Breng dan eerst een apart vochtscherm of folie aan. Tenzij je kiest voor de ondervloer Aluline of Goldline, want daar zit het vochtscherm al in verwerkt.

Warmteverdelende ondervloeren

Het egaliserend vermogen van je ondervloer geeft aan in hoeverre je met deze ondervloer oneffenheden in de basisvloer kunt wegwerken. De Isoline+ ondervloer heeft het grootste egaliserend vermogen en vangt oneffenheden op tot een hoogte van 6 mm. Heb je te maken met nog grotere oneffenheden? Gebruik dan eerst spaanplaten. Bij een scheeflopende vloer – met een niveauverschil van 0,5 cm of meer – moet je de vloer eerst egaliseren met behulp van egalisatiekorrels of egalisatiemortel.

Warmteverdelende ondervloeren

Met een warmte-verdelende ondervloer wordt de warmte in de ruimte beter verdeeld. Zo leef je niet alleen comfortabeler, maar ook energiezuiniger (waardoor je ook nog eens de nodige stookkosten bespaart). De meest geschikte ondervloer is Goldline. Wil je de warmte-isolatie van jouw vloer verbeteren? Dat kan met isolatieplaten.

Geluidsdempende ondervloeren

Denk aan de onderburen! Leg je een parket- of laminaatvloer in een appartement of op een bovenverdieping? Let er dan op dat de ondervloer voldoende geluidsdemping geeft. Ondervloeren met een TÜV-certificaat geven maximale geluidsisolatie. De Goldline, Blueline en Isoline+ reduceren het geluid het meest.

De juiste ondervloer kiezen

In de tabel hieronder kun je aflezen welke eigenschappen iedere ondervloer heeft. Ga na welke eigenschappen jij het belangrijkst vindt. Zo kies je de juiste ondervloer voor jouw woning.

Type vloer / eigenschapAlulineGoldlineIsolineIsoline +BluelineFlexxfloor Silence
Geluidsreducerend++++++++++++++++++++++
Egaliserend+++++++++++++++
Vochtwerend++++++++++++++++++++
Warmteverdelend+++++++++++++++++++
Vloerverwarming/-koeling+++++++++++++++++++
OndergrondBetonBetonDroge ruimteDroge ruimteElk typeBeton
BijzonderhedenOneffenheden tot 2 mmOptimale geluidsreductie volgens bouwbesluit (TUV certificaat, 10 dB) Oneffenheden tot 3 mmOneffenheden tot 4 mmOptimale geluidsreductie volgens bouwbesluit (TUV certificaat. 10 dB) Oneffenheden tot 3 mmOneffenheden tot 2 mm. Speciaal geschikt voor kliklaminaat.Speciaal geschikt voor Flexxfloors vloeren.

Meer klusadvies

zoldervloer
Hoe isoleer ik mijn zoldervloer? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Welk soort vloer kies ik voor mijn huis? - Thumbnail
Welk soort vloer kies ik voor mijn huis? keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? - Thumbnail
Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? - Thumbnail
Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer?
Dit stappenplan komt voor in