keuzehulp

Zelf je houten vloer schuren

Is je houten vloer toe aan een opknapbeurt? Dan is het belangrijk dat je deze eerst schuurt. Dit gaat niet voor alle vloeren op dezelfde manier. Op deze pagina lees je hoe je verschillende soorten houten vloeren schuurt.

Welke houten vloer kan ik schuren?

Er bestaan drie soorten houten vloeren die je kunt opschuren:

  • Zachthouten vloer van grenen of vuren planken.
  • Vloer van lamelparket, waarvan de toplaag gemaakt is van hardhout en daaronder enkele lagen goedkoper multiplex.
  • Parketvloer van massieve (hard)houten stroken. Een vloer van laminaat is niet te schuren. Laminaat is namelijk gemaakt van samengeperste vezels, waarop een houtprint is afgedrukt. Eenmaal doorgesleten is dit onherstelbaar.

welke schuurmachine kan ik gebruiken?

Bij parketvloeren kun je beter gebruik maken van de zwaardere parketschuurmachine. In alle gevallen is het handig om een kantenschuurmachine te huren, waardoor je ook vlak langs de plinten kunt komen. Voor onmogelijke hoekjes is het enige alternatief om met de hand te schuren (eventueel in combinatie met een verfafbijtmiddel). Laat je zeker bij het huren van grote schuurmachines goed uitleggen hoe ze werken. Al door simpele handbewegingen gaan de machines meteen naar links, rechts of naar voren. Oefen thuis eerst met een boenschijf. Deze kan nog geen schade aanrichten.

Welk schuurpapier kan ik het beste gebruiken?

Bij het schuren van vloeren werk je altijd van grof naar fijn. De schuurschijven, schuurpads of schuurvellen (afhankelijk van de soort machine) zijn voorzien van een deklaag van slijpmateriaal. De korrelgrootte van het slijpmateriaal wordt aangeduid met een cijfer. Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier. Vaak wordt er gestart met P60, voor het wegschuren van vuil en oude olie of laklagen. Daarna gebruik je P80 en als laatste P120 voor het echte schuurwerk. Afhankelijk van het hout en de staat van de vloer kan het zijn dat daarna nog een fijnere korrel nodig is.

Zachthouten vloer schuren

Een ‘zachthouten’ vloer van vuren- of grenenhout heeft een open nerfstructuur en is daardoor zachter en dus kwetsbaarder voor naaldhakken, krassen en het schuiven van tafels en stoelen. Het schuren van deze vloer gaat door het zachte hout relatief snel en kun je uitvoeren met een vlakschuurmachine, excentrische schuurmachine of woodboy. Samen met een kantschuurmachine zul je een goed resultaat bereiken. Een zachthouten vloer kan ook met een parketschuurmachine geschuurd worden, maar wees dan zéér alert dat de machine zich niet meteen in het hout ‘vreet’.

Lamelparket schuren

De toplaag van een lamellenparket is 4-6mm dik. Bij een eenvoudige schuurbeurt betekent dat de vloer maximaal 3 keer geschuurd kan worden. Daarna zal de goedkopere ondergrond zichtbaar worden. Wacht dus bij lamelparket niet te lang met een vloerrenovatie. Hoe zwaarder de beschadiging hoe meer er in een keer van de toplaag afgeschuurd moet worden. Lamelparket kun je schuren met een Woodboy of met een parketschuurmachine. Ook hier is een kantenschuurmachine onontbeerlijk.

Parket schuren

Parket bestaat uit massieve stroken, hierdoor kun je zelfs een zwaar beschadigde parketvloer weer helemaal gaaf maken. Het schuren van een parketvloer doe je met de parketschuurmachine in combinatie met de kantenschuurmachine. Vaak is het parket gespijkerd. Deze kleine spijkers hoef je voor het schuren niet te verwijderen. Ook deze worden samen met de toplaag afgeschuurd. Na het schuren zijn de spijkers wel meer zichtbaar.

Hoeveel moet ik wegschuren?

Bij een schuurbeurt moet minimaal al het vuil en lakreste verdwijnen. Een laag van 2mm wegschuren is dan al voldoende. Het kan ook zo zijn dat de vloer ook beschadigd en ingekrast is. Je moet dan meer van de toplaag wegschuren (2–4mm). Bij sommige plankenvloeren zijn de planken geschoteld (de planken staan dan bij de randen iets omhoog). Om dan bij de oude laklaag te kunnen moet het schotelen eerst opgeheven worden. Dat betekent vaak dat je meer dan 4mm moet afschuren.

Afwerking

Nadat je de vloer hebt geschuurd, moet je deze weer opnieuw beschermen. Voorkom nieuwe beschadigingen door je schoenen uit te trekken als je op de vloer loopt terwijl deze nog niet beschermd is. Bekijk de pagina Stappenplan houten vloer schuren voor de verschillende soorten afwerkingen voor je vloer.

Deze keuzehulp komt voor in