stappenplan

Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten?

Voor je begint

Je kunt zwaluwstaartplaten op de bestaande vloer bevestigen, maar het is beter om de oude vloerdelen te verwijderen. Dat vermindert het gewicht en de hoogte van de vloer en verbetert de ventilatie. Bovendien heb je zo meer werkruimte om leidingen onder de vloer aan te leggen. Later wordt de vloer afgewerkt en eventueel op afschot gebracht (een lichte helling in de vloer zodat er geen water kan blijven staan) met een zandcementvloer.

Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten?
stap 1

Zaag de vloerdelen door met behulp van een cirkelzaag en verwijder deze delen. Controleer de vloerbalken en vervang aangetaste delen (hier lees je hoe je vloerbalken kunt repareren).

Vloerbalken

Of de vloerbalken sterk genoeg zijn om de betonvloer te dragen hangt af van de dikte van de balken en de lengte die ze overspannen. Bij vloerbalken van 64 x 164 mm mag die overspanning maximaal 3 m bedragen. Bij balken van 76 x 176 mm maximaal 3,5 m. Als de vloerbalken aan de dunne kant zijn, kun je ze verstevigen door er aan weerszijde (oude) vloerdelen tegenaan te zetten (lijmen en vastschroeven).

Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten?
stap 2

Zwaluwstaarthaken haaks leggen

Leg de zwaluwstaartplaten haaks op de vloerbalken. Klem tussen de wand en de platen een reep randstrook met folie. Zet de platen om de 50 cm in de balken vast met een spijker door de onderflens (onderkant van de platen) van het profiel. Aan de korte zijde moeten de platen een overlap hebben van 5 tot 10 cm. Aan de lange zijde is een overlap van 2 cm voldoende.

Gebruik een haakse slijper

Je kunt zwaluwstaartplaten op maat maken met behulp van een haakse slijper.

Badkamervloer moet geaard worden

Een badkamervloer moet geaard worden. Zet hiervoor een blanke aardedraad met een schroef op een van de zwaluwstaartplaten vast in de vloerbalk.

Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten?
stap 3

Houten balken plaatsen

De dikte van de betonlaag moet overal 3,4 cm worden. Verdeel daarom de vloer in een aantal banen door de houten planken (27 x 18 mm) over de platen te leggen. Zorg dat de afstand tussen deze planken kleiner is dan de breedte van je afrijlat.

Voorkom dat beton weglekt

Om te voorkomen dat er beton langs de randen weglekt, plaats je een strook plastic folie op de plaat en tegen de muren.

Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten?
stap 4

Beton aanmaken en storten

Maak het beton precies volgens recept aan en stort het telkens tussen de houten regels. Houd met je knie de lat op zijn plaats. Prik het aangebrachte beton steeds na met een lange schroevendraaier, zodat het goed in het profiel zakt en eventuele luchtbellen kunnen ontsnappen. Maak het beton egaal door de afrijlat in een zigzagbeweging over de latten naar je toe te trekken. Breng waar nodig wat extra beton aan. Wrijf het geheel uiteindelijk glad met een schuurbord.

Gebruik een betonmortel

Een zak betonmortel van 18 kg levert 12 liter betonspecie op. Dat is ongeveer 0,34 m2 voor een laag van 3,4 cm. Hiervoor heb je 2,9 tot 3,1 liter water nodig. Maak de mortel aan in een speciekuip. Doe eerst 75 procent van het water en daarna de droge mortel in de kuip. Meng gedurende ongeveer drie minuten tot er een egale betonspecie ontstaat. Maak je de betonspecie handmatig aan? Dan is het aan te raden om het ongeveer vijf minuten te mengen.
Let op: de mortel moet smeuïg zijn, maar zeker niet te nat! Maak per keer niet meer beton aan dan je binnen twee uur kunt verwerken.

Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten?
stap 5

Kier opvullen

Trek de regel voorzichtig uit het beton en vul de kier op. Schuur de vloer met behulp van het schuurbord met draaiende bewegingen dicht.

Gebruik plastic folie

Beton mag niet te snel drogen. Dek het daarom af met een plastic folie. Verwarm de ruimte niet en houd de ramen dicht!

Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten?
stap 6

Vloer besprenkelen

Is je betonvloer op zwaluwstaartplaten te snel opgedroogd? Besprenkel de vloer dan met een beetje water. Dit doe je met een natgemaakte borstel.

Loop nog niet te snel op de vloer

Je mag de eerste drie dagen niet op de vloer lopen. Pas op de vierde dag kun je de betonvloer meestal verder afwerken, maar dit is ook afhankelijk van de temperatuur buiten. Lees de verpakking zorgvuldig om te weten wat voor jouw betonvloer geldt!

Dit stappenplan komt voor in