stappenplan

Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten?

Een betonnen badkamervloer op metalen zwaluwstaartplaten garandeert dat er geen lekkages optreden. Je kunt zwaluwstaartplaten op de bestaande vloer bevestigen, maar het is beter om de oude vloerdelen te verwijderen. Dat vermindert het gewicht en de hoogte van de vloer en verbetert de ventilatie. Bovendien heb je zo meer werkruimte om leidingen onder de vloer aan te leggen. Later wordt de vloer afgewerkt en eventueel op afschot (schuin) gebracht met een zandcementvloer.

zwaluwplaten badkamer
stap 1

De vloerdelen verwijderen en vloerbalken controleren

Zaag de vloerdelen door met behulp van een cirkelzaag en verwijder deze delen. Controleer de vloerbalken en vervang aangetaste delen.

Let op!

Of de vloerbalken sterk genoeg zijn om de betonvloer te dragen hangt af van de dikte van de balken en de lengte die ze overspannen. Bij vloerbalken van 64 x 164 mm mag die overspanning maximaal 3 m bedragen. Bij balken van 76 x 176 mm maximaal 3,5 m. Als de vloerbalken aan de dunne kant zijn, kun je deze verstevigen door hier aan weerszijde (oude) vloerdelen tegenaan te lijmen en te schroeven.

zwaluwstaartplaten
stap 2

De zwaluwstaartplaten leggen

Leg de zwaluwstaartplaten haaks op de vloerbalken. Klem tussen de wand en de platen een reep randstrook met folie. Zet de platen om de 50 cm in de balken vast met een spijker door de onderkant van de platen. Aan de korte zijde moeten de platen een overlap hebben van 5 tot 10 cm. Aan de lange zijde is een overlap van 2 cm voldoende. Maak zwaluwstaartplaten waar nodig op maat met behulp van een haakse slijper.

Let op!

Een badkamervloer moet geaard worden. Zet hiervoor een blanke aardedraad met een schroef op een van de zwaluwstaartplaten vast in de vloerbalk.

betonnen vloer op houten balken
stap 3

Houten planken plaatsen

De dikte van de betonlaag moet overal 3,4 cm worden. Verdeel de vloer daarom in een aantal banen door houten planken (27 x 18 mm) over de platen te leggen. Zorg dat de afstand tussen deze planken kleiner is dan de breedte van je afrijlat. Plaats vervolgens een strook plastic folie op de platen en tegen de muren. Zo voorkom je dat er straks beton langs de randen weglekt.

stap 4

De betonmortel aanmaken

Maak de mortel aan in een speciekuip. Check hiervoor de verpakking. Doe eerst 75 procent van het water en daarna de droge mortel in de kuip. Meng gedurende ongeveer drie minuten tot er een egale betonspecie ontstaat. Maak je de betonspecie handmatig aan? Dan is het aan te raden om het ongeveer vijf minuten te mengen. Zorg ervoor dat de mortel smeuïg is, maar zeker niet te nat. Maak per keer niet meer beton aan dan je binnen twee uur kunt verwerken.

Let op!

Een zak betonmortel van 18 kg levert 12 liter betonspecie op. Dat is ongeveer 0,34 m2 voor een laag van 3,4 cm. Hiervoor heb je 2,9 tot 3,1 liter water nodig.

badkamervloer storten
stap 5

De betonvloer storten en egaal maken

Stort de aangemaakte mortel tussen de houten regels. Houd met je knie de lat op zijn plaats. Prik het aangebrachte beton steeds na met een lange schroevendraaier, zodat het goed in het profiel zakt en eventuele luchtbellen kunnen ontsnappen. Maak het beton egaal door de afrijlat in een zigzagbeweging over de latten naar je toe te trekken. Breng waar nodig wat extra beton aan.

betonvloer op houten ondergrond
stap 6

De regels uit het beton trekken en de betonvloer schuren

Trek de eerste regel voorzichtig uit het beton en vul de kier op. Herhaal dit voor de rest van de houten regels. Schuur de vloer daarna met behulp van het schuurbord met draaiende bewegingen dicht. Beton mag niet te snel drogen. Dek het daarom na het schuren af met een plastic folie. Verwarm de ruimte niet en houd de ramen dicht.

Tip!

Is je betonvloer op zwaluwstaartplaten te snel opgedroogd? Besprenkel de vloer dan met een beetje water. Dit doe je met een natgemaakte borstel.

Let op!

Je mag de eerste drie dagen niet op de vloer lopen. Pas op de vierde dag kun je de betonvloer meestal verder afwerken, maar dit is ook afhankelijk van de temperatuur buiten. Check de verpakking van de mortel zorgvuldig om te weten wat voor jouw betonvloer geldt.

Gebruikt bij dit advies

Zwaluwstaartplaten
Zwaluwstaartplaten

Meer klusadvies

Vloerbalken repareren -thumbnail
Hoe vervang ik een verrotte vloerbalk? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Welk soort vloer kies ik voor mijn huis? - Thumbnail
Soort vloer kiezen keuzehulp
zandcement dekvloer-thumbnail
Hoe maak ik een cementdekvloer met zandcementmortel? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? - Thumbnail
Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? calculator
Dit stappenplan komt voor in