stappenplan

Hoe maak ik een cementdekvloer met zandcementmortel?

Een dekvloer van zandcementmortel is een gladde afwerkvloer, die je kunt afwerken met tegels, laminaat of tapijt. In dit GAMMA stappenplan ontdek je hoe je op drie manieren een cementdekvloer van zandcementmortel maakt. Hoe je een cementdekvloer giet en egaal maakt met een drijfrei of vloertrekker, hoe je een dekvloer smeert met behulp van houten regels en hoe je een zandcementvloer maakt in een extra grote ruimte.

Let op!

Er bestaan drie soorten dekvloermortels: vloeibare zandcement, lichtgewicht zandcement en zandcement supersterk. De Vloeibare gietdekvloermortel hoef je alleen aan te maken met water, uit te gieten en af te werken met een drijfrei of vloertrekker. Deze mortel is “easy-levelling” en dus deels zelfnivellerend. Ideaal voor natte ruimtes, zoals de badkamer. Lichtgewicht mortel is zo’n 25% lichter dan traditionele zandcement, dit betekent minder tillen en lichter verwerken. Zandcement supersterk is universeel toepasbaar en geschikt voor binnen en buiten.

Zand cementdekvloer maken

zandcement dekvloer
stap 1

Bepalen hoe dik de cementdekvloer moet worden

Bepaal eerst hoe dik de vloer moet worden. Een laag mag 3 tot 10 cm dik zijn. De gebruikelijke laagdikte is ca. 5 cm.

cementdekvloer maken
stap 2

De ondergrond schoonmaken

Maak de ondergrond goed schoon met een stofzuiger en zorg ervoor dat de vloer stabiel, droog en vetvrij is. Verwijder eventuele mortel- en stucresten van het oppervlak.

vloerprimer aanbrengen
stap 3

De ondergrond voorbehandelen

Behandel de ondergrond voor met een vloerprimer die geschikt is voor zandcementmortel. Een primer zorgt ervoor dat de cementdekvloer straks goed hecht. Gebruik de vloerprimer conform de specificaties van de fabrikant. Gebruik voor het aanbrengen van de vloerprimer een zachte bezem of handveger en borstel de primer goed in de ondergrond. Laat dit volledig drogen. Controleer met een bekertje water of de zuiging van de ondervloer is gestopt. Als het goed is, blijft het water staan. Is dat niet het geval? Breng dan een tweede laag primer aan.

Tip!

Geen primer bij de hand? ‘Brand’ de ondergrond dan ‘aan’ met een vloeibaar mengsel van cement en water (verhouding: per één deel cement zes delen water). Ook dit kun je over de vloer verdelen met een handveger. Zorg er dan wel voor dat het zandcement ’nat in nat’ wordt aangebracht.

zandcement maken
stap 4

De mortel aanmaken

Maak de vloeibare zandcementmortel aan volgens de specificaties op de verpakking. Doe eerst de afgemeten totale hoeveelheid water in de kuip en voeg daarna de droge mortel toe. Meng de mortel min. 2 á 3 minuten met een menger tot een homogeen en klontvrij mengsel ontstaat. Als je een vloerdikte van 3 cm aanhoudt, kun je per zak ongeveer 0,35 m2 vloeroppervlak maken. Raadpleeg hiervoor ook de verpakking.

Tip!

Bij de GAMMA bouwmarkt kun je een mortelmixer huren.

dekvloer storten
stap 5

De vloeibare mortel over de vloer uitgieten

Giet de vloeibare mortel uit over de vloer. Begin op het verste punt en werk naar de deur toe. Giet de mortel op de gewenste hoogte en controleer regelmatig of de gewenste laagdikte is bereikt.

zandcement vloer smeren
stap 6

De vloer egaliseren met een trekker

De aangebracht gietdekvloer dient met een drijfrei/vloertrekker afgewerkt te worden. Dit dient zowel in de breedte als in de lengte (kruislings) te gebeuren. Zet een vloertrekker steeds op en neer in de mortel, zodat de mortel in beweging komt om de gegoten vloer strak en vlak te krijgen.

cementdekvloer droogtijd
stap 7

De dikte van de vloer controleren

Controleer met een duimstok of je de juiste dikte hebt gecreëerd. Laat de vloeibare zandcementdekvloer vervolgens drogen. De vloer is na 1 á 2 dagen beloopbaar. Droogtijd ca. 1 cm per week. Na minimaal vier dagen kun je de vloer verder afwerken met tegels, laminaat of tapijt.

Zand cementdekvloer maken met houten regels

cementdekvloer op houten balklaag
stap 8

De houten regels aanbrengen

Om op een kleine vloer waterpas te kunnen werken, gebruik je een waterpas en houten latten. Verdeel de vloer in een aantal banen door de houten regels op de ondervloer te leggen. Zorg dat de afstand tussen de regels kleiner is dan de breedte van je afrijlat. Breng deze houten regels met opvulstroken op hoogte en stel de regels waterpas. Zorg voor voldoende ondersteuning om doorveren te voorkomen.

Tip!

Wil je een deel van de vloer op afschot hebben (met een lichte helling, zodat water niet blijft staan)? Maak de houten latten dan ook op afschot. Dit is eveneens mogelijk met behulp van opvulstrookjes. Of zaag een lat schuin af. Voor een douchevloer is een afschot van 1 cm per meter voldoende.

cementdekvloer verhouding
stap 9

De mortel aanmaken

Maak de zandcementmortel volgens de specificaties op de verpakking aan. Voeg eerst twee derde van het water aan de kuip toe en voeg daarna de droge mortel toe. Meng de mortel en vul het aan met de rest van het water. Let op: de mortel moet aardvochtig - blijven!

zand cement dekvloer
stap 10

De mortel over de vloer verdelen

Verdeel de aangemaakte mortel over de vloer en maak het egaal door de afrijlat in een zigzagbeweging over de latten naar je toe te trekken. Verdicht de mortel door deze aan te drukken of aan te trappen. Breng waar nodig wat extra mortel aan. Trek vervolgens de vloer met een afrijlat nogmaals egaal.

afwerkvloer leggen
stap 11

De houten regels verwijderen en de vloer schuren

Nu is het tijd om de regels te verwijderen. Trek de regels voorzichtig uit de mortel en vul de kieren op. Schuur de vloer met behulp van een schuurbord met draaiende bewegingen dicht. Controleer de vloer met de waterpas.

cementdekvloer droogtijd
stap 12

De vloer afdekken met folie

Dek de net gestorte zandcementdekvloer af met plastic folie. Verwarm de ruimte niet en houd de ramen dicht. De vloer mag namelijk niet te snel drogen. De aangebrachte vloer tenminste 2 á 3 dagen niet betreden. Wil je de vloer verder afwerken? Dat kan eventueel na vijf dagen en is afhankelijk van het type vloerafwerking. Houd rekening met een droogtijd van ca. 1 cm per week. Indien je een zandcementvloer sneller wilt afwerken, gebruik dan een zandcement snel!

Een grote zand cementdekvloer maken

smeervloer
stap 13

De 1-meterlijn markeren op de muur

Heb je te maken met een erg grote vloer? Om je cementdekvloer waterpas te krijgen in deze ruimte heb je eerst een referentiepunt op de muur nodig. Dit wordt ook wel de 1-meterlijn genoemd. Markeer de 1-meterlijn op de muur en in de buurt van het hoogste punt van de ondervloer. De lijn is zo hoog als de gewenste minimale dikte van de cementdekvloer plus nog eens een meter.

afwerkvloer leggen
stap 14

De 1-meterlijn overtrekken met een slaglijnmolen

Zet deze lijn met een rotatielaser of slangenwaterpas verder uit. Trek de lijn over met een slaglijnmolen. Vanuit deze lijn kun je telkens met een lat (van precies een meter) controleren of de nieuwe vloer op de juiste hoogte is.

zand cement vloer leggen
stap 15

Het zandcement aanbrengen

Leg eerst op die hoogte een ‘dijk’ van zandcement langs de randen aan. De dijken zijn namelijk je volgende referentiepunt om met een lange lat af te rijen. Vul vervolgens de rest van de vloer op. Verdicht het materiaal goed door het stevig aan te drukken of trappen en schuur ook hier de vloer met draaiende bewegingen dicht, met behulp van een schuurbord. Controleer de vloer regelmatig met een waterpas. Na ca. 2 á 3 dagen is de vloer beloopbaar. Met de afwerking van je cementdekvloer moet je iets langer wachten: dit kan eventueel na vijf dagen en is afhankelijk van het type vloerafwerking. Indicatie droogtijd is ca. 1 cm per week. Indien je een zandcementvloer sneller wilt afwerken, gebruik dan een zandcement snel.

Gebruikt bij dit advies

Cement & betonmortel
Cement & betonmortel

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Welk soort vloer kies ik voor mijn huis? - Thumbnail
Soort vloer kiezen keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? - Thumbnail
Welke legrichting kies ik voor mijn vloer? keuzehulp
lichtgewicht betonvloer zwaluwstaartplaten
Hoe maak ik een lichtgewicht betonvloer op zwaluwstaartplaten? stappenplan
Klusadvies - vloeren - Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? - Thumbnail
Hoeveel vloerdelen heb ik nodig voor het leggen van een vloer? calculator
Vloer beitsen -thumbnail
Hoe beits ik een houten vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in