stappenplan

Tips voor het lakken van hout

Door hout te lakken zorg je ervoor dat je houten constructies uv-, water- en weersbestendig zijn. Lak bijvoorbeeld al het maatvaste constructiewerk in je huis, zoals kozijnen en deuren. Denk ook aan eikenhout behandelen. Het is mogelijk om zowel onbehandeld als behandeld hout te lakken. Hout lakken doe je door hout eerst grondig te onvetten of de oude verflaag te verwijderen, te schuren, opnieuw te ontvetten en te lakken. Op deze manier kun je bij voorbeeld je houten tafel behandelen. Hoe je het beste en mooiste resultaat krijgt? Dat lees je in dit GAMMA stappenplan.

Tip!

Koop liever te veel in dan te weinig. Op het lakblik staat vaak aangegeven hoeveel m2 je met één blikje kunt schilderen. Heb je over? Misschien kun je er iemand anders blij mee maken. Ongeopende blikken verf kun je binnen dertig dagen retourneren (op vertoon van de aankoopbon).

Onbehandeld hout

stap 1

Het onbehandelde hout ontvetten

Een goede voorbereiding begint met het ontvetten van het te behandelen hout. Welk product je het beste kunt gebruiken voor het ontvetten? Dat hangt af van de houtsoort. Zachte houtsoorten, zoals vuren en grenen, ontvet je met verfreiniger. Harde houtsoorten, zoals mahonie, ontvet je met thinner. Afzelia ontvet je met water en ammoniak.

stap 2

Het kale hout schuren

Schuur het hout grof in de richting van de houtnerf met middelgrof schuurpapier (korrel 150-180). Maak het oppervlak daarna stofvrij met een kleefdoekje. Om een optimale kantendekking te krijgen rond je ook de scherpe hoeken en randen af.

stap 3

Het hout opnieuw ontvetten

Als je het geschuurde hout stofvrij hebt gemaakt, ontvet je het nog een keer.

stap 4

Het onbehandelde hout lakken

Tijd om de eerste laklaag aan te brengen. Het is beter om dure dunne lagen aan te brengen dan één dikke laag. Laat de lak na elke laag goed drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Ook is het beter om na elke laklaag het gelakte oppervlak licht te schuren met fijn schuurpapier (korrel 320) of een schuurspons (korrel 320). Schuur ook nu weer met de houtnerf mee. Hierdoor krijgt het gelakte hout straks een hoge, bolle glans.

Behandeld hout

stap 5

De oude laklagen verwijderen

Ga je behandeld hout lakken? Verwijder dan eerst de oude, transparante laklagen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een verfföhn (heteluchtpistool) en een verfkrabber. Als je dicht bij glas moet werken, omdat je bijvoorbeeld raamkozijnen wilt lakken, is het beter om het glas af te plakken of te werken met afbijtmiddel. Anders bestaat de kans dat het glas barst door de hitte van de verfföhn.

stap 6

De beschadigde delen schuren

Schuur de beschadigde delen van het behandelde hout tot op het blanke hout. Behandel het hout voor zoals staat aangegeven in stap 1 tot en met stap 3 van dit stappenplan. Schuur nu de overgangen naar het intacte schilderwerk netjes op, zodat je geen randjes of verloop meer voelt. Maak alles stofvrij met een zachte borstel. Om straks een optimale dekking te verkrijgen, rond je ook de scherpe hoeken en kanten af.

stap 7

De meubels verven

Schuur de intacte lagen volledig dof met fijn schuurpapier (korrel 220-280) of een schuurspons (korrel 320). Maak ook deze delen stofvrij en ontvet alles opnieuw.

stap 8

Het behandelde hout lakken

Is al het hout vetvrij? Breng dan de eerste laklaag aan. Ook bij behandeld hout is het beter om drie dunne laklagen aan te brengen in plaats van één dikke laag. Een nieuwe laag breng je niet zomaar aan. Eerst laat je de laklaag goed drogen. Daarna schuur je het weer licht op met fijn schuurpapier (korrel 320) of een schuurspons (korrel 320) in de richting van de houtnerf. Zo krijg je straks het mooiste, meest glanzende resultaat.

Gebruikt bij dit advies

Binnenlak
Binnenlak

Meer klusadvies

Klusadvies - Verf - Tuinmeubelen beitsen - Headerbeeld - Mobile
Tuinmeubelen beitsen stappenplan
binnenkozijnen-schilderen-thumbnail
Hoe kun je je binnenkozijnen schilderen? stappenplan
meubels verven-thumbnail copy 3
Hoe kan ik mijn meubels verven? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in