De speelhoek opruimen: kinderspel met deze tips

Is de speelhoek een doorn in het oog? Kinderen zullen niet zo snel stoppen met speelgoed overal neergooien, maar met deze 5 tips voor een georganiseerde speelhoek wordt opruimen wel kinderspel.

Misschien droom jij ’s nachts weleens van kinderen die rond half zes ‘s avonds als vanzelf hun speeltjes netjes opruimen, handjes wassen en dan aan tafel gaan zitten om een heel bord broccoli te eten. Dit is waarschijnlijk niet de realiteit voor de meesten onder ons (als dit wel zo is, deel alsjeblieft je geheim!), dus zodra het kroost gewassen en gestreken in bed ligt, staan we oog in oog met een ontplofte speelhoek. Terwijl je zelf het liefst op de bank zou ploffen. Toch kun je deze klus wel een stuk makkelijker maken als je de speelhoek op een slimme manier organiseert en indeelt.

1: Voorkom verspreiding

Waarschijnlijk heb jij een hoek in je woonkamer omgedoopt tot speelhoek. Dat is prima, behalve dat je kinderen zich wellicht minder bewust zijn van deze ‘grenzen’. Baken de hoek daarom echt een beetje af (nee, je hoeft er geen hek omheen te bouwen) met een opbergmeubel, of een roomdivider. Zo is er minder kans dat je ’s avonds een politie-auto onder je kussen vindt.

2: Wissel speelgoed af en stal niet teveel uit

Sinterklaas, verjaardagen, gulle opa’s en oma’s: voor je het weet heb je een berg aan speelgoed. En het grappige is dat je daar niet alleen jezelf, maar ook je kind geen plezier mee doet. Want: keuzestress! Doe daarom de helft, of zelfs meer, in opbergdozen die je uit het zicht plaatst, en wissel speelgoed wekelijks om. Hierdoor is de speelhoek minder vol en kan je kind beter kiezen. Een speelgoedkist is vervolgens een handige plek voor het speelgoed van die week. Staat nog mooi ook!

3: Plaats labels op verschillende bakken

Labelen is hét geheim van opgeruimde mensen. Dus label al die handige lades en opbergbakken, zodat het voor kinderen ook leuk wordt om dingen op de goede plek terug te leggen. Kan je kind nog niet lezen? Gebruik dan plaatjes of stickers. Plaats aan het eind van de dag alles terug in de bakken. We benoemen het ook in het artikel over een opgeruimde badkamer: kinderen kunnen wel degelijk leren dat speelgoed ook weer opgeruimd moeten worden. Let er dan wel op dat kinderen ook echt bíj alle opruimbakken kunnen. Maak er vervolgens een vast ritueel van en tover het om tot iets leuks, door er bijvoorbeeld muziek bij aan te zetten. Extra spannend is het als alle speelgoed van vloer moeten zijn voordat het lied is afgelopen!

Bonustip!
Kies voor afneembare muurverf zodat je de muur makkelijk kunt afnemen als je kleine Picasso zich heeft uitgeleefd.

4: Zachte landing voor speelgoed

Leg een leuk - maar niet te kostbaar - kleed neer in de speelgoedhoek. Zo kan je kroost lekker zacht zitten, en heb je niet meteen een deuk in je vloer als er speelgoed op de grond valt. Bij ons vind je veel vloerkleden onder de 150 euro. Wil je zelf een knutselhoek bouwen? Lees dan ons stappenplan voor een DIY knutselhoek!

5: Gebruik de hoogte

Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, want… daar ligt het speelgoed waar je beter nog niet alleen mee kunt spelen! Bij tip 4 gaven we aan dat het handig is om dingen op kinderhoogte te houden, maar toch kun je de wanden zeker wel benutten: plaats hier speelgoed waar ze nog wat toezicht bij nodig hebben, zoals knutselspullen. Zo gebruik je de ruimte efficiënt en loopt je kind straks niet onopgemerkt met een schaar door het huis: “Het is een zwaard, pap!”

Kinderhoek een metamorfose geven?

Begin je handen te jeuken bij het lezen van deze tips en wil je graag de kinderhoek aanpakken? Op onze Klusadvies pagina lees je heel veel tips van onze experts over verschillende klussen. Je zult zien dat je voor (bijna) elke klus een handig advies en stappenplannen kunt vinden! Zoals bijvoorbeeld dit Klusadvies voor een knutselplek. Leerzaam en leuk speelgoed hebben wij trouwens ook.

Bij GAMMA bestel je alles gemakkelijk online. Vandaag besteld, morgen in huis.
Bestel alles via onze webshop en je krijgt je klusspullen gewoon thuis bezorgd! De voordelen:
• Op een werkdag voor 21.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd (dit geldt alleen voor artikelen die op voorraad zijn).
• De meeste artikelen gratis bezorgd bij een GAMMA-bouwmarkt bij jou in de buurt.
• Pakketten van PostNL gratis thuisbezorgd bij bestellingen vanaf 40 euro.
• Gratis retourneren in de bouwmarkt.
• 30 dagen bedenktijd.

Recent bekeken