stappenplannen
Knutselplek voor kinderen

Knutselplek voor kinderen

6 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Op deze werktafel kan je kind zich naar hartenlust uitleven met verf, klei en andere hobbymaterialen. Bekijk in dit stappenplan hoe je zelf deze leuke werktafel maakt.

 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden
tip!

Kant-en-klaar keukenwerkblad

Je kunt voor het werkblad ook een kant-en-klaar keukenwerkblad gebruiken, voorzien van een kras- en waterbestendige toplaag van laminaat. Ook betontriplex is een goed alternatief voor gewoon multiplex. 

plank uitzagen
01

Uitzagen

Teken de omtrek van het afwasteiltje op het werkblad af, op 20cm vanaf de linker rand. Boor op de hoekpunten een gat (houtboor, 8 mm) en zaag het vlak uit met behulp van de decoupeerzaag.

Hoekjes planken uitzagen
02

Hoekjes uitzagen

Zaag aan de achterzijde van het werkblad 2 hoekjes uit van 62 x 44mm.

steunbalken vastzetten
03

Vastzetten

Lijm en schroef de steunbalken tegen de onderkant van het werkblad. De achterste (korte) steunbalk komt op 62mm vanaf de zijkanten en lijnt met de achterkant van het werkblad. De voorste (lange) steunbalk komt op 18mm vanaf de zijkanten en op 44mm vanaf de voorkant van het werkblad. 

Tip!
Boor alle schroefgaten voor (houtboor, 5mm) en ruim ze met behulp van de verzinkboor zodat de schroefkoppen netjes in het hout vallen.

04

Voorpoten

Lijm en schroef de voorpoten tegen de voorste steunbalk.
 
Tip!
Wil je het meubel later beitsen of blank lakken? Veeg overtollige houtlijm dan niet meteen weg, dat laat vlekken achter. Laat de lijm grotendeels uitharden en steek hem dan met een beitel of hobbymes weg.

opstaande randen lijmen
05

Achterste poten

Lijm en schroef de opstaande randen van werkblad en legplank tegen de twee achterste poten. De opstaande rand van de legplank lijnt met de bovenkant van de poten, die van het werkblad komt op 50 cm hoogte.
06

Werkblad vastschroeven

Lijm en schroef het werkblad vast aan de opstaande rand.
Zijschotten vastzetten
07

Zijschotten vastzetten

Lijm en schroef beide zijschotten aan de poten en aan het werkblad vast. 

Tip!
Wil je het werkblad later beitsen of blank lakken, dan is het mooier om tussen werkblad en zijschotten een deuvelverbinding gebruiken. In dat geval zie je geen (geplamuurde) schroefgaten. De bouwmarkt verkoopt centreerpennen waarmee je zorgt dat de positie van de deuvelgaten in werkblad en zijschot exact boven elkaar komen.

Legplank vastschroeven
08

Legplank

Zaag uit de legplank 2 hoekjes van 31x44mm. Lijm en schroef de legplank tegen de opstaande rand.

steun
09

Steunen legplank

Zaag de steunen voor de legplank kwartrond af.
 
Tip!
Gebruik een passer of een ontbijtbord om de ronde vorm af te tekenen. Werk kleine onregelmatigheden bij door de steunen langs een bandschuurmachine te halen die je ondersteboven in een workmate hebt geklemd.

Legplanksteunen vastzetten
10

Legplanksteunen vastzetten

Lijm en schroef de legplanksteunen vast aan de achterste poten en de opstaande rand. Ook hier kun je desgewenst voor deuvelverbindingen kiezen.

knutselplek schilderen
11

Schilderen

Zet de tafel in de grondverf en plamuur na drogen alle schroefgaten. Schuur het meubel en lak het in de gewenste kleur. Tussen de lagen door licht opschuren.
 
Tip!
Omdat het werkblad nat wordt, is het raadzaam om minstens 3 verflagen aan te brengen. Als je het werkblad beitst, dan is een extra laag transparante lak aan te bevelen.

Kabel spannen
12

Kabel spannen

Draai de schroefogen in de steunen van de legplank. Bevestig het ene uiteinde van de kabel aan een schroefoog, met behulp van een kabelschoen. Voorzie het andere uiteinde van de kabel van een kabelspanner en haak deze in het schroefoog. Span de kabel strak.
13

Afwerken

Hang het afwasteiltje in de opening van het werkblad. Draai de schroefhaak in de legplank en hang daar de waterzak aan.

Hout bewerken

 

Onder hout bewerken verstaan we bijvoorbeeld: meubels, kozijnen of deuren (op maat) maken. Waarschijnlijk doet je dit met een zaag, boor, hamer, beitel of schuurmachine. Het zal je ongetwijfeld niet verbazen dat het verkeerde gebruik van de zaag verreweg de meeste ongevallen veroorzaakt. Dit geldt zowel voor de elektrische als voor de handzaag. Vooral een instabiel werkstuk, niet opletten tijdens het zagen, het onbedoeld opstarten van de machine en het bedienen van de kettingzaag met één hand staan garant voor flink wat ellende.

 

Wat te doen?

Zet je werkstuk goed vast
Als dat niet het geval is kan het werkstuk helemaal of gedeeltelijk wegschieten. Dit gebeurt vaak met een grotere kracht dan je zou verwachten en meestal in een onverwachte richting. Met een goed vastgezet werkstuk is het eenvoudiger precies datgene te zagen wat je van plan was.

Weet hoe je de machine of het gereedschap moet gebruiken
Hou de machine met twee handen vast als dat kan en neem een stabiele houding aan. Dat maakt het onmogelijk letsel aan je handen op te lopen en de machine kan minder snel wegslaan. Zorg verder dat het zaagblad scherp, schoon en van goede kwaliteit is en het juiste type is voor je klus.

Laat de zaag het werk doen
Probeer de machine niet hard door het hout te duwen, door extra kracht te zetten. De zaag kan dan namelijk per ongeluk wegslaan in een onverwachte richting. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan bovendien een lelijk resultaat opleveren.

Draag geen losse kleding
Losse kleding (wijde mouwen, stropdas, sjaal) kan onverwacht in draaiende delen van de machine worden getrokken. Hetzelfde geldt voor sieraden (ketting, armband, ring) en losse lange haren. Doe sieraden af, en bind je  haar in een staart of doe een pet op.

Gebruik altijd de veiligheidsmiddelen die in de gebruiksaanwijzing zijn voorgeschreven
Bij het zagen van hout is dit bijvoorbeeld een veiligheidsbril die voorkomt dat je wegschietende deeltjes in je oog krijgt. Gebruik ook altijd de veiligheidsmiddelen (afschermkap, parallelgeleider en spouwmes) die bij het gereedschap zijn geleverd.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (23)
  • Gereedschappen (9)