stappenplan

Hoe kan ik steigerhout oud maken?

Als je lang genoeg wacht zullen steigerhouten meubels langzaam verkleuren en vergrijzen. Dit zorgt voor een stoere, verwassen look. Heb je geen zin om te wachten? In dit stappenplan vind je drie verschillende behandelingsmogelijkheden om steigerhout oud te maken: met transparante binnenbeits, watergedragen verf en het doorschuureffect. Voor welke behandeling je ook kiest, zorg ervoor dat je van tevoren een of meerdere proefstrookjes maakt op een stuk afvalhout.

Transparante binnenbeits

Transparante binnenbeits zorgt ervoor dat de nerf van het hout duidelijk zichtbaar wordt. Bij houtkleurige beitsen vlamt het hout als het ware op. Voor een oudere, vergrijsde look kun je een transparante grey wash binnenbeits gebruiken.

beits aanbrengen steigerhout
stap 1

De beits aanbrengen op het steigerhout

Breng de beits met een brede, platte kwast aan op jouw steigerhouten meubels. De houtvezels van het nog te schuren oppervlak zullen de beits goed opnemen.

meubels opschuren
stap 2

De meubels opschuren

Schuur de meubels, nadat de beits is opgedroogd, op met grof schuurpapier (korrel 80). Doordat beits goed in de houtvezels heeft kunnen trekken, kun je splinters en andere opstaande houtdeeltjes nu makkelijk wegschuren.

nieuwe laag beits
stap 3

Een nieuwe laag beits aanbrengen

Herhaal stap 1 en stap 2 eventueel. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe intensiever de kleur wordt. Schuur tussen de lagen door het hout steeds op met middelgrof schuurpapier (korrel 120).

Watergedragen verf en krijtverf

Om steigerhout echt die oude look te geven, kun je ook watergedragen verf of krijtverf gebruiken. Zeker bij krijtverf krijgt het oppervlak een matte en poederige uitstraling. Met name de grijstinten en de taupekleurige variant zorgen voor een authentieke veroudering van het hout.

verf verdunnen
stap 4

De verf verdunnen

Verdun de verf eventueel met water. Doe dit bij voorkeur in een apart bakje en onthoud de verhoudingen. De mate van verdunnen is bepalend voor de intensiteit van de kleur. Puur aanbrengen kan natuurlijk ook, maar dat zal ten kosten gaan van de houtnerf.

watergedragen verf aanbrengen
stap 5

De watergedragen verf of krijtverf aanbrengen

Breng de verf met een brede, platte kwast of roller aan op je meubels. Ook hier zal de verf goed in het nog ruwe oppervlak trekken, waardoor de houtvezels rechtop komen te staan.

meubels opschuren
stap 6

De meubels opschuren

Zijn je meubels opgedroogd? Schuur de opstaande houtdeeltjes en splinters dan weg met grof schuurpapier (korrel 80). Herhaal, als je dit nodig vindt, stap 4 en 5 nogmaals en schuur tussen de verflagen door de meubels steeds op met middelgrof schuurpapier (korrel 120).

Doorschuureffect

Doorschuren is een techniek waarbij je op sommige plekken het geverfde of gebeitste hout extra schuurt, waardoor er je meer van de verflaag wordt verwijderd. Met deze techniek geef je steigerhout een doorleefde uitstraling of creëer je juist een vintage look.

verf aanbrengen
stap 7

De donkere verf aanbrengen

Breng een donkere tint verf aan met een brede, platte kwast of roller.

tweede verflaag
stap 8

Een tweede verflaag aanbrengen

Breng een tweede laag verf aan in een lichtere kleur.

steigerhout opschuren
stap 9

De steigerhouten meubels opschuren

Schuur de steigerhouten meubels na het drogen op. De eerste keer gebruik je grof schuurpapier (korrel 80), daarna gebruik je middelgrof schuurpapier (korrel 120). Hiermee schuur je niet alleen de opstaande houtdeeltjes weg, maar zal je op sommige plekken, bijvoorbeeld bij de randen, de lichtere verf verwijderen. Hierdoor wordt de donkere verfkleur weer zichtbaar. Door hiermee te experimenteren, kun je hout uiteindelijk een unieke, oude look geven.

Gebruikt bij dit advies

Meer klusadvies

Zo maak je meubels van steigerhout
Zo maak je meubels van steigerhout stappenplan
steigerhouten-tafel-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een steigerhouten tafel? stappenplan
tuinbank-maken-van-steigerhout-Thumbnail
Hoe maak ik een steigerhouten tuinbank? stappenplan
Hoe hout zagen-thumbnail
Advies over het zagen van hout stappenplan
Dit stappenplan komt voor in