stappenplan

Hoe maak ik een houtverbinding met de klampverbinding?

Er zijn verschillende manieren om balken in de lengte met elkaar te verbinden. Eén daar is de klampverbinding, een simpele methode die met name bruikbaar is als de verbinding niet in het zicht is, zoals bij vloerbalken. Omdat de balken met de kopse kanten tegen elkaar aan liggen moet de verbinding ondersteund worden.

Tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Hoe maak ik een houtverbinding met de klampverbinding?
stap 1

Kopse kant afzagen

Zaag de kopse kant van beide te verbinden balken zonodig haaks af. Gebruik een winkelhaak voor het aftekenen van de zaagsnede.

Hoe maak ik een houtverbinding met de klampverbinding?
stap 2

Dikte meten

Meet de dikte van de balk.

Hoe maak ik een houtverbinding met de klampverbinding?
stap 3

Klampen zagen

Zaag twee klampen op maat met een lengte van minimaal 8x de dikte van de balk. En een dikte van 1/2 d.

Hoe maak ik een houtverbinding met de klampverbinding?
stap 4

Middellijn tekenen

Teken de middellijn op beide klampen af en boor aan weerszijden daarvan drie schroefgaten (4 mm).

Hoe maak ik een houtverbinding met de klampverbinding?
stap 5

Kopse kanten lijmen

Smeer de kopse kanten van de balken in met houtlijm en duw ze tegen elkaar aan. Zorg ervoor dat ze goed ondersteund worden.

Tip!

Voor ondersteuning van vloerbalken kun je eenvoudig zelf een poer maken van oude stoeptegels.

Hoe maak ik een houtverbinding met de klampverbinding?
stap 6

Klampen bevestigen

Smeer de klampen in met houtlijm. Schroef de klampen aan beide kanten op de balken vast.

Hout bewerken

Onder hout bewerken verstaan we bijvoorbeeld: meubels, kozijnen of deuren (op maat) maken. Waarschijnlijk doe je dit met een zaag, boor, hamer, beitel of schuurmachine. Het zal je ongetwijfeld niet verbazen dat het verkeerde gebruik van de zaag verreweg de meeste ongevallen veroorzaakt. Dit geldt zowel voor de elektrische als voor de handzaag. Vooral een instabiel werkstuk, niet opletten tijdens het zagen, het onbedoeld opstarten van de machine en het bedienen van de kettingzaag met één hand staan garant voor flink wat ellende.

Wat te doen?

Zet je werkstuk goed vast
Als dat niet het geval is kan het werkstuk helemaal of gedeeltelijk wegschieten. Dit gebeurt vaak met een grotere kracht dan je zou verwachten en meestal in een onverwachte richting. Met een goed vastgezet werkstuk is het eenvoudiger precies datgene te zagen wat je van plan was.

Weet hoe je de machine of het gereedschap moet gebruiken
Hou de machine met twee handen vast als dat kan en neem een stabiele houding aan. Dat maakt het onmogelijk letsel aan je handen op te lopen en de machine kan minder snel wegslaan. Zorg verder dat het zaagblad scherp, schoon en van goede kwaliteit is en het juiste type is voor je klus.

Laat de zaag het werk doen
Probeer de machine niet hard door het hout te duwen, door extra kracht te zetten. De zaag kan dan namelijk per ongeluk wegslaan in een onverwachte richting. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan bovendien een lelijk resultaat opleveren.

Draag geen losse kleding
Losse kleding (wijde mouwen, stropdas, sjaal) kan onverwacht in draaiende delen van de machine worden getrokken. Hetzelfde geldt voor sieraden (ketting, armband, ring) en losse lange haren. Doe sieraden af en bind je haar in een staart of doe een pet op.

Gebruik altijd de veiligheidsmiddelen die in de gebruiksaanwijzing zijn voorgeschreven
Bij het zagen van hout is dit bijvoorbeeld een veiligheidsbril die voorkomt dat je wegschietende deeltjes in je oog krijgt. Gebruik ook altijd de veiligheidsmiddelen (afschermkap, parallelgeleider en spouwmes) die bij het gereedschap zijn geleverd.

Benodigdheden

Materialen (4)
  • Balken
  • klamphout (even breed als de te verbinden balken, maar de halve dikte)
  • Houtlijm
  • Schroeven (flenskop, lengte: dikte van de balk ½ cm)
Gereedschappen (6)
Dit stappenplan komt voor in