Het is hartstikke leuk én leerzaam om samen met je kind te klussen. Maar hoe introduceer je gereedschap op een goede manier bij je kind? En hoe voorkom je dat je kind het bijltje er meteen bij neergooit? Om je te helpen vind je hier een aantal tips voor een goede start met gereedschap.

Voor veel kinderen is het tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend om te leren hoe je gereedschap gebruikt of hoe je iets in elkaar zet. Zonde toch? Zorg dat jouw kind wél een hamer kan vasthouden later en jouw kind de klus basics.

Veiligheid voorop!

Geef je kind tijdens het klussen altijd een veiligheidsbril en zorg voor stevige (dichte) schoenen. Doe lange haren in een staart of knot zodat ze niet tussen machines kunnen komen.

Gereedschap introduceren bij je kind doe je zo:

- Introduceer één soort gereedschap per keer

Om te zorgen dat je kind niet meteen overspannen raakt, kun je het beste telkens één stuk gereedschap per keer geven. Flink oefenen voordat het echte werk begint is ook aan te raden. Timmer bijvoorbeeld een aantal spijkers een klein stukje in een houtblok en laat je kind ze er verder inslaan met een (kleine) hamer. Is je kind nog een beetje jong voor een echte hamer? Geef dan een (kleinere) rubberen hameren een stukje bubbeltjes plastic, en laat je kind zich hierop uitleven. (Dit kan nog al wat lawaai maken dus oordopjes zijn geen overbodige luxe.)

“Pak het rustig aan”

- Zagen, zagen, wiede wagen…

Zagen hoort uiteraard ook bij de basistraining zodra je met gereedschap gaat werken. Je kind kan het beste eerst een stuk foam-bord op maat zagen. Dit is lekker zacht materiaal en zaagt makkelijk. Pak een watkleinere handzaag om het makkelijker te maken voor je kleine klusser.

- Schroef het niveau een beetje op…

Tijd om wat schroeven in te draaien! Geef je kind een compacte schroevendraaier en begin met schroeven in een gipsplaat: dit schroeft wel zo makkelijk. Als je kind er klaar voor is kun je ook een kleine handboor geven en daarmee op gipsplaat oefenen met boren.

- Laat ze eens iets uít elkaar halen

Voorwerpen zoals een kapotte pedaalemmer of een oude stoel bieden een hoop klus-lol. Hoe werkt zo’n mechanisme van een pedaalemmer? Kan je kind twee verschillende stoelen combineren tot één superhippe, nieuwe stoel? Ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten! Geef overigens geen oude elektrische apparaten, deze kunnen gevaarlijke onderdelen bevatten.

“Kapotte voorwerpen bieden een hoop klus-lol”

Lees ook onze andere Klus Kids blogs!

Lees meer over waaromklussen met je kind goed is voor de ontwikkeling, en ontdek 3 tips voor een vlekkeloze klusmiddag.

Recent bekeken