keuzehulp

Welke zaagmachine accessoires kies ik voor mijn klus?

Je kunt jouw zaagmachine voor diverse klussen inzetten door verschillende accessoires te gebruiken. Lees hier meer over deze accessoires. De meeste zijn inwisselbaar, zolang de maten overeenkomen. Uitzondering zijn decoupeerzagen, die 2 soorten aansluitingen hebben. Let goed op of je machine een T-aansluiting of een U-schacht heeft.

Verwisselbare zaagbladen

Bij alle soorten elektrische zaagmachines zijn de zaagbladen verwisselbaar. Je kunt het zaagblad verwisselen omdat ze bot zijn geworden of omdat je een ander soort materiaal wilt zagen. Let op je veiligheid! Trek altijd de stekker uit het stopcontact voordat je zaagbladen verwisselt.

Zaagbladen voor cirkelzaag en afkortzaagmachine

Ook bij de handcirkelzagen, tafelcirkelzagen en afkortzagen zijn de zaagbladen verwisselbaar. Let op de volgende dingen als je een nieuw zaagblad koopt.

Waar wil je de zaag voor gebruiken?

Meestal gebruik je een non-ferro zaagblad om hout te zagen. Gebruik voor betonvezelplaten of bekistingshout een grof zaagblad met weinig geharde tanden (de zaagsnede zal dan wel grof zijn). Voor fijne zaagsneden in bijvoorbeeld laminaat, kunststof of triplex komt een zaagblad met veel tanden van pas. De meeste zaagbladen zitten daar tussenin en zijn multi-inzetbaar. Op de verpakking staat het aantal tanden en waarvoor je het zaagblad kunt gebruiken. Er zijn ook zaagbladen voor metalen of keramische tegels.

Wat is de diameter van het zaagblad en de centrale asgat?

De meeste zaagbladen hebben een gestandaardiseerde maat, maar per machine kan de diameter van zaagblad en asgat verschillen. Het eerste getal op het zaagblad geeft de diameter van het zaagblad aan, het tweede die van het asgat. Bijvoorbeeld 250x30 betekent dat het zaagblad een diameter van 250mm heeft en het asgat 30mm. Je kunt het asgat ook vullen met een verloop- of reduceerring. Het asgatgetal is dan tweevoudig. Bijvoorbeeld 250x30/16 betekent dat het zaagblad een asgat heeft met een diameter van 30mm en met de reduceerring een asgat van 16mm.

Zaagbladen voor tegelzagen

Zaagbladen voor tegelzagen zijn bezet met een diamantrand. Op de verpakking staat voor welk type tegel (hardheid) ze geschikt zijn. Er staat ook op of ze voor droog of nat zagen geschikt zijn. Vooral bij de hardere tegelsoorten is nat zagen nodig. Let bij aankoop op de diameter van het zaagblad en de diameter van het asgat. 80x22,2 betekent bijvoorbeeld dat het zaagblad een diameter van 180mm en het asgat een diameter van 22,2mm heeft.

Zaagbladen voor decoupeerzaagmachines

Let op de volgende dingen als je een nieuw zaagblad voor je decoupeerzaagmachine koopt.

Welke type aansluiting?

Er bestaan twee soorten decoupeerzaagjes als het gaat om de aansluiting op de machine. Verreweg de meeste decoupeerzaagmachines vereisen een zaagje met een T-aansluiting. Vooral oudere machines hebben zaagjes met een U-aansluiting nodig (ook wel U-schacht genoemd).

Welke materiaal wilt u zagen?

Meestal gebruik je een non-ferro zaag om hout te zagen. Gebruik een grove zaag met weinig tanden als je balken of tuinhout wilt zagen (de zaagsnede zal dan wel grof zijn). Een zaag met veel fijne tanden is handig als je zaken als laminaat, kunststof of triplex zaagt. De meeste zagen zitten daar tussenin en zijn multi-inzetbaar. Op de verpakking staat het aantal tanden en waarvoor je de zaag kunt gebruiken. Er zijn ook zagen voor metalen of keramische tegels.

Stand van de tanden

Bij de meeste decoupeerzagen staan de tanden naar boven gericht. Gebruik een zaag met omlaag staande tanden als je een zeer mooie zaagsnede wilt hebben (bijvoorbeeld bij het uitzagen van keukenbladen of meubelpanelen).

Bochtenwerk

Decoupeerzagen zijn smal waardoor je gebogen vormen kunt zagen. Er bestaan ook extra smalle zaagjes bijvoorbeeld voor het maken van zeer kleine cirkels.

Zaagbladen voor de reciprozaag

Een reciprozaag is goed in bochtenwerk en kan door vele materialen zagen. De lengte van de zaagbladen kan verschillen. Een soepel lang blad is handig als je een balk of pijp vlak langs de muur afzaagt. Korte zagen zorgen voor meer grip en controle op het zaagwerk. Je kunt zaagbladen voor gewoon hout, snoeihout, hout waar nog spijkers in zitten en metaal kopen. Ook kan de grofte van de zaagtanden per zaagsoort verschillen.

zaagbladen voor de figuurzaagmachines

Voor je figuurzaagmachine kun je losse figuurzaagbladen kopen. Deze hebben fijne tanden en zijn zeer smal. Hierdoor kun je complexe figuren uit hout, kunststof en zacht metaal zagen.

Accessoires kettingzaag

Voor je kettingzaagmachine kun je losse kettingen in verschillende lengtes kopen. Lengtes zijn gestandaardiseerd maar kunnen per machine verschillen. Wil je je oude ketting hergebruiken, slijp hem dan met een multitool en een slijpsteen. De ketting houd je soepel met olie. Om veilig te zagen heb je gehoor- en gezichtsbescherming en een zaagbroek nodig. Plaats het hout waar mogelijk in een zaagbok. Het hout ligt dan klem.

Zaagtafels

Op de juiste hoogte werken is belangrijk bij zagen. Voor tafelzaagmachines zijn losse zaagtafels verkrijgbaar, al dan niet op wielen. Om ook brede platen te kunnen zagen kun je voor de tafelzaagmachine een rolsteun kopen. Ook voor de afkortzaag zijn er speciale zaagtafels. Vaak hebben deze een zijverlenging, waardoor je lange latten exact recht of in verstek kunt afzagen. Je kunt ook een zaagmachine op hoogte brengen door bijvoorbeeld een oude deur op twee schragen te plaatsen.

Deze keuzehulp komt voor in