stappenplan

Tochtwering aanbrengen

Tocht in huis is nooit prettig. In de winter is het koud en in de zomer haalt het de hitte naar binnen. Gelukkig is het dichten van tochtgaten en kieren goedkoop, makkelijk en op termijn goed voor je portemonnee en het milieu.

tochtwering voor tochtplek
stap 1

Vind de tochtplek

De meest voorkomende tochtplekken zijn oude raamkozijnen, de brievenbus, deuren die minder goed sluiten en de kruipruimte.

Tip!

Vaak weet je als bewoner wel ongeveer welke ruimtes tochten. Als dit niet het geval is kan je een aangestoken kaars voor de verdachte tochtplek te houden. Beweegt de vlam? Dan weet je zeker dat je een tochtplek hebt gevonden!

tochtstrip of tochtband kiezen
stap 2

Kies de juiste tochtstrip of tochtband

Voor het kiezen van de juiste tochtstrip is de grootte van de deur en de kier het belangrijkste uitgangspunt. Hoe groter de kier hoe breder de tochtstrip moet zijn die je nodig hebt.

Tip!

Tochtstrips hebben een universele maat van 93cm of 231,5cm. Inkorten kan met een ijzerzaag.

aluminium tochtstrip monteren
stap 3

Tochtstrip monteren

Bij een zelfklevende tochtstrip hoef je geen schroeven of spijkers te gebruiken. Dit is prettig omdat dit betekent dat er geen schade komt aan je deur. Om de tochtstrip goed te laten zitten maak je de onderkant van de deur schoon. Kijk goed naar waar de strip moet komen. Je kan de strip eerst opplakken met plakband om te kijken waar de strip geplaatst moet worden. Markeer deze plek en bevestig de tochtstrip op de goede plek.

tochtband monteren
stap 4

Tochtband monteren

Begin met het schoonmaken van het kozijn met allesreiniger. Daarna meet je het kozijn op om te weten hoeveel tochtband je nodig hebt. Zit er nog oude tochtband op het kozijn? Haal deze dan eerst weg voordat je de nieuwe op plakt. Als de tochtband is opgeplakt druk deze dan stevig aan.

tochtwering aanbrengen
stap 5

Tochtborstel met schroeven monteren

Om te beginnen moet je kijken of de tochtstrip goed op de deur past. Zet de tochtstrip vast met de schroeven en de schroefmachine.

Tip!

Buig de tochtstrip iets om zodat de borstel stevig vast zit.

kieren kitten
stap 6

Kieren kitten

Begin zoals voorgaande stappen met de ondergrond schoonmaken met allesreiniger. Om de kit te gebruiken heb je ook een kit-pistool nodig. Hiermee komt de kit makkelijk uit de koker en komt het gelijkmatig op de juiste plek. Snij het dopje van de koker eraf, plaats de spuit en plaats de kit in het kit-pistool. Om ervoor te zorgen dat de kit niet op het raam blijft plakken, kan je het raam afplakken met wat tape. Plaats met beleid de kit op de kier.