stappenplan

Appelboom snoeien

Een appelboom snoeien is een klus die jaarlijks terugkeert. Afhankelijk van de leeftijd van de boom ga je in de winter of in de zomer aan de slag. Hoe je te werk gaat bij een appelboom snoeien? Wij leggen het uit.

stap 1

Jonge of volwassen appelboom snoeien? 

De leeftijd van de boom is bepalend voor de manier waarop je een appelboom snoeit. Bedenk hierbij wat de reden is om de boom te snoeien: jonge appelbomen snoei je om de groei te stimuleren. Ook wil je dat deze een mooie kroon krijgt. Volwassen appelbomen snoei je om de boom meer en betere vruchten te laten produceren.

Je stimuleert een jonge appelboom tot groeien door hem in de winter (januari-februari, als het niet vriest) te snoeien.

Volwassen appelbomen hebben de gewenste vorm en maat bereikt en hebben die grote onderhoudsnoei in de winter daarom niet nodig. Omdat je deze bomen wilt stimuleren meer vrucht te dragen, geef je deze ’s zomers (juli) een grote snoeibeurt. In de winter is dan enkel een lichte snoeibeurt nodig.

Hoe steviger je snoeit in de winter, hoe krachtiger de groei. Zomersnoei daarentegen beperkt de groei, maar leidt wel tot meer bloemen en vruchten.

stap 2

Kies het juiste gereedschap 

Bij snoeien is het altijd belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Voor deze klus heb je een scherpe snoeischaar, een takkenschaar en, bij een volwassen appelboom met dikke takken, een boomzaag nodig.

stap 3

Appelboom snoeien: pas de juiste methode toe

Kies sterke en goedgeplaatste hoofd- en zijtakken uit en kort deze in. Knip vervolgens alle overige (zwakke, schurende of naar binnen gerichte) takken weg. Herhaal deze wintersnoei bij jonge bomen een paar jaar op rij, de boom steekt zijn energie dan in zijn wortels in plaats van in (onnodige) topgroei. Het resultaat: een sterke boom die in staat is heel veel vrucht te dragen.

* Wintersnoei voor volwassen appelbomen
In de winter - zonder het blad - kun je goed zien of een volwassen appelboom een evenwichtige kroon heeft. Het is belangrijk dat het hart van de boom open is, zodat de lucht kan circuleren waardoor de kans op plagen en ziekten kleiner is. Ook zorgt dit ervoor dat er zonlicht op de appels in de kroon kan vallen. Snoei alle dunne, beschadigde of naar binnen groeiende takken helemaal weg. Zijn er takken die tegen elkaar (dreigen te) schuren? Knip één van de twee dan weg.

* Zomersnoei voor volwassen appelbomen
Tijdens de zomersnoei verwijder je de dode, beschadigde of zieke takken. Knip deze terug tot een gezonde knop of haal ze helemaal weg. Snoei vervolgens de nieuwe groei aan het einde van alle hoofdtakken tot de helft of twee derde terug. Knip net boven een naar buiten gerichte knop, zodat het hart van de boom open blijft.

Controleer tijdens de zomersnoei ook de sporen; dit zijn de korte, gedrongen zijtakjes waar de appels aan komen. Snoei alle uitlopers die zich vanuit de sporen vormen weg tot net boven het punt waaruit ze zich ontwikkelen. Heeft jouw appelboom heel veel sporen? Dun dan de dicht opeenzittende exemplaren uit, zodat het fruit alle ruimte krijgt om zich goed te ontwikkelen.

stap 4

Oude appelboom snoeien

Is jouw appelboom zo oud dat de takken haast lijken te breken door de jarenlange productie? Pas dan een verjongingssnoei toe. Dit doe je door dode, zieke en oude takken weg te knippen en dikke takken in te korten. Hierdoor stimuleer je hergroei en wordt de boom weer vitaal.

Tip!

Snoei nooit meer dan twintig procent van de kroon weg.

stap 5

Genieten van de oogst

Als je deze snoeibeurten ieder jaar toepast, zal de boom je belonen met een goede oogst.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (3)
Dit stappenplan komt voor in