stappenplan

Hoe kan ik mijn auto wassen?

Je auto zelf wassen is een klus die eenvoudig uit te voeren is. Om je auto er weer als nieuw uit te laten zien, heb je de juiste autopoets of autowax nodig. Zo werk je zonder enige moeite kleine krasjes en oneffenheden weg. Ook bescherm je zo de lak van jouw auto. In deze klushulp lees je hoe je je auto reinigt en welke poetsproducten uit het assortiment van GAMMA je hiervoor nodig hebt.

Tip!

Was je auto liever niet in de volle zon. Dit zorgt namelijk voor opgedroogde waterstrepen op je auto.

stap 1

Met een pre-wash beginnen

Het is belangrijk om je auto goed af te spoelen, zodat je al het zand en viezigheid verwijdert. Als je direct met een doek of spons begint, raakt het vuil niet goed los en ontstaan er krassen in de autolak. Gebruik voor het afspoelen een hogedrukreiniger. Spuit je auto met lauw water af, en spuit extra water op de plekken met veel viezigheid. Vergeet ook niet onder de bumper en achter de banden te spoelen. Houd altijd voldoende afstand van je auto, zodat de lak niet beschadigd raakt (ongeveer 30 cm).

stap 2

Je auto velgen opknappen

Maak voor het reinigen van je velgen gebruik van velgenreiniger. Gebruik ook een velgenborstel, zodat je je velgen echt goed schoon krijgt. Spoel je velgen na de behandeling met de velgenreiniger goed af te. Werk per velg, want zo voorkom je dat de reiniger te lang intrekt op je velgen.

stap 3

De auto wassen

Gebruik voor het wassen van je auto een kwalitatieve microvezel spons. Kies daarnaast voor een goede autoshampoo. Begin met de twee-emmer-methode: vul een emmer met water en een emmer met shampoo. Met autoshampoo verwijder je gemakkelijk al het resterende vuil van je auto. Dompel je spons in de shampoo en begin met wassen in de lengterichting. Zo voorkom je cirkelvegen. Poets altijd van boven naar beneden en paneel voor paneel, want onderaan de auto zit het meeste vuil. Zo houd je je spons ook het langst schoon. Dompel je vieze spons vervolgens in de emmer met water. Je hele auto gewassen? Spoel je auto dan grondig af.

Let op!

Voorkom bij het wassen met autoshampoo contact met rubbers, ongelakte bumpers en sierstrips.

Tip!

In sommige gemeentes is het verboden om je auto voor de deur te wassen. Check hiervoor de Algemene Plaatselijke Verordening van jouw gemeente. Je kunt ook altijd naar de autowasserette gaan. Hier mag je gewoon je auto poetsen.

stap 4

Je auto drogen

Gebruik voor het drogen van je auto een zachte microvezeldoek. Met een microvezeldoek neem je ook eventueel achtergebleven vuil makkelijk op en verspreid je dit niet over de lak. Werk bij het drogen van je auto altijd ook weer van boven naar beneden en paneel voor paneel.

Tip!

Om de laatste viezigheid van je auto te verwijderen, moet je je auto kleien. Dit gaat om hardnekkig vuil dat je bijna niet ziet zitten, zoals teerspetters, remstof of ingebeten vogelpoep. Gebruik hiervoor een fijne klei, een microvezeldoekje en een beetje detailing spray.

stap 5

Je auto polijsten

Door je auto te polijsten krijgt de lak een mooie glans. Gebruik hiervoor een fijne applicator (het liefst van microvezel) en breng hierop een paar druppels polijstmiddel aan. Wrijf het polijstmiddel paneel voor paneel op je autolak. Hoe harder je op de lak drukt, hoe glanzender het resultaat. Wrijf een met polijstmiddel ingewreven paneel vervolgens uit met een zacht microvezeldoekje.

stap 6

Een waxlaag aanbrengen

Na het wassen, drogen en polijsten moet je je auto waxen. Zo bescherm je de laklaag tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast geeft het aanbrengen van wax ook een diepe glans en zorgt het voor een waterafstotend laagje op de lak. Gebruik een zachte wax als je een wax wilt die makkelijk is aan te brengen. Gebruik een harde wax als je wilt dat de beschermlaag lang meegaat. Maak voor het aanbrengen gebruik van een applicator pad en voor de uitwrijving een microvezeldoek.

Auto van binnen poetsen

stap 7

De autoruiten reinigen

Vergeet ook het interieur van je auto niet. Begin met het schoonmaken van de ruiten en gebruik hiervoor een speciale glasreiniger. Reinig de ruiten in de lengterichting om cirkelvegen te voorkomen en droog de ramen hierna goed af met een droge doek. Zo krijg je een streeploos resultaat.

Tip!

Ga je de auto van binnen poetsen? Gebruik dan niet te veel water. Anders duurt het lang voordat het interieur is opgedroogd.

stap 8

Het dashboard schoonmaken

Ook het dashboard en alle overige kunststof onderdelen maak je schoon. Check eerst of je een mat of glanzend dashboard hebt. Heb je een glanzend dashboard? Gebruik dan speciale glanzende Cockpitspray. Je auto ruikt weer als nieuw en het geeft je dashboard een mooie glans. Heb je een mat dashboard? Ga dan voor Cockpitspray Mat.

stap 9

De leren onderdelen in je auto schoonmaken

Gebruik voor de leren onderdelen een leerreiniger. Deze reiniger is eenvoudig in gebruik en beschermt het leer van jouw auto-interieur. Daarnaast beschermt het product tegen UV-straling, slijtage en barstjes.

Dit stappenplan komt voor in