stappenplan

Barbecue verven

Je barbecue verven is een snelle en makkelijke manier om je barbecue op te knappen. De meeste barbecues zijn gemaakt van gietijzer. Dit materiaal kan de warmte goed geleiden en houdt warmte lang vast. Daarnaast is gietijzer betaalbaar, sterk en gaat het lang mee. Met een hittebestendige verf kun je je gietijzeren barbecue verven of een metalen oppervlak schilderen. Volg dit GAMMA stappenplan om te weten hoe je hittebestendige verf aanbrengt en hoe je deze klus voorbereidt.

Tip!

Heb je een betonnen of stenen barbecue? Deze kun je het best opknappen met een weersbestendige kwartscoating. Deze coating is geschikt voor het opknappen en beschermen van je betonnen barbecue.

stap 1

De gietijzeren barbecue voorbehandelen

Verwijder eerst loszittende verf of roest met roestverwijderaar. Gebruik hiervoor een staalborstel of ruw schuurpapier. Maak de ondergrond stof- en vetvrij met een metaalontvetter. Laat de metaalontvetter goed drogen. Herhaal deze behandeling, zodat je zeker weet dat alle vettigheid optimaal verwijderd is. Was je gietijzeren barbecue na met schoon water en laat deze drogen.

let op!

Gebruik rubberen of plastic handschoenen en een veiligheidsbril als je roestverwijderaar gaat gebruiken.

stap 2

De gietijzeren ondergrond voorbereiden

Zorg dat je werkt in een goed geventileerde ruimte of buiten. Dek de omgeving ongeveer 2 meter rondom de barbecue af in verband met spuitnevel. Laat de spuitbus 2 uur voor gebruik op kamertemperatuur komen. Klaar om aan de slag te gaan? Schud de bus dan minimaal 3 minuten vanaf het moment dat je de kogel hoort tijdens het schudden.

stap 3

Hittebestendige verf aanbrengen

Breng de hittebestendige lak aan. Houd de spuitbus op minimaal 20 tot 30 cm van de barbecue wanneer je de hittebestendige verf aanbrengt. Wacht telkens 15 minuten voor je de volgende laag aanbrengt. Breng in totaal 3 lagen aan. Laat de laatste laag minstens 24 uur uitdampen.

let op!

Behandel alleen de buitenkant van je gietijzeren barbecue met hittebestendige verf. De binnenkant van je barbecue verven is niet nuttig, omdat daar hete briketten of gloeiende kolen tegenaan liggen. Bovendien is de binnenkant heel vettig door het eten dat je verwarmt op het rooster. Behandel ook niet het rooster met hittebestendige verf. Is je barbecue goed verwarmd en ingesmeerd met (olijf)olie? Dan is je barbecue klaar voor gebruik.

stap 4

De barbecue verwarmen

Is de hittebestendige verf opgedroogd? Verwarm de barbecue, waarbij je de gelakte ondergrond blootstelt aan 120 tot 600 ℃. Zo kan de laklaag uitharden.

Let op!

Ga je de barbecue verwarmen om de laklaag uit te harden? Plaats dan geen etenswaren op het rooster.

Dit stappenplan komt voor in