keuzehulp

Bladluis bestrijden is nodig om je planten gezond te houden. Hoe je bladluizen bestrijden op een effectieve en milieuvriendelijke manier aanpakt? GAMMA geeft tips!

stap 1

Bladluis bestrijden op de juiste manier

Een bladluizenplaag kan zomaar je tuin aantasten. Vaak word je binnen een korte tijd verrast door een enorme hoeveelheid van deze plaaginsecten. Het is belangrijk dat je de luizen op de juiste manier aanpakt, anders zijn je planten snel de dupe van een plaag.

stap 2

Bladluizen controleren

Bekijk voor je aan de slag gaat met bladluis bestrijden of het echt om bladluizen gaat. Bladluizen zijn twee millimeter grote, ovaalvormige zwarte, gele, groene, bruine, zwarte, oranje of rode diertjes met een mond die op een rietje lijkt. De insecten zie je meestal tijdens een droge periode. Bladluizen zijn dol op nieuw blad, jonge knoppen of malse takken. Rozenknoppen zijn bijvoorbeeld enorm geliefd bij de insecten.

TIP!

Controleer zo nu en dan de onderkant van het blad van je plant, hier begint vaak een bladluizenplaag. 

stap 3

Waarom bladluis bestrijden?

Met het ‘rietje’ aan hun mond prikken bladluizen in het blad en zuigen ze sappen uit de plant. Dit verzwakt de plant en als je er niets aan doet, ‘eten’ de insecten je planten op deze manier helemaal op. Bladluizen bestrijden is dus zeker nodig om je planten te behouden.

stap 4

Bladluis bestrijden op een milieuvriendelijke manier

Bladluis bestrijden doe je het best op een milieuvriendelijke manier, zo tast je andere planten en de natuur zo min mogelijk aan. Gebruik bijvoorbeeld een milieuvriendelijk middel. Lees voor gebruik altijd de productinformatie op het etiket. Zo weet je zeker dat je het op de juiste manier toedient en je de bladluizen goed aanpakt.

stap 5

Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes 

De natuurlijke vijanden van bladluizen zijn lieveheersbeestjes. De rood-zwarte diertjes eten wel honderd bladluizen per dag. Je kunt de larven van de lieveheersbeestjes bestellen of lokken met een bloemenmengsel. Dit laatste zorgt direct voor een vrolijk aanzicht in je tuin.

Tip!

Hang een oorwurmpot in de buurt van je planten, bladluizen zijn voor oorwurmen een feestmaal. Let wel op dat je de pot niet te dicht bij je dahlia’s hangt, oorwurmen zijn ook dol op de knoppen van dahlia’s.

stap 6

Bladluizen bestrijden met water 

Bladluizen komen vaak tijdens een warme en droge periode voor, dit komt simpelweg omdat de bladluizen niet tegen regen kunnen. Een mals zomerregentje zouden ze wel overleven, maar een heftige bui doorstaan ze niet. Boots zelf een regenbui na door je planten met een harde waterstraal af te spuiten. Maak de behandeling extra effectief door het water te mengen met een beetje groene zeep. Na de ‘behandeling’ zul je zien dat de bladluizen verdwenen zijn.

stap 7

Bladluizen verjagen met geur

Bladluis bestrijden kan ook door geuren in te zetten. De luizen hebben een hekel aan planten met een sterke geur. Denk aan knoflook, lavendel, ui en bonenkruid. Zet een van deze sterk geurende planten in de buurt van je aangetaste planten en zeker weten dat de bladluizen het op een rennen zetten.

Je kunt deze sterk geurende planten ook op voorhand al in de buurt van planten zetten waar bladluizen dol op zijn; voorkomen is immers beter dan genezen. Rozen en lavendel zijn daardoor al jarenlang een succesvolle combinatie.

stap 8

Verzorg je planten op de juiste manier

Sterke planten hebben minder snel last van bladluizen, zorg er dus voor dat jouw planten op de juiste plek staan (zon/schaduw) en de juiste verzorging krijgen (water/mest). Hoe sterker de plant, hoe minder snel hij aangetast wordt door een bladluizenplaag of last krijgt van andere plagen en ziekten.