stappenplan

Bloembollen planten

Bloembollen planten in de herfst brengt een tuin vol met lentebloemen. Plant je de lentebollen volgens onze bloeikalender, dan zie je je tuin straks van januari tot juni in bloei staan. Enthousiast geworden over lentebollen? Probeer dan ook eens zomerbollen uit.

Wanneer bloembollen planten?

Bloembollen planten doe je in het najaar, ergens tussen half september en half december. Tenminste, als het om lentebollen (lentebloemen) gaat, zoals sneeuwklokjes, narcissen, krokussen, hyacinten, tulpen, winterakonieten, sieruien en blauwe druifjes. Je stopt de bollen in de herfst in de grond en wordt – afhankelijk van de soort – tussen januari en juni verrast door lentebloei.

Tip!

Hoe eerder je de bollen plant, hoe eerder ze bloeien. 

Tip!

Plant sneeuwklokjes altijd vóór november.

Bloembollen planten in de tuin is een dankbare klus. Waar de meeste tuinplanten pas vanaf mei beginnen te bloeien, staat jouw tuin met bloembollen al maandenlang in bloei. En, eenmaal geplant komen de meeste lentebloemen jarenlang terug.

Bloembollen planten in 5 stappen
Een perfecte dag voor bloembollen planten is een dag (en nacht) dat het niet vriest.

stap 1

Maak de bovenlaag van de aarde goed los met een spade of spitvork en meng bij voorkeur wat compost door de bovenlaag. Op deze manier wordt de grond mooi luchtig, wat perfect is voor bloembollen.

stap 2

De gaten voor de bollen kun je heel gericht maken met een speciale bollenplanter. Een spade gebruiken kan ook; in dat geval haal je één schep aarde weg en plant je meerdere bollen in een gat.

stap 3

Hoe diep je de bol moet planten, hangt af van het formaat van de bloembol. Houd voor het gemak deze vuistregel aan: dikte van de bol x 2,5 = plantdiepte.

stap 4

Dek de bollen af met grond en geef meteen water, zodat de bollen snel wortels vormen.

Tip!

Ga je voor een natuurlijk effect? Meng de verschillende soorten bloembollen dan door elkaar in een mand en strooi ze losjes uit in de border. Daar waar ze neervallen, plant je ze.

Lentebollen bloeikalender
Plant van elke categorie wat bloembollen in je tuin, zo zorg je voor opeenvolgende bloei.
* Januari en februari: sneeuwklokje, wilde krokus, winterakoniet
* Februari en maart: botanische tulp, lenteklokje, krokus
* Maart en april: bosanemoon, sneeuwroem, oosterse sterhyacint, narcis, hyacint, blauwe druifjes
* April-mei: boshyacint, kievitsei, tulp, zomerklokje
* Mei-juni: lelietje-van-dalen, sierui

Bloembollen planten: zomerbollen
Veel mensen zijn zo enthousiast over bloembollen, dat ze ook aan de slag gaan met zomerbollen. Zomerbollen zoals dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s zijn exotische bloeiers die in de warmste maanden van het jaar bloeien. Ze worden geplant in de lente, rond eind april of in mei. De meeste zomerbollen zijn ook nog eens prima plukbloemen.

Dit stappenplan komt voor in