stappenplan

Bolcatalpa snoeien

De boltrompetboom of bolcatalpa snoeien, is een jaarlijks terugkerende klus in het voorjaar waarmee je de kleine boom mooi en compact houdt. Hoe en wanneer je een bolcatalpa het beste kunt snoeien en welk gereedschap je hiervoor nodig hebt, lees je in dit stappenplan. Let op: een gewone Catalpa snoeien gaat anders in zijn werk dan een bolcatalpa snoei

stap 1

Bepaal het soort boom: een bolcatalpa of catalpa snoeien?

Veel mensen spreken over een Catalpa snoeien, terwijl ze eigenlijk de bolcatalpa willen snoeien. Dat die twee namen nogal eens met elkaar verward worden, is helemaal niet zo vreemd: de Latijnse naam voor een bolcatalpa of boltrompetboom is namelijk Catalpa bignonioides ‘Nana’. Bij deze blijvend kleine boom is de kroon op een onderstam geënt.

Een gewone trompetboom (Catalpa bignonioides) is een boom die minder geschikt is voor in de tuin, omdat hij wel tien meter hoog kan worden. Deze Catalpa snoeien is niet nodig, behalve als de boom te groot wordt of als er zieke en beschadigde takken weggehaald moeten worden.

stap 2

Wanneer de Catalpa snoeien?

Wil je de kroon van de bolcatalpa mooi en compact houden, dan moet je hem één keer per jaar of om het jaar in het voorjaar snoeien. Eind februari of begin maart is de beste tijd hiervoor. De knoppen beginnen dan met uitlopen, maar de boom staat nog niet in blad. Let op dat je alleen snoeit als het niet vriest, anders kunnen de takken gaan scheuren.

De gewone Catalpa snoeien, doe je op een ander tijdstip, namelijk op een vorstvrije dag in de herfst.

stap 3

Het juiste snoeigereedschap kiezen

Voor het snoeien van een bolcatalpa kun je het beste een takkenschaar gebruiken. Hiermee kun je meer kracht zetten dan met een gewone snoeischaar en je knipt er ook takken dikker dan 2 centimeter probleemloos mee door. Een telescopische takkenschaar biedt uitkomst bij moeilijk bereikbare takken.

stap 4

De bolcatalpa snoeien: tak voor tak

Het uiteindelijke snoeien van een boltrompetboom is niet zo moeilijk: je knipt elke tak steeds apart af met een scherpe takkenschaar. Let hierbij op dat je steeds 5 centimeter afstand houdt van de entplaats bij de stam. Door deze afstand in acht te houden, voorkom je dat de boom straks niet meer uitloopt.

Het is misschien verleidelijk om meerdere takken tegelijk te snoeien, maar dit is af te raden. Op deze manier kunnen er lengteverschillen tussen de takken ontstaan en het laat lelijke snoeiwonden na. Een mooie snoeiwond is cruciaal voor een snelle genezing van de boom.

Na het snoeien duurt het even voordat de bolcatalpa weer uitloopt, maar tegen de zomer is je boom weer veranderd in een mooie boom vol met hartvormige bladeren.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (2)
Dit stappenplan komt voor in