inspiratie

Mijn dak isoleren

Een dak zonder isolatie verliest veel warmte en is daarmee één van de grootste energieverspillers in huis. Vaak wordt daarom het (na)isoleren van het dak als eerst gedaan. Goede dakisolatie zorgt voor flinke besparing op energiekosten en een comfortabelere woning: ’s winters blijft warmte binnen en in de zomer blijft de bovenverdieping koeler. Veel woningen gebouwd vanaf 1975 hebben al dakisolatie, maar de meeste daken zijn matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om een ongeïsoleerd dak of een dak met matige isolatie te verbeteren naar goede of zeer goede isolatie. Vanaf 1992 zijn woningen bij de bouw meestal al voorzien van goede dakisolatie.

Schuin dak van binnenuit isoleren

Een schuin dak van binnenuit isoleren is goedkoper dan van buitenaf en bovendien een prima klus voor de doe-het-zelver! Dit doe je door isolatiemateriaal tussen de balken van je dakconstructie te klemmen en deze vast te zetten met een raamwerk van houten regels.

Schuin dak van buitenaf isoleren

Een schuindak van buitenaf geïsoleerd zorgt voor de meeste besparing en heeft dus de voorkeur. Onder de pannen wordt dan extra isolatie aangebracht: een klus voor een professional. Omdat de dakbedekking eerst verwijderd moet worden is dit zeer geschikt bij dakrenovatie. Daarnaast hoef je op zolder geen ruimte in te leveren en heb je binnen geen rommel van de klus.

Zoldervloer isoleren

Met een koude ongebruikte zolder boven je (slaap)kamer is vloerisolatie een goed idee: eenvoudiger en goedkoper omdat je minder materiaal nodig hebt. Bovendien werkt het geluidsisolerend. Je brengt dan beloopbare platen aan op de vloer.

Plafond onder zoldervloer isoleren

Gebruik je de zolderruimte niet of kan je niet makkelijk op zolder komen? Dan kun je het plafond onder de zolder isoleren door een raamwerk te maken en te vullen isolatiemateriaal.

Plat dak van binnenuit isoleren

Een plat dak van binnenuit isoleren brengt het risico van vochtophoging in de constructie met zich mee. Het is dus belangrijk dat je de constructie vooraf goed onderzoekt en extra aandacht besteed aan een gecontroleerde vochthuishouding. Isoleer je platte dak van binnenuit door isolatiemateriaal aan te brengen aan de onderkant van het dak.

Meest gestelde vragen

Kan ik het zelf of laat ik het doen?

Ga je een schuin of plat dak isoleren? En doe je dit van binnenuit of buitenaf? Een schuin dak van binnenuit isoleren is goed zelf te doen. Als je de zolder niet gebruikt kan je de zoldervloer zelf isoleren. Dit kost minder materiaal en is niet moeilijk. Het isoleren van een schuin dak kan je ook uitbesteden, vooral als dit van buitenaf moet gebeuren. Het isoleren van een plat dak kan je zelf doen, maar besteed dan wel extra aandacht aan een gecontroleerde vochthuishouding.

Hoe ingrijpend is het? Waar moet ik aan denken?

Dakisolatie is een redelijk ingrijpende klus en duurt gemiddeld 1 tot 3 dagen. Toch is het makkelijker dan je denkt! Vooral met de stappenplannen en video’s bij de hand. In de basis timmer je een raamwerk waar je het isolatiemateriaal tussenplaatst. Dit dek je vervolgens af met een folie voor een gecontroleerde vochthuishouding. Binnen werk je droog en heb je redelijk veel ruimte om je heen. Indien je je dak laat isolerendient de zolder ontruimd te zijn of moeten dakpannen verwijderd zijn en moet een steiger rondom staan.