stappenplan

Zelf je dak isoleren

Een dak zonder isolatie verliest veel warmte en is daarmee één van de grootste energieverspillers in huis. Het (na)isoleren van het dak is slim om als eerste aan te pakken. Goede dakisolatie zorgt voor een flinke besparing op energiekosten en een comfortabelere woning: ’s winters blijft de warmte binnen en in de zomer blijft het koeler. Veel woningen gebouwd vanaf 1975 zijn matig geïsoleerd. Heb jij een ongeïsoleerd dak of een dak met matige isolatie? Overweeg dan zeker om te investeren in goede dakisolatie.

Schuin dak van binnenuit isoleren

Een schuin dak van binnenuit isoleren is goedkoper dan van buitenaf. Bovendien is dit een klus die je prima zelf kunt uitvoeren. Hoe je dit doet? Klem isolatiemateriaal tussen de balken van je dakconstructie en zet deze vast met een raamwerk van houten regels.

Schuin dak van buitenaf isoleren

Een schuin dak isoleren van buitenaf zorgt voor de meeste energiebesparing en de minste stookkosten. Onder de dakpannen wordt dan extra isolatie aangebracht – een klus voor een specialist. Het voordeel? Op zolder lever je geen ruimte in en binnen is er geen klusrommel.

Zoldervloer isoleren

Met een koude, ongebruikte zolder boven je (slaap)kamer is vloerisolatie een goed idee. Je brengt dan beloopbare platen aan op de zoldervloer. Dit is eenvoudiger en goedkoper dan dakisolatie, omdat je minder materiaal nodig hebt. Bovendien werkt het geluidsisolerend.

Plafond onder zoldervloer isoleren

Gebruik je de zolderruimte niet of is je zolder alleen toegankelijk via een luik? Dan is het slim om het plafond onder de zolder te isoleren. Een handige manier om de kou van je ongebruikte zolder buiten je woonruimte te houden, waardoor je minder hoeft te stoken.

Plat dak van binnenuit isoleren

Je platte dak van binnenuit isoleren is een goede manier om de warmte binnen te houden. Bij deze isolatieklus is het belangrijk dat je de constructie vooraf goed onderzoekt. Besteed ook extra aandacht aan een gecontroleerde vochthuishouding. Huur hier eventueel een professional voor in.

Meest gestelde vragen

Kan ik het zelf of laat ik het doen?

Dit hangt af van de isolatieklus. Ga je een schuin of plat dak isoleren? En doe je dit van binnenuit of buitenaf? Een schuin dak van binnenuit isoleren is goed zelf te doen. Als je de zolder niet gebruikt is de zoldervloer isoleren een goedkoper en eenvoudiger alternatief. Het isoleren van een schuin dak kun je ook uitbesteden, vooral als dit van buitenaf moet gebeuren. Een plat dak isoleren is een relatief eenvoudige isolatieklus, maar besteed hierbij wel extra aandacht aan een goede vochthuishouding.

Hoe ingrijpend is het? Waar moet ik aan denken?

Dakisolatie is een redelijk ingrijpende klus en duurt gemiddeld 1 tot 3 dagen. Met onze stappenplannen en video’s bij de hand helpen we je op weg. In de basis timmer je een raamwerk waar je het isolatiemateriaal tussen plaatst. Dit dek je af met een folie voor een gecontroleerde vochthuishouding. Binnen werk je droog en heb je redelijk veel ruimte om je heen. Laat je je dak isoleren? Ontruim dan de zolder of verwijder eventuele dakpannen.

Dit stappenplan komt voor in