stappenplan

Energiezuinige tuinverlichting plaatsen

Als je je tuin wil gaan verlichten voor meer sfeer of om veiligheidsredenen kan je ook duurzame keuzes maken. GAMMA verkoopt bijvoorbeeld verlichting dat werkt op zonne-energie. Ook zijn verschillende oplossingen verkrijgbaar die je helpen met energie besparen, zoals sensoren en slimme buitenverlichting. Kies in ieder geval altijd voor led verlichting, deze verbruikt de minste energie. Zo creëer jij ook met verlichting een milieuvriendelijke tuin!

stap 1

Solarverlichting

Het beste is natuurlijk om gebruik te maken van een duurzame energiebron: de zon! Solarverlichting werkt namelijk op zonne-energie, waardoor geen elektriciteit benodigd is. Het is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens heel gemakkelijk overal te plaatsen. Je bent met solarverlichting namelijk niet afhankelijk van stroompunten en kabels. Zorg bij plaatsing dat het zonnepaneel overdag goed zonlicht op kan vangen. Het zonlicht wordt dan omgezet in energie en opgeslagen in de accu. Solarverlichting beschikt over sensoren, waardoor de lampen pas gaan branden als het begint te schemeren en donker wordt. Verlichting op zonne-energie is te gebruiken als sfeerverlichting, maar ook als functionele verlichting.

Bekijk hier onze solarverlichting

stap 2

Tuinverlichting met bewegingssensoren

Verlichting met bewegingssensoren is uitermate geschikt als functionele buitenverlichting, zoals de voordeur. De sensoren detecteren beweging waardoor de lamp alleen aan gaat als dat noodzakelijk is. Op deze manier wordt energie bespaard omdat de lamp niet constant brandt, een stuk milieuvriendelijker dus! Een ander voordeel is dat verlichting met bewegingssensoren inbrekers afschrikken. Gamma verkoopt buitenverlichting met ingebouwde bewegingssensoren, maar je kan ook een losse bewegingsmelder kopen en aansluiten op een bestaande lamp.

Bekijk hier onze tuinverlichting met bewegingssensoren

stap 3

Tuinverlichting met schemersensoren

Door tuinverlichting te gebruiken met schemersensoren staan tuinlampen niet meer onnodig aan omdat ze pas beginnen te branden als het donker begint te worden. Geen onnodig energieverbruik dus, want de tuinlamp gaat ook automatisch weer uit bij voldoende daglicht! De lampen gaan vanzelf aan, dus zelf hoef je hier niet meer aan te denken. Doordat buitenverlichting met dag-nacht sensoren continu brandt als het donker is, is het uitermate geschikt als sfeerverlichting. Uiteraard kunnen buitenlampen met schemersensor ook als functionele verlichting worden gebruikt, maar kijkend naar energiebesparing kan dan beter voor een lamp met bewegingssensor worden gekozen. Schemersensoren zijn zowel los als ingebouwd in een buitenlamp te verkrijgen.

Bekijk hier onze tuinverlichting met schemersensoren

stap 4

Slimme tuinverlichting

Het verlichten van je tuin kan ook met slimme tuinverlichting. Met een slim verlichtingssysteem, dat zowel voor binnen als buiten geschikt is, bedien je de lampen d.m.v. een app via je smartphone of tablet, ook op afstand. Je kan zo heel gemakkelijk instellen wanneer de verlichting aan en uit staat. Met slimme verlichting kan je daardoor flink energie besparen! Daarnaast denkt slimme verlichting met jou mee. Het systeem ontvangt bijvoorbeeld signalen als je bijna thuis bent en verlicht alvast de voortuin of oprit. Ook kunnen de kleuren en intensiteit van het licht naar wens worden ingesteld en afgestemd op de gelegenheid. Je kan slimme verlichting ook gebruiken in combinatie met bewegingssensoren en dag-nacht sensoren voor een optimale energiebesparing.

Bekijk hier onze slimme tuinverlichting

Tip!

Kies altijd voor ledverlichting in plaats van gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen. Led lampen verbruiken namelijk veel minder energie en zijn daardoor een stuk duurzamer. Laat je niet afschrikken door de aanschafprijs van een ledlamp, want dit verdien je snel terug door het lage energieverbruik en de lange levensduur.

Dit stappenplan komt voor in