stappenplan

Hoe kan ik een kinderkamer schilderen?

Wil je in de kinderkamer een muur verven of figuren schilderen? Misschien ben je druk met de babykamer, omdat er een kleine op komst is. Of kan de kamer van je kind wel een opfrisbeurt gebruiken. Vlakken, bergen of andere figuren schilderen is een leuke manier om de kinderkamer op te knappen. Volg dit handige stappenplan van GAMMA en ga aan de slag met het verven van de kinderkamer.

Tip!

Gebruik een duurzame en kindvriendelijke muurverf als je de kinderkamer gaat schilderen. Deze muurverf zuivert de lucht in je huis, waardoor je een veilige omgeving voor je kinderen creëert. De ingenieuze verftechnologie verandert je muur in een luchtzuiverend oppervlak.

Kinderkamer schilderen – afplaktape aanbrengen en vloer afdekken
stap 1

De randen afplakken en de vloer afdekken

Dek de vloer af met stucloper. Gebruik dun folie om meubels mee af te dekken die je niet makkelijk kunt verplaatsen. Bepaal het oppervlak dat je wilt verven en plak de randen af. Gebruik een waterpas om een rechte lijn te trekken, zodat je de schilderstape makkelijk kunt aanbrengen. Breng de afplaktape aan op de getrokken lijnen en druk de randen goed aan.

stap 2

Het oppervlakte schoonmaken

Maak de muur goed schoon en stofvrij. Gebruik hiervoor warm water met daarin een ontvetter. Zo kan de verf goed hechten. Maak ook de muurrollers vochtig met lauw water en pluk eventueel loszittende pluisjes uit de roller. Zo voorkom je onnodige oneffenheden tijdens het schilderen van de kinderkamer.

stap 3

De muur voorstrijken en oneffenheden wegwerken

Is de muur nog onbehandeld? Behandel de muur dan eerst voor met een voorstrijk. Op die manier krijg je straks een mooi egale kleur zonder baanvorming. Check de muur ook op gaten of barsten. Vul eventuele oneffenheden met een muurvuller. Wacht tot de vuller en de voorstrijk goed droog zijn voor je doorgaat met de volgende stap. Op de verpakking vind je de droogtijd.

Kinderkamer verven – de randen schilderen 
stap 4

De randen schilderen

Roer de verf goed door met een roerstokje. Giet voldoende verf in een verfbak. Begin met het schilderen van de randen van de muur in de kinderkamer. Gebruik hiervoor een ronde kwast. Doop de kwast een paar keer in de verf en strijk deze af langs de rand van de verfbak. Zorg dat de kwast verzadigd is, maar niet druipt. Strijk de verf met lange halen uit, maar wees niet te zuinig. Zo voorkom je kleurverschil.

Kinderkamer verven 
stap 5

De muur in de kinderkamer verven

Verdeel de muur vervolgens in denkbeeldige banen en kleinere vlakken. Verf de rest van het oppervlak met de verfroller. Schilder ‘nat in nat’: laat vlakken en banen altijd iets overlappen om baanvorming te voorkomen.

Tip!

Wil je morgen weer verder met je verfklus? Wikkel om het uiteinde van de kwast of verfroller aluminiumfolie en doe ze in een luchtdichte plastic zak. Plak wat tape om het handvat en bewaar de kwasten en verfrollers op een droge plek. Zo blijft je verfgereedschap zeker twee dagen goed.

Kinderkamer verven – afplaktape verwijderen 
stap 6

De tape verwijderen

Verwijder de tape in een hoek van 45° en binnen de tijd die op de verpakking staat. Meestal is dit als de verf nog nat is. Laat je schilderstape te lang zitten? Dan is de kans groot dat je de verflaag beschadigt bij het verwijderen en er lijmresten achterblijven. Zonde van je schilderwerk!

Kinderkamer verven – kwasten en verfrollers schoonmaken
stap 7

De kwasten en rollers schoonmaken

Je bent klaar met de kinderkamer schilderen. Tijd om op te ruimen! Laat de kwasten en verfrollers twee uur weken in warm water. Droog je schildergereedschap vervolgens met een schone doek en bewaar deze op een droge plek. Is de muur in je kinderkamer droog? Verwijder dan ook de eventuele folie en stucloper.

Tip!

Heb je verf op terpentinebasis gebruikt? Giet een kleine hoeveelheid verdunde ontvetter in een pot. Druk de kwast of verfroller tegen de zijkanten, zodat het schoonmaakproduct goed in de haren of vacht trekt. Laat het verfgereedschap twee uur weken, maak droog met een schone doek en bewaar op een droge plek.