stappenplan

Een garagedeur schilderen

Je garage opknappen? Een stalen garagedeur gaat meestal lang mee, maar als de verf begint te bladderen kan er roest ontstaan op de kale plekken. Met een goede verf zorg je ervoor dat je garagedeur weer jaren meegaat. In dit stappenplan lees je hoe je dat aanpakt, je garagedeur verven.

stap 1

De ondergrond reinigen

Maak eerst je garagedeur grondig schoon. Gebruik hiervoor water met een verfreiniger en een borstel, spons of schuurspons. Verwijder eventueel losse verfschilfers en schuur de bestaande verflaag lichtjes op.

Tip!

Gebruik geen huishoudelijk reinigingsmiddelen, deze kunnen een laagje achterlaten.

stap 2

De muren afplakken

Plak de overgang tussen de garagedeur en de muur af met schilderstape. Bescherm de grond met afdekpapier of karton.

stap 3

De ondergrond afstoffen

Stof de ondergrond nog een keer goed af met een kleefdoekje voordat je gaat lakken. Hiermee haal je vrijwel alle resterende stofdeeltjes weg en zorg je ervoor dat er geen stof of vuil in de lak komt.

stap 4

De garagedeur aflakken

Heeft jouw garage een kanteldeur? Deze hebben vaak een verticale profilering. Verf de garagedeur daarom verticaal, strook voor strook. Pak eventueel meerdere stroken tegelijk mee.

Als je garage een sectionaaldeur heeft, dan bestaat deze waarschijnlijk uit horizontale panelen met soms een licht gebobbelde structuur. Schilder deze garagedeur paneel voor paneel met een viltroller.

Tip!

Als de lak nog niet gedroogd is kunnen de panelen bij het sluiten van de garagedeur soms aan elkaar kleven. Plak hier eventueel tape tussen. Meestal is er gelukkig genoeg ruimte.

Let op!

Klaar met de eerste laklaag? Verwijder de tape direct na het schilderen en breng opnieuw tape aan als je voor een tweede laklaag gaat.

stap 5

De garagelak laten drogen

Draai de deur na het schilderen omhoog. Zo liggen de geschilderde delen mooi stofvrij onder het plafond. Is de verf voldoende opgedroogd? Dan kun je de garagedeur sluiten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er stof of ander vuil in de verf blijft kleven (stofvrije fase).