stappenplan

Hoe vervang ik de gasslang van mijn fornuis?

Een gaskookplaat moet op de gasleiding aangesloten zijn met een goedgekeurde gasslang. Gasslangen zijn verkrijgbaar in 2 soorten: de traditionele zwarte (met gele ring) en de gele RVS slang. Nadeel van de zwarte slangen is dat ze uitdrogen en dan scheurtjes gaan vertonen. En dat ze maximaal 5 jaar na productiedatum vervangen moeten worden. Controleer daarom regelmatig je zwarte gasslang. In dit stappenplan zie je hoe je een gasslang vervangt.

Een gasslang heeft altijd een wartelmoeren aangeduid als M24. Deze past dan precies op een rechte of haakse gaskraan (½’’xM24), die uit de muur komt.

Denk aan je veiligheid!

Een zwarte gasslang mag nooit achter een fornuis met onderbouwoven lopen. Hij zal dan te snel uitdrogen en scheuren. Alleen rvs-gasslangen met een Gastec-QA-keurmerk mogen dit. Verder moet de gaskraan altijd bereikbaar zijn. De halfduims (½’’) kant van de kraan wordt met schroefdraadtape in de muurplaat gedraaid.

Hoe vervang ik de gasslang van mijn fornuis?
stap 1

Oude gasslang verwijderen

Draai de gaskraan dicht. Verwijder met behulp van een Bahco of steeksleutel de oude gasslang.

Hoe vervang ik de gasslang van mijn fornuis?
stap 2

Controleren of gasslang op toestel past

Als je een nieuw gastoestel hebt dan moet je eerst controleren of de gasslang direct op het toestel past. Is dit niet het geval dan dien je een verloopstukje (met x-binnendraad en M24 buitendraad) te monteren. Soms wordt dit verloopstukje al bij het toestel meegeleverd. Monteer in dat geval het verloopstukje met behulp van schroefdraadtape.

Hoe vervang ik de gasslang van mijn fornuis?
stap 3

Gasslang op gaskraan draaien

Draai aan de ene kant de gasslang op de gaskraan. Draai deze goed vast. Maar vast is vast, dus niet al te hard aandraaien. Gebruik géén schroefdraadtape.

Hoe vervang ik de gasslang van mijn fornuis?
stap 4

Gasslang op kooktoestel draaien

Draai aan de andere kant de gasslang op het kooktoestel. Draai deze goed vast. Ook hier geldt: vast is vast. En ook hier géén schroefdraadtape gebruiken.

Hoe vervang ik de gasslang van mijn fornuis?
stap 5

Controleren op een gaslek

Draai de gaskraan open (indrukken en linksom draaien) en controleer de leiding op een eventueel gaslek. Gaslekzoekerspray werkt uitstekend, maar een kwastje met zeepsop kan ook.

Benodigdheden

Materialen (4)
  • Gasslang (verkrijgbaar in 40-60-80-100cm)
  • Griffon gaslekzoekerspray (alternatief voor kwastje met zeepsop)
  • Schroefdraadtape (optioneel)
  • Teflontape of PFTE-tape met gastec keur
Gereedschappen (1)
  • Bahco of steeksleutel
Dit stappenplan komt voor in