stappenplan

Zelf gipsplaten bevestigen

Stap 1 - De gipsplaten op maat snijden

De eerste gipsplaat plaats je bij het deurkozijn in een l-vorm, dit zorg voor een stabielere constructie. Teken deze af en snij hem in met een afbreekmes. Snij de plaat aan de achterkant door met het afbreekmes.

Stap 2 - De gipsplaten bevestigen

Zorg ervoor dat de gipsplaten geen contact maken met de vloer, plafond en muren, maar dat overal een halve centimeter tussenruimte zit. Dat gaat makkelijk als je er een latje onderlegt voordat je de plaat aan het frame monteert. Dit voorkomt contactgeluid tussen vloer en muur.

Schroef de gipsplaten op het metalen frame vast. Zet ze om de 25cm vast met gipsplaatschroeven en een gipsplaatbitje. Op deze manier voorkom je dat de schroef te diep de plaat in gaat. Zorg ervoor dat de naden van de gipsplaten 25cm verspringen. Dit zorgt voor een stabielere constructie.

Tip!

Zodra je 1 kant van de wand hebt afgewerkt met gipsplaten kun je aan de andere kant van de wand eventuele elektraleidingen door de openingen in de staanders en/of glaswol isolatieplatenmateriaal plaatsen.

Stap 3 - De naden afplakken

Je kunt de gipsplaten nu afwerken. Plak de naden af met zelfklevend wapeningsband, hiermee voorkom je dat er later scheurtjes ontstaan.

Stap 4 - Schroefgaten en plaatnaden vullen

Vul aan de zijkanten van de plaat de schroefgaten en plaatnaden met voegenvuller. Voor de schroefgaten gebruik je een plamuurmes, het vullen van de brede naden gaat het gemakkelijkst met een stucspaan. Werk zorgvuldig en zorg dat de gehele ‘verdieping’ mooi egaal gevuld is. Haal overtollige voegenvuller direct weg.

Tip!

Door de stucspaan dwars op de overgang tussen 2 platen te zetten kun je controleren of je voldoende voegenvuller hebt aangebracht.

Stap 5 - De voegenfinisher aanbrengen

Breng als laatste een toplaag van voegenfinisher aan. Schuur daarna wel de wand glad, bijvoorbeeld met behulp van een handschuurblok.

Stap 6 - Voorstrijkmiddel aanbrengen

Bewerk de gipsplatenwand met een voorstrijkmiddel (diepgrond). Dit zorgt ervoor dat het zuigingsverschil tussen de plaat en de voeg wordt opgeheven. Laat dit 24 uur drogen. Je zult nu merken dat de voegenfinisher in combinatie met de diepgrond ervoor heeft gezorgd dat bij strijklicht de voeg niet zichtbaar is.

Tip!

Ook aan een holle wand kun je zware dingen ophangen. Gebruik daarvoor speciale gipsplaatpluggen of hollewandpluggen. Deze hebben een zeer hoog draagvermogen.