stappenplan

Handgereedschap slijpen

Is je tuingereedschap bot geworden en wil je zelf bijvoorbeeld je spade of snoeischaar slijpen? Goed idee, want met scherp tuingereedschap werkt elke klus gemakkelijker en je planten blijven er gezond door. Ga jij je snoeischaar of ander tuingereedschap slijpen? Volg dan ons stappenplan.

Dit stappenplan kun je ook gebruiken voor het slijpen van je takkenschaar of ander handgereedschap met snoeibladen.

Wanneer mijn snoeischaar slijpen?

Afhankelijk van hoe vaak je snoeit, slijp je ook je snoeischaar. Gebruik je je snoeischaar dagelijks? Dan kun je hem het best een keer per week slijpen. Wanneer je hem af en toe gebruikt, volstaan een of twee slijpbeurten per jaar. Je snoeischaar slijpen doe je het best na het seizoen en vóór het volgende seizoen. De rustige wintermaanden zijn hier bij uitstek geschikt voor. Zo weet je zeker dat je in het voorjaar aan de slag kunt met scherp en schoon snoeigereedschap.

Hoe weet ik of ik mijn snoeischaar moet slijpen?

Je merkt tijdens het snoeien al snel genoeg of de schaar bot is of niet. Met een scherpe snoeischaar knip je gemakkelijk en snel door takken of plantgoed. Je maakt hiermee een mooie snoeiwond die snel weer herstelt. Met een botte snoeischaar daarentegen buigt de stengel vaak mee en kan de stengel scheuren, waardoor je een grotere snoeiwond maakt. Iets dikkere takken krijg je met een botte snoeischaar helemaal niet doorgeknipt, je komt vaak niet verder dan een diepe snede. Dit is niet goed voor de boom of plant. Gebruik dus altijd scherp en schoon snoeigereedschap.

stap 1

Benodigdheden bij snoeischaar slijpen

Je snoeischaar slijpen? Zorg dan dat je onderstaande benodigdheden in huis hebt:

  • Schuurspons
  • Emmer of teiltje
  • Water en zeep
  • Staalwol (grof en fijn)
  • Droge doek
  • Diamantvijl of vijlsteen
  • Lijnolie of olijfolie

Of gebruik een onderhoudsset. Afhankelijk van de set bestaat dit meestal uit olie en een vijl. In dat geval heb je dus geen losse lijnolie en vijl of vijlsteen nodig.

stap 2

Maak je snoeischaar schoon

Zodra je alle benodigdheden in huis hebt voor je snoeischaar slijpen, is het tijd om je snoeischaar erbij te pakken. Doe deze open en maak de snijbladen schoon met een schuursponsje, water en zeep. Gebruik eventueel vloeibaar schuurmiddel om je snoeischaar goed schoon te krijgen. Zorg ervoor dat je alle plantenresten en -sappen verwijdert. Maak de snoeibladen vervolgens droog met een droge doek.

stap 3

Grof vuil verwijderen met staalwol

Zie je nog vuilresten op de snoeibladen? Ga dan even met (grof) staalwol over de snoeischaar, hiermee verwijder je eenvoudig alle vuilresten. Maak het oppervlak vervolgens egaal door na het grove staalwol de snoeischaar nog even met fijn staalwol na te wrijven.

Tip!

Maak je snoeischaar na ieder gebruik op deze manier schoon, hierdoor blijft je snoeischaar langer scherp en voorkom je dat plantenziekten overgedragen worden via de snoeischaar.

stap 4

Snoeischaar slijpen

Zijn de snoeibladen schoon? Dan is het tijd om je snoeischaar te slijpen! Maak de snoeischaar eerst weer even vochtig, hiermee voorkom je dat de groeven in de messen verstopt raken. Houd je snoeischaar zo in je hand dat de snijbladen in een hoek van circa 20 graden staan, zo kun je de messen op de juiste manier slijpen. Pak de vijl of vijlsteen erbij en begin aan de binnenkant van het snijblad met vijlen/slijpen; werk zo naar de punt toe. Beweeg in de richting waarop het snijblad in de fabriek is geslepen (dit zie je aan de vorm van het mes). Afhankelijk van hoe bot jouw snoeischaar is, herhaal je dit zo’n 10 tot 50 keer. Slijp de achterkant van het blad een keer om deze mooi egaal te maken.

Tip!

Heb je verschillende vijlen? Begin dan met een grove vijl en eindig met een fijne vijl, zo verwijder je zelfs de kleinste metaalsplinters.

stap 5

Na je snoeischaar slijpen: de snoeibladen invetten

Na het slijpen van je snoeischaar is het tijd om je snoeischaar in te vetten, hiermee voorkom je dat de snoeischaar gaat roesten. Doe hiervoor een beetje lijnolie of olijfolie op een doekje en wrijf over de snoeibladen. Doe de snoeischaar dicht en berg hem op.

Benodigdheden

Gereedschappen (3)
Dit stappenplan komt voor in