keuzehulp

Welke heggenschaar of takkenzaag kies ik voor mijn klus?

Een haag, heg, struik of boom die regelmatig wordt gesnoeid behoudt zijn vorm, blijft vol in het blad en bloeit maximaal. Dit kan handmatig of met behulp van machines. Twee apparaten die bij het snoeien van pas komen zijn de heggenschaar en de takkenzaag. Op deze pagina lees je welke soorten er zijn en waar je bij aanschaf op moet letten.

soorten heggenscharen

Er zijn verschillende soorten heggenscharen waaruit je kan kiezen. Welke soorten zijn dit? En wat zijn de belangrijkste eigenschappen?

Elektrische heggenschaar

De meeste heggenscharen worden elektrisch aangedreven via een snoer. Een voordeel is dat je geen last kan hebben van een lege accu. Een nadeel is dat je moet uitkijken niet het snoer door te knippen en dat je minder bewegingsvrijheid hebt.

Bekijk het assortiment

Accuheggenschaar

Er zijn ook heggenscharen die met een accu worden aangedreven. Groot voordeel van accumachines is dat het snoer niet in de weg kan liggen en je deze dus niet per ongeluk doormidden kan knippen.

Bekijk het assortiment

Benzine heggenschaar

Er zijn ook heggenscharen verkrijgbaar die een met benzine aangedreven motor hebben. Ook deze machines zijn niet afhankelijk van een stopcontact. Benzineheggenscharen zijn vaak zijn ze wat krachtiger en worden meestal ingezet bij grotere tuinen.

Bekijk het assortiment

Telescopische heggenschaar

Laag bij de grond of hoog in de heg biedt een telescopische heggenschaar uitkomst. Dankzij de telescopische steel kun je vanaf de grond blijven snoeien. De steel kan tot 2m verlengd worden voor een bereik van ongeveer 3m. Met de kantelbare kop kun je gemakkelijk heggentoppen en bodembedekkers snoeien.

Bekijk het assortiment

Takkenzaag

Een takkenzaag zit tussen de heggenschaar en een kettingzaag in. Kenmerkend is het korte kettingzaagblad van 20-25cm en zijn lichte gewicht. De motor wordt aangedreven door een accu. Takkenscharen zijn prima geschikt voor de wat dunnere takken van boom of struik. Sommige modellen zijn uitgerust met een telescopische steel.

Bekijk het assortiment

Multipurpose-apparaten

Multipurpose-apparaten zijn niet alleen in een handomdraai om te bouwen tot een heggenschaar, maar ook tot een takkenzaag, grastrimmer, grasmaaier of graskantensnijder.

heggenschaar kopen? let hier op

Er zijn verschillende eigenschappen waarin heggenscharen zich onderscheiden. Waar moet je op letten? GAMMA geeft je tips voor het uitzoeken van een heggenschaar of takkenzaag.

Vooral de zwaardlengtes en de afstand tussen de afzonderlijke mesjes bepaalt of een heggenschaar geschikt is voor een bepaalde heg of struik. Voor hoge heggen is het verstandig om te kiezen voor een lang zwaard (vanaf 65cm). Voor kleinere hagen is een zwaardlengte van 45 à 50cm beter op z’n plaats. Buxusstruiken of de Japanse ilex kun je het beste scheren met een buxusschaar met een zwaardlengte van 20cm.

De afstand tussen de messen kan per heggenschaar verschillen. Op de verpakking staat aangegeven hoe groot deze mes-opening is en welke takdikte de heggenschaar aankan.

Heggenscharen met een snoer zijn relatief sterke machines. Omdat het voltage waarmee ze werken altijd 230V is wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de motor van de heggenschaar.

De kracht van de benzinemotor wordt ook wel uitgedrukt in CC (motorinhoud).

De elektrische spanning bij accumachines wordt uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder het werk dat een heggenschaar aankan.

De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah (ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde hoe langer je kunt doen met een batterijlading.

Een flinke haag snoeien kan een tijdrovende klus zijn. Al die tijd moet je de heggenschaar in je handen houden en op en neer bewegen. Het gewicht van de heggenschaar kan dan gaan meespelen.

Sommige machines zijn uitgerust met een aanstootbescherming. Deze zorgt ervoor dat de messen niet kapot gaan bij het aanstoten tegen bijvoorbeeld een stenen muur.

De kabeltrekontlasting voorkomt het per ongeluk loskoppelen van de snoersteekverbinding.

Deze keuzehulp komt voor in