stappenplan

Hoe meet ik hoeken?

Haakse hoeken zijn essentieel bij menige klus. Er zijn er meerdere gereedschappen voor handen om deze te bepalen.

Tip!

Goed meetgereedschap is bepalend voor het slagen van de klus. Hou het daarom schoon en vervang het direct bij beschadiging.

Hoe meet ik hoeken?
stap 1

Winkelhaak

Voor het aftekenen van een haakse zaaglijn.Teken de gewenste lengte op de plank af. Leg de korte zijde van de winkelhaak tegen de zijkant van de plank. Leg de liniaal-zijde van de winkelhaak tegen het afgetekende streepje. Teken de lijn strak langs de liniaal.

Hoe meet ik hoeken?
stap 2

Controle

Hoewel een winkelhaak geheel haaks hoort te zijn, is hij dat niet altijd! Je kunt dit controleren door de lijn nogmaals af te tekenen, vanaf de andere kant van de plank. Als de winkelhaak geheel haaks is, vallen beide lijnen exact over elkaar heen.

Hoe meet ik hoeken?
stap 3

Handzaag als winkelhaak

Als je geen winkelhaak bij de hand hebt, kun je ook een handzaag als winkelhaak gebruiken. De hoek tussen de bovenkant van het zaagblad en de rand van het handvat is meestal haaks. Controleer dit door de lijn tweemaal af te tekenen, vanaf beide kanten van de plank.

Hoe meet ik hoeken?
stap 4

3-4-5 Steek

Als je de omtrek van een nieuwe aanbouw wilt uitzetten, of een grote haakse hoek als startpunt voor het betegelen van de vloer, is een kleine winkelhaak niet bruikbaar. Maak in dat geval zelf een grote haakse hoek, met behulp van drie latten. Neem drie latten die zich in lengte verhouden als 3:4:5 (bijv. 75cm, 100 cm, 125 cm). Zet de latten met 2 schroeven aan elkaar vast (met 1 schroef ontstaat speling). Bevestig er
eventueel een extra verstevigingslat aan.

Hoe meet ik hoeken?
stap 5

Zwaaihaak

Voor het opmeten en aftekenen van een niet-haakse hoek. Draai de vleugelmoer van de zwaaihaak los. Leg het handvat langs de ene zijde van de hoek. Leg het bewegende deel langs de andere zijde van hoek. Zet de vleugelmoer weer vast.

Hoe meet ik hoeken?
stap 6

Aftekenen

Teken de hoek af op de plank of plaat die je wilt verzagen.

Hoe meet ik hoeken?
stap 7

Opmeten

Je kunt de hoek aan de buitenkant of aan de binnenkant opmeten. In het eerste geval teken je de binnenzijde van de zwaaihaak af, in het tweede geval de buitenzijde.

Hoe meet ik hoeken?
stap 8

Profielmal

Voor het afmeten van uitsparingen (vloerdelen leggen, tegels uitsnijden, enz.). Schuif alle naalden van de mal uit. Duw hem tegen het voorwerp en laat de naalden de vorm zo strak mogelijk volgen. Teken de vorm af op het materiaal dat je wilt uitzagen.

Dit stappenplan komt voor in