stappenplan

Hoogteverschillen in de tuin creëren

Wil jij wateroverlast in de tuin voorkomen en het regenwater op een natuurlijk wijze in de grond laten infiltreren? Door hoogteverschillen in je tuin aan te brengen, laat je het regenwater afvloeien naar een plek in de tuin waar niemand er last van heeft. Hoogteverschillen in de tuin creëren? Volg ons stappenplan!

Tip!

Leg een moerastuintje aan, de soortenrijkheid die dit oplevert komt ten goede aan de biodiversiteit.

stap 1

Waar in de tuin wil je hoogteverschillen creëren?

Om te beginnen is het handig om te bepalen waar je hoogteverschillen in de tuin wilt creëren. Welke plekken wil je vrij houden van water? En waar mag het water veilig de grond intrekken? Houd in elk geval genoeg afstand van de woning, want die wil je te allen tijde droog houden. Let ook op dat het water niet bij de buren terechtkomt.

stap 2

Graaf een laag aarde af voor je verdiepte tuintje

Op de plek waar het overtollige regenwater naartoe geleid wordt, kun je een wadi met een verdiept grasveld, een regenwatervijver of een grindkoffer aanleggen. Hoeveel ruimte je nodig hebt om het regenwater van het dak te laten infiltreren, kun je berekenen via https://www.huisjeboompjebeter.nl/regenwaterberging/.

stap 3

Maak een (vlonder)terras

Op de hoger gelegen delen leg je terrassen aan. Kies voor een waterdoorlatende bestrating, bijvoorbeeld voor klinkers omdat deze veel voegen hebben. Grote terrastegels zijn minder geschikt. Zorg dat het terras op afschot geplaatst wordt.

Een houten vlonder is ook schitterend, deze kun je op een vochtige ondergrond op piketpalen plaatsen.

Tip!

Plaats antiworteldoek onder je vlonderterras om onkruidgroei van onderaf te voorkomen.

stap 4

Beplant het lager gelegen deel

Het lager gelegen deel van je tuin zal prima bij de rest van je tuin aansluiten wanneer je hem beplant met waterminnende planten. Je kunt ook kiezen om er een grindbed van te maken of een lager gelegen gazon aan te leggen. Wees niet bang dat je gazon het niet gaat redden vanwege de natheid; in een wadi zal nooit lang water staan. Alleen tijdens een regenbui vult de wadi zich met regenwater, waarna het langzaam in de bodem infiltreert.

Tip!

Leg een verhoogde border van stapelblokken aan met hierin planten die tegen droogte kunnen. In combinatie met de moerasplanten in de wadi geef je de biodiversiteit een enorme boost.

stap 5

Hoogteverschillen in de tuin creëren: leg een goot aan

Wanneer er veel hoogteverschillen in de tuin aanwezig zijn, zal het water waarschijnlijk niet vanzelf de wadi bereiken. Door een helling aan te brengen van het hogere naar het lagere gedeelte in je tuin, kun je het water richting de wadi leiden. Hetzelfde effect bereik je door gootjes aan te leggen.