stappenplan

Hoe gebruik ik een kettingzaag?

Met een kettingzaag kun je boomstammen en dikke takken zagen. Over het zaagblad van de kettingzaag loopt een ketting, waarvan de schakels bezet zijn met zaagtanden. Met groot gemak kan de zaag door nat hout. In dit stappenplan zie je hoe je met een elektrische kettingzaag een omgehakte boom in handzame stukken zaagt.

Tip!

Let op je veiligheid! Draag bij het werken met een kettingzaag altijd een helm met masker en gehoorbescherming, soepele handschoenen, een zaagbroek en veiligheidsschoenen.

Hoe gebruik ik een kettingzaag?
stap 1

Spanning controleren

Controleer voor het starten of de ketting op de juiste spanning staat. (Stekker uit het stopcontact, of accu eruit en motor uit!) De ketting moet een klein beetje uitgetrokken kunnen worden en zo licht van het blad loskomen. Een te slappe ketting moet je bijspannen, een te strakke ketting vervangen.

Hoe gebruik ik een kettingzaag?
stap 2

Maximale lengte haardhout meten

Meet bij je open haard of houtkachel op hoe lang de stukken haardhout maximaal mogen zijn om ze horizontaal te kunnen stoken.

stap 3

Boomstam op zaagblok plaatsen

Leg de boomstam op een zaagbok. Laat het af te zagen deel buiten de bok steken. Hierdoor kan het vrij op de grond vallen en zal de zaag niet vastklemmen.

stap 4

Terugslaghandel naar voren duwen

Duw de terugslaghandel naar voren, waardoor de ketting vrij kan lopen.

Hoe gebruik ik een kettingzaag?
stap 5

Kettingzaag starten

Start de zaag door de startvergrendeling in te drukken en de startknop in te drukken.

Hoe gebruik ik een kettingzaag?
stap 6

Stam afzagen

Zaag de stam op de juiste maat af. Laat hierbij de zaag op vol vermogen lopen. Hierdoor heb je minder kans dat de ketting vastloopt.

Tip!

De groef in het zaagblad zorgt onder meer voor het transport van de kettingolie naar de ketting. Controleer regelmatig of de olie doorloopt en of er voldoende kettingolie in het reservoir zit.

Hoe gebruik ik een kettingzaag?
stap 7

Afgezaagde stammen klieven

Klief de afgezaagde stammen met een kloofhamer en sla ze op totdat ze droog genoeg zijn om op te stoken (<20% vocht). Dit meet je met een houtvochtmeter.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (5)
  • Kettingzaag met voldoende vermogen
  • Zaagbok
  • Veiligheidsartikelen
  • Kloofbijl
  • Houtvochtmeter
Dit stappenplan komt voor in