stappenplan

Hoe slijp ik mijn kettingzaag?

Komt er rook uit je kettingzaag? Moet je extra veel druk uitoefenen? En maakt de kettingzaag daarbij geen mooie snippers, maar fijn zaagsel? Dan is het tijd voor onderhoud. Hoe gaat dat in zijn werk? Volg dit stappenplan om je kettingzaag weer in een goede conditie te krijgen.

Hoe onderhoud ik mijn kettingzaag?
stap 1

Tanden controleren

Meet de tanden van de ketting. Zijn ze korter dan 4-5mm? Dan moet de ketting vervangen worden.

Tip!

Sommige kettingzagen hebben markeringsstrepen op de tanden. Wanneer deze bijna niet meer te zien zijn is het tijd om de ketting te vervangen.

stap 2

Ketting vervangen

Kijk op het zaagblad om te weten welke ketting je nodig hebt. Hierop staat de bladdikte, de ‘steek’ (vaak aangegeven met T=…), de bladlengte en als laatste het aantal schakels aangegeven.

Hoe onderhoud ik mijn kettingzaag?
stap 3

Zijn de tanden bot?

Het kan ook zijn dat de tanden nog lang genoeg zijn maar bot aanvoelen. Dan is het tijd om de tanden te slijpen.

Hoe onderhoud ik mijn kettingzaag?
stap 4

Tanden kettingzaag slijpen

Zet het zaagblad vast in de bankschroef. Zorg in eerste instantie dat de ketting kan draaien, zodat je een botte schakel in het midden kan zetten. Span de ketting extra aan, om kantelen van de tanden te voorkomen (na afloop weer ontspannen). Smeer de ketting in met een hars-oplosolie of een andere vetoplosser. Zet de kettingrem (terugslaghendel) vast en slijp met de Dremel of handmatig de tanden van de ketting. Slijp slechts kort van binnen naar buiten. Met de hand is 3-4 halen al genoeg.

Tip!

Slijp eerst alle tanden die naar rechts staan en daarna de tanden die naar links staan.

Hoe onderhoud ik mijn kettingzaag?
stap 5

Tanden van neuswiel controleren

Controleer de tanden van het neuswiel. Wanneer deze een beetje scherp worden is het tijd om het zaagblad om te draaien. Hierdoor zullen de tanden van het neuswiel gelijkmatiger slijten en behoud je voldoende greep op de ketting.

Hoe onderhoud ik mijn kettingzaag?
stap 6

Zaagblad reinigen en smeren

Reinig het zaagblad en smeer deze in met olie. Controleer of de ketting nog soepel door de groef van het zaagblad kan lopen.

Hoe onderhoud ik mijn kettingzaag?
stap 7

Speling in de groef controleren

De groef in het zaagblad zorgt dat de ketting recht blijft lopen. Controleer daarom regelmatig of de speling in de groef niet te groot is. Dit zie je door een winkelhaak tegen het zaagblad te duwen. Houdt de ketting de winkelhaak nog tegen, dan zie je een spleetje tussen zaagblad en winkelhaak. Het zaagblad is dan nog in orde. Is er geen spleetje, dan zit er te veel speling in de groef en moet je het zaagblad vervangen.

Tip!

De groef zorgt ook voor transport van de kettingolie naar de ketting. Controleer regelmatig of de olie doorloopt en of er voldoende kettingolie in het reservoir zit.

Hoe onderhoud ik mijn kettingzaag?
stap 8

Aandrijfwiel vervangen

Ook de tanden van het aandrijfwiel van de kettingzaag kunnen versleten zijn. Het is dan raadzaam om meteen een nieuw aandrijfwiel te monteren.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (7)
  • Steeksleutelset
  • Winkelhaak
  • Kettingolie
  • Dremel kettingzaag slijphulpstuk of handslijpset (houder en ronde vijl)
  • Hars-oplosolie of vetoplosser
  • Bankschroef
  • Nieuwe zaagketting (optioneel)
Dit stappenplan komt voor in