keuzehulp

Welke rookmelder of koolmonoxidemelder kies ik?

Er zijn verschillende melders die je kunnen waarschuwen voor rook of gevaarlijke gassen. Elke melder gebruikt een andere detectiemethode die weer handig is in een andere ruimte. Je kunt alle rookmelders gebruiken als een vorm van brandpreventie, maar rookdetectie is niet handig in elke ruimte. Bijvoorbeeld in de keuken – de melder gaat dan snel af tijdens het koken.

Wetswijziging juli 2022

Al op de hoogte van de aankomende wijzigingen omtrent rookmelders? Vanaf juli 2022 verandert de wetgeving voor rookmelders. Dit betekent dat er op iedere verdieping met een afgesloten ruimte of verblijfsruimte een rookmelder in de hal geplaatst moet worden. Dit is namelijk de belangrijkste vluchtroute. Eerst was dit alleen verplicht bij nieuwbouw, nu is een rookmelder ook verplicht voor bestaande bouw.

De verplichting geldt pas vanaf juli 2022, dus je hebt nog even de tijd om aan de nieuwe rookmelders wetgeving te voldoen. Voor je eigen veiligheid en die van je huisgenoten is het natuurlijk altijd slim om een rookmelder op te hangen. Wil je beschermd zijn tegen giftig koolmonoxide? Plaats dan niet alleen een rookmelder, maar ook een koolmonoxidemelder.

Optische rookmelder
Deze rookmelder kom je het vaakst tegen. Op basis van een infraroodlicht detecteert de optische rookmelder of er rookontwikkeling is. Zodra er rook binnen het bereik van de melder komt, slaat deze een duidelijk hoorbaar alarm. Als iets aanbrandt of aanbakt bij het koken komt er ook rook vrij, daarom kun je in de keuken beter een thermische rookmelder ophangen.

Bekijk de optische rookmelders

Thermische rookmelder
Een thermische rookmelder of hittemelder detecteert geen rook, maar snel toenemende temperaturen. Dit type rookmelder is geschikt om in een dichte keuken te gebruiken. Het nadeel: een thermische rookmelder is niet heel gevoelig. De temperaturen moeten dus al flink gestegen zijn voor deze melder een signaal afgeeft, wat betekent dat een eventuele brand al aanwezig kan zijn.

Bekijk de thermische rookmelders

Koolmonoxidemelder
Met een koolmonoxidemelder pak je geur- en kleurloos gevaar aan. Met gevoelige sensoren detecteert deze melder koolmonoxide (CO) in de lucht. Deze stof ontstaat door onvolledige verbranding in onder andere verwarmingstoestellen en kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Je ruikt en ziet de stof niet, maar met een koolmonoxidemelder ben je altijd voorbereid.

Bekijk de koolmonoxidemelders

Slimme rookmelders
Een slimme rookmelder waarschuwt je op diverse manieren. Het standaard geluidssignaal blijft een optie, maar je kunt de melder ook koppelen aan apparaten, zoals slimme speakers. Daarnaast kun je geïnformeerd worden per telefoon of e-mail. Soms is het zelfs mogelijk om een lampje te koppelen dat knippert als er brand is. Een innovatieve oplossing voor doven en slechthorenden.

Bekijk de slimme rookmelders

In welke ruimtes plaats ik de melder?

Volgens brandweeradvies hang je in ieder geval een rookmelder in de hal en op de overloop. Als er brand uitbreekt is dat namelijk de belangrijkste vluchtroute. Voor extra veiligheid hang je er één in elke slaapkamer en één in de woonkamer. Plaats rookmelders altijd tegen het plafond en minimaal 50 centimeter van de muur af.

Optische rookmelderThermische rookmelderKoolmonoxide melder
Overloopx
Halx
Woonkamerx x
Slaapkamerx
Open keuken
Dichte keuken x
Deze keuzehulp komt voor in