stappenplan

Kruipruimte isoleren met EPS parels

De bodem van je kruipruimte kun je isoleren met behulp van EPS parels. Een duurzame én effectieve oplossing voor een vochtige kruipruimte, waarmee je de kou beneden houdt. Volg ons stappenplan en klaar je isolatie klus.

Meer klusvideo’s van GAMMA zien? Klik hier
Tip!

Een kruipruimte is naast vochtig ook vaak vies, dus trek een overall of oude kleding aan voordat je aan de klus begint. Gebruik ook een hoofdlamp en mondkapje om zo veilig mogelijk te werk te gaan.

stap 1

Bodem van de kruipruimte voorbereiden

Voor het isoleren met EPS parels is het belangrijk dat je de laag overal even dik aanbrengt, dus ruim eventuele rommel eerst even op en strijk het oppervlak daarna zo egaal mogelijk. Het kan zijn dat je water aantreft in je kruipruimte. Hier en daar een klein laagje is niet erg: EPS parels blijven namelijk drijven omdat ze voor 90% uit lucht bestaan.

Tip!

Tref je veel water aan? Dan kan er sprake zijn van een lekkage, maar de kans is waarschijnlijker dat het om grondwater gaat. Kijk even bij de buren in de kruipruimte, als zij ook water hebben staan is er sprake van hoog grondwater Je kunt dan het best de klus even laten rusten tot een droge periode in de zomer. Twijfel je over de hoeveelheid water, doe dan even nader onderzoek of schakel een professional in.

stap 2

Oppervlakte opmeten

Nu ga je de oppervlakte van de ruimte opmeten. Zodra je de lengte en breedte hebt opgemeten kies je de dikte van de laag van de EPS parels: ga daarbij voor een laag van minimaal 10 cm door de gehele kruipruimte. De ideale hoogte is 35 tot 40 cm dik. Hoe hoger de isolatielaag, des te hoger de isolatiewaarde en hoe beter je je huis isoleert.

stap 3

Bereken de lengte x breedte x hoogte en kom zo uit op een benodigde hoeveelheid liters. Je kunt zakken van 400 liter EPS parels bestellen die je bij je thuis kunt laten bezorgen. In de winkel zijn ook zakken van 33 liter beschikbaar.

Tip!

Ga je inderdaad voor de zak van 400 liter, verdeel die dan over kleinere zakken zodat je ze gemakkelijk mee de kruipruimte in kunt nemen om ze daar te verdelen.

stap 4

Vul de kruipruimte met EPS parels

Begin in de verste hoek en ga van daaruit richting de ingang van de kruipruimte, zodat je er daarna weer makkelijk uit kan. Leg de zakken op de juiste plaats zodat je ze goed kunt verdelen. Zorg dat er een mooie vlakke laag komt te liggen en let erop dat je geen plekjes overslaat: de vochtigheid stapelt zich dan namelijk daar op en veroorzaakt plaatselijk vochtproblemen.

Benodigdheden

Gereedschappen (3)

Meer klusvideo’s zien?