stappenplan

Kruipruimte isoleren met Tonzon thermoskussens

Ik laat vandaag zien hoe je op 2 manieren je kruipruimte isoleert met Tonzon thermoskussens. Allereerst laat ik zien hoe je de kussens vastplakt op een betonnen vloer en daarna laat ik zien hoe je de kussens vastniet op een houten vloer.

Beide methodes zijn niet ingewikkeld, je hoeft slechts drie simpele stappen te doorlopen. Met het uiteindelijke resultaat zorg je ervoor dat de warmte vanuit huis niet ontsnapt via de jouw kruipruimte!

Benodigdheden Tonzon thermoskussens

Basis: thermoskussens op maat maken

De thermoskussens moeten altijd op maat gemaakt worden, ongeacht het materiaal waarop je de kussens bevestigd. Let bij het inkorten wel op dat de totale lengte van kussens 40 cm langer is dan de totale lengte van de baan. Het is namelijk de bedoeling dat de kussens aan beide zijde van de baan 20 cm uitsteken. Doe je dit niet? Verminderd het de isolerende werking. De kussen kun je gewoon inkorten met een schaar en afdichten met dubbelzijdig tape.

Je betonvloer isoleren

stap 1

Stap 1 Betonvloer: bevestigingsband aanbrengen

Met bevestigingsband bevestig je de thermoskussens via een plak methode. Het bevestigingsband lijm je met Perfax behanglijm op het plafon van de kruipruimte. Let op dat je de lijm niet te dik aanbrengt en werk zo recht mogelijk. Druk na het lijmen de bevestigingsband goed aan en laat de lijm 2 weken drogen.

stap 2

Stap 2 Betonvloer: kussens plaatsen

Positioneer de thermoskussens in het midden van de baan en plak de kussens op de bevestigingsband. Let op dat je aan beide uiteindes van de baan 20cm overhoudt voor de beste isoleerde werking. Maak je een foutje bij het opplakken van de kussens? Trek de kussens dan voorzichtig los en positioneer ze opnieuw.

stap 3

Stap 3 Betonvloer: verbinden en afwerken

Sluit de thermoskussens af door de tape aan de binnenkant te verwijderen en ze naar binnen te vouwen. Met dubbelzijdig tape verbind je de kussens aan elkaar voor extra stevigheid.

Je houtenvloer isoleren

stap 4

Stap 1 Houten Vloer: folieversterkers plaatsen

Bij een houtenvloer plaats je de kussens tussen de banen. Het voordeel van een houtenvloer is dat deze banen er al zijn en niet uitgetekend hoeven worden. Je kan de kussens niet zomaar tegen de houtenvloer aan nieten. Hierdoor zouden ze schuren en verliest het de isoleerde waarde. Daarom gebruik je folieversterker, dit is een dikke tape die je in vierkantjes moet knippen. Je gebruikt 4 vierkantjes folieversterker per meter. Het is handig om er wat extra te knippen voor de zekerheid!

stap 5

Stap 2 Houten Vloer: kussens plaatsen

Plaats het eerste vierkantje foliebeschermer 20 cm voor het uiteinde van de baan. Dit vierkantje niet je vast en plaats je zo dicht mogelijk tegen de fundering. Dit herhaal je door het kussen eerst aan één kant te bevestigen. In een driehoeksvorm bevestig je de kussen die gedragen worden door de foliebeschemers nu ook aan de andere kant. Let bij het bevestigen van de kussens op dat je echt alleen de buitenste laag van de kussens vast niet. Plaats de kussens zo strak mogelijk om een blokkerend object heen wanneer dit het geval is.

Als de bovenste rand vast zit is het belangrijk om hetzelfde te doen met de onderste rand van het kussen. Het enige verschil is dat je het nu zo laag mogelijk moet bevestigen aan de funderingsbalken. Hierdoor geef je voldoende ruimte aan het kussen zodat er lucht in kan komen.

stap 6

Stap 3 Houten Vloer: kussens afsluiten

Randen en kieren bij bijvoorbeeld buizen en leidingen kan je nog extra afdichten met aluminium tape van Tesa. Als laatste verwijder je de tape aan de binnenkant van de kussens om ze daarna naar binnen te vouwen. Hierdoor sluit je de kussens af waardoor het zijn isoleerde werking krijgt.

Dit stappenplan komt voor in